שתף קטע נבחר
 

פז דורשת מצה"ל לשלם יותר על הדלק

ל"כלכליסט" נודע כי החברה מבקשת לפתוח את חוזה אספקת הדלקים שלה עם הצבא ועם מינהל הרכב הממשלתי בעקבות הקיצוץ במרווח השיווק, עליו החליטה המדינה בסוף אוגוסט

חברת פז, ספקית הדלקים של מינהל הרכב הממשלתי וצה"ל, הגישה בקשה רשמית לשינוי תנאי החוזה בשל "שינויי רגולציה" שנכפו עליה - כך נודע ל"כלכליסט". הבקשה הוגשה לשני הגופים בנפרד והיא נובעת מהחלטת משרדי האוצר והתשתיות מסוף חודש אוגוסט להקטין את מרווח השיווק של חברות הדלק.

 

 

לצה"ל ולמינהל הרכב הממשלתי כ-30 אלף כלי רכב, אשר הנסועה הממוצעת השנתית שלהם כפולה ויותר מרכב פרטי (כ-30 עד 40 אלף ק"מ בשנה לעומת כ-18 אלף ק"מ בשנה לרכב פרטי), מה שמוביל לצריכת דלקים גבוהה משמעותית.

 

לטענת פז, קיצוץ מרווח השיווק הוא "שינוי כללי משחק" שלא היו ידועים בעת חתימת ההסכמים עם שני הגופים. מאחר שהדבר נכפה עליה באופן חד צדדי, יש מקום לפתוח את החוזה ולהקטין את ההנחות שמהן נהנו ציי הרכב.

 

החלטת שרי האוצר והתשתיות הלאומיות הקטינה את מרווח השיווק של חברות הדלק ב-25%, המהווים כ-19 אגורות ממחיר הדלק. מרווח השיווק הוא אחד ממקורות הרווח העיקריים של חברות הדלק, ומחושב כיחס שבין מחיר הרכש של הבנזין מבתי הזיקוק למחיר המכירה בתחנות, בניכוי הוצאות שונות.

 

אם המדינה תשלם יותר עבור הבנזין שהיא צורכת לשני ציי הרכב, מדובר בניצחון פירוס של האוצר: מצד אחד רווחי חברות הדלק הוקטנו לטובת הטענה שתמחור מרווח השיווק היה שגוי, אולם במקביל המדינה תצטרך לשלם יותר עבור הדלק ובכך להגדיל משמעותית את ההוצאות השוטפות.

 

"המדינה תעמוד על זכויותיה"

חוזה אספקת הדלקים שחתמה פז עם מינהל הרכב הממשלתי חדש יחסית, ונכנס לתוקף בדצמבר 2010 לשלוש שנים. כלכלני האוצר העריכו אז כי המחירים משקפים חיסכון של כ־15% ביחס למחיר בתחנות הדלק.

 

מאחר שהמכרז קבע הצמדה למחיר הבנזין העולמי ולמדד המחירים לצרכן, ההערכה היא כי המדינה משלמת כ-6.2 שקלים לליטר בנזין, בהשוואה ל-7.27 שקלים לליטר שאותם משלם נהג שלא נמנה עם הצי הממשלתי. ההערכות בענף אמדו את היקף החוזה בין הצדדים בכמיליארד שקל לשלוש שנים.

 

צי הרכב של מינהל הרכב הממשלתי כולל כ-10,000 מכוניות, חלק בהסכמי ליסינג וחלק בבעלות המדינה. לצה"ל כ-20 אלף מכוניות בהסכמי ליסינג ובבעלות עצמית. החוזה בין הצבא לפז נחתם ב-2005, וצפוי להסתיים בסוף 2012.

 

משרד האוצר מסר בתגובה כי "הנושא נמצא בבדיקה והמדינה תעמוד על זכויותיה במסגרת ההסכם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים