שתף קטע נבחר

 
צילום: gettyimages

אל קאעידה: הארגון שנולד עם הדפדפן

כשחברות גדולות היו עסוקות במרדף אחרי הדוט.קום , אל קאעידה ידע לנצל את הרשת למטרות שלו - הפצת תעמולה, הקמת פורומים וגיוס חברים - במחשכי הרשת

19 הפעילים שתכננו את פיגועי ה-11.9, נפגשו באפגניסטן ולאחר מכן בהמבורג שבגרמניה ותכננו את הפיגועים במפגשים אישיים, פנים אל פנים, לפני שהגיעו לארצות הברית. לאינטרנט, להבדיל ממה שנטען פעמים רבות בעשור האחרון, היה תפקיד שולי בפיגועי ה-11 בספטמבר. אבל לאל קעידה, הארגון העומד מאחורי מוחמד עטא ו-18 הקושרים שלו, היה צורך עצום, ושימוש חדשני ונועז, ברשת החדשה. 

 

הכלי העיקרי של אל קעידה היה פורומים. אלא שהפורומים האלו נראו קצת אחרת מהפורומים שאנחנו הסתובבנו בהם לפני עשור. הפורומים של אל קאעידה הוחבאו במחשכי הרשת, היכן שאנחנו לא גולשים בדרך כלל. פעיל אל קעיאדה או חבר פוטנציאלי שמעוניין לא גלש פשוט ל-alqaeda.com וגלש בפורומים שפרושים שם בפני הקהל הרחב.

 

על מנת לחמוק מרשויות החוק ולפנות למי שבאמת מתעניין בפורומים הללו, ככל הנראה מוסלמים שגרים במדינות מערביות, הפורומים נעו ונדדו ברשת משרת לשרת. פעילי אל קאעידה פרצו לאתרים ושתלו את הפורומים שלהם באתרים לגיטמיים. אם היו עולים עליהם, ומוחקים את הפורום - הוא היה נפתח מחדש באתר לגטימי אחר. העוקבים הרציניים, ששמותיהם נשמרו ברשימה סודית, היו מקבלים את כתובת האינטרנט או כתובת ה-IP החדשה. 

 

נוכחות ברשת

בשנות התשעים פעם אל קאעידה באופן ענף במחתרת הרשת, אך ידע כבר לנצל את האינטרנט בתחילת דרכה ככלי לתעמולה, כשגופים אחרים לגטימיים יותר היו בשיא המלחמה על הדוט.קום בלי לדעת כל כך מה עושים עם זה. "אל קעידה גדל עם האינטרנט. הארגון נולד יחד עם דפדפן נטסקייפ נוויגייטור, בשנות ה-90 המקודמות", אומרת יעל שחר, חוקרת בכירה במכון למדיניות נגד טרור שבמרכז הבינתחומי הרצליה. 

 

הרשת, אומרת שחר, מתאימה לאל קעידה, שצורת הפעולה שלו מבוזרת: "(אל קעידה) מתנהל במודל רוחבי. כל תא ברשת יכול להיות מוביל (...) זה מודל ארגוני שמאוד מצליח ברשת, בגלל שהרשת מאוד דמוקרטית ושטוחה. בעידן האינטרנט לכל אחד יש את בית הדפוס", כך גם אצל אל קאעידה כל תא של הארגון ברחבי העולם יכול להוביל את פעילות הארגון לרגע: ליזום פעולות ולגייס, ואז להעלם ולפנות את המקום לתא הבא.

 

אל קאעידה, או הג'יהאד הגלובלי, מסבירה שחר, היה צריך לפנות לקהל עולמי בשביל להעביר את המסר שלו ולגייס חברים. לדבריה, חברים בארגון הבינו את הפוטנציאל של הרשת כבר בתחילת דרכה כאמצעי להגיע להמון בעולם המערבי ובעולם בכלל. הכלי העיקרי של הגיוס היה פורומים, שדרכם העבירו מסרים וגייסו תושבים מוסלמים שגרו במדינות מערביות.

 

"הם מנסים לתפוס אנשים במדינות מערביות ומנסים להקצין אותם", מוסיף יפתח עמית, מומחה לאבטחת מידע. קהל היעד של האתרים הללו היו אנשים ממעמד ביניים ומטה עם דחף רוחני לקחת חלק באידאולוגיה של אל קאעידה נגד המערב, לדבריו. היכולת של אל קאעידה לשכפל את המסר הזה בקלות הביאה אותם לפנות לאינטרנט, הוא מסביר. עמית מסביר כי נוסף על היתרון של התפוצה, הכלים לשמירה על אנונימיות שמאפשרת הרשת מהקמתה ועד היום, הם אלה שמאפשרים לאל קעידה לפעול במחשכים ובלי להשאיר עקבות.

 

"הארגונים האלה נאלצו להתחבא יותר", מסביר עמית, "מכיוון שגופי מודיעין נכנסו לרשת וניסו להתחקות אחרי מי שהפעיל את הפורומים האלו ואחרי מי שנכנס אליהם ופעיל בהם, אבל אלה מטשטשים את העקבות באמצעות כלי הצפנה וכלי פרטיות שונים - שלפעמים מפותחים על ידי גופים שיעודם הוא להגן על פרטיות. "בארה"ב נעצרים בשדה תעופה ופותחים לפטופ. אני לא מפחד לעשות את זה למרות שיש לי מידע סודי כי הוא מוצפן. זה משמש גם את ארגוני הטרור. שירותים כמו TOR ושירותי אירוח אתרים בחינם, תוכנת PGP ותוכנות הצפנה לסלולרים מאפשרות (לארגוני טרור) להקים רשתות קטנות ומוצפנות".

 

רדיקליזציה

עוד דרך לנסות ולחסום מארגוני ביון לשתול מרגלים, לפי עמית, היא מבחני נאמנות. הפעילים החדשים נדרשים לבצע פעולות ונדליזם כמו ריססו גרפיטי על שגרירויות ולבצע מבחנים נוספים לפני שהם נכנסים עמוק יותר לארגון ונחשפים לעוד מידע, למפגשים עם מפעילים ולאימוני נשק.

  

"לאל קעידה יש אתרים גלויים שפתוחים לכולם ודרכם הם מעבירים מסרים. יש גורמים שמנטרים את הדברים האלה", מסביר עמית, "בשלבים המתקדמים יותר יש אתרים מסווגים שדורשים מפתחות הצפנה מתקדמת ויכולות שעוברות את יכולת הפיצוח של העולם המערבי". הבעיה של גורמי הביון במערב, לדעת עמית, היא שלפעמים הם פועלים תחת כיסוי ומוצאים אחד את השני במקום להגיע לפעילי אל קעידה.

 

"זה לא 'תירשם פה בשביל לבצע פיגוע'", אומרת שחר, "באתרים הגלויות מסבירים את האידאולוגיה". המגויסים, לדבריה, עוברים תהליך של רדקליזיציה באינטרנט. "(אל קעידה) מגייסים אנשים לא באופן אישי, באופן מעודן. משכנעים אנשים שהסוג של האיסלם שלהם חשוב יותר משל אחרים".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אסון התאומים. הרשת גייסה
צילום: MCT
מומלצים