הישראלים חולצו בכאפיה, טנטאווי לא ענה לנתניהו
ראש הממשלה שיבח את מצרים על "פעילותה הנחושה" לשחרור הישראלים מהשגרירות, אבל בפועל הוא וברק חיפשו את ראש המועצה הצבאית - בזמן שהמצרים "לא מצאו אותו". המאבטחים הלכודים הוברחו כשהם מוסווים כערבים, כדי למנוע פגיעה בהם
מה באמת קרה מאחורי הקלעים של המבצע לחילוץ הישראלים שנלכדו בשגרירות בקהיר? בישראל שיבחו הבוקר את פעילות הכוחות המצריים, אבל הערב (שבת) הסתבר כי בפועל תיאום בדרגים הגבוהים ביותר לא בדיוק היה. ראש הממשלה, בנימין נתניהו, ושר הביטחון, אהוד ברק, ניסו במהלך הלילה להשיג בטלפון את ראש המועצה הצבאית שולטת במצרים, מוחמד חוסיין טנטאווי, אך המצרים "לא מצאו אותו".
הפריצה לשגרירות ישראל בקהיר - הכתבות האחרונות:
"דברים כאלה לא אמורים להתרחש בנסיבות שהיו", אמר הערב גורם מדיני בירושלים. הבוקר, נזכיר, אמר נתניהו בהודעה שפרסם כי "העובדה שהשלטונות המצריים פעלו בנחישות והביאו לשחרור אנשינו, ראויה לציון ולתודה. עם זאת, אסור שבמצרים יעברו לסדר היום על הפגיעה הקשה במרקם של השלום עם ישראל, והפרה כה בוטה של הנורמות הבינלאומיות. בהמשך נקיים התייעצויות".
המאבטחים הישראלים שהיו נצורים במשך שעות ארוכות בבניין השגרירות, חולצו מהמקום על-ידי הקומנדו המצרי כשפניהם מכוסות, כדי שאיש לא יוכל לזהותם. לדברי גורמים צבאיים, הם הוסוו כערבים בעזרת כאפיות ובגדים מקומיים.
במערכת הביטחון עקבו אמש והלילה אחרי האירועים בשגרירות בקהיר בדריכות רבה, ובחטיבת המבצעים וחיל המודיעין נערכו גם כן לנוכח ההתפתחויות במצרים. מפקד חיל האוויר אלוף עידו נחושתן, פיקד על פעילות החיל מהבור בקריה בתל-אביב. שני מטוסים מסוג "ראם" ו"צופית", שהמריאו בארבע וחצי לפנות בוקר, החזירו את אנשי השגרירות ארצה. במהלך הנחיתה במצרים והטיסה לא נרשמו אירועים חריגים.
ארה"ב: אירוע חמור, לחצנו על מצרים
הרמטכ"ל, רב-אלוף בני גנץ, עקב אחר האירועים בחפ"ק של מערכת הביטחון. גורמים צבאיים הודו כי מדובר באירוע חריג וחמור, שעלול היה להסתיים עם תוצאות קשות. הגורמים האלה הדגישו כי מדובר בעוד ביטוי של חסור היציבות במצרים ובאזור, וכי הוא חלק מתופעה מדאיגה. בינתיים נמשכת ההיערכות בגבול בין ישראל למצרים, ובמערכת הביטחון עדיין מטפלים במידע שלפיו חוליות מעזה מבקשות להגיע דרך סיני לישראל ולבצע פיגועים.
דוברת מחלקת המדינה, ויקטוריה נולנד, שגינתה בשם ארה"ב את האירועים כבר בלילה שעבר, שבה ואמרה הערב: "אנחנו מודאגים מאוד בנוגע לאלימות שכוונה אתמול נגד שגרירות ישראל. הוקל לנו כששמענו שאיש מאנשי השגרירות לא נפגע. ישראל ומצרים הן שותפות ובנות ברית חשובות של ארה"ב, ושתי המדינות הבהירו את מחויבותן המתמשכת לשמור על היחסים הבילטראליים והסכם השלום ביניהן, שעודנו גורם חשוב ליציבות אזורית".
נולנד סיפרה כי הממשל האמריקני היה בקשר עם ממשלות מצרים וישראל במהלך "האירוע החמור הזה", כשמזכירת המדינה, הילרי קלינטון, שוחחה עם שר החוץ המצרי והדגישה את דאגתה של ארה"ב. "הדגשנו את חובתה של מצרים לכבד את מחויבויותיה במסגרת אמנת וינה ולשמור על כל השגרירויות הזרות במצרים", אמר נולנד.
מצרים: נשפוט הפורעים בהליך מזורז
הערב הודיעו הרשויות במצרים כי הפורעים שנעצרו יובאו למשפט בהליך מזורז. ובכל זאת, קשה להתעלם מהעדויות אמש בקהיר, לפיהן כוחות הביטחון של מצרים עמדו מנגד לאורך רוב שעות הערב, ופעלו נגד המתפרעים רק בשעת לילה מאוחרת מאוד, אחרי שכבר פרצו לשגרירות.
הדרמה במצרים אמש החלה בשעות הערב המוקדמות, כשאלפי מצרים צבאו על בניין שגרירות ישראל בקהיר, והפילו חלק מחומת הביטחון שבנה צבא מצרים מסביבה. רבים מהם פרצו אל תוך הבניין, טיפסו אל קומותיו העליונות, הסירו את דגל ישראל, ושרפו אותו. רק בשעת לילה מאוחרת החלו כוחות הביטחון של מצרים לירות גז מדמיע. שלושה מצרים
נהרגו במהומות, ויותר מאלף נוספים נפגעו. בעקבות האירועים החזירה ישראל את השגריר וכמעט את כל הסגל הדיפלומטי לתל-אביב.
שר ההסברה של מצרים, אוסמה חסן חייקל, הודיע הערב כי 20 האנשים שנעצרו ליד השגרירות בקהיר יובאו לשיפוט מהיר. "מצרים תנקוט צעדים חוקיים להעביר את העצורים ומי שיימצא מעורב באירועים לבית הדין הביטחוני ממשלתי", אמר השר, בתום ישיבת חירום ושיחות עם השלטון הצבאי. אמש התכנס הקבינט המצרי לישיבת חירום, והעלה כוננות בעקבות האירועים בבירה, שבמהלכם הותקף גם משרד הפנים המצרי.
Read this article in English