יוצאים ליום עבודה: הקלפיות בעבודה נפתחו
66,310 מתפקדים יכריעו ב-171 קלפיות מי יהיה היו"ר הבא של מפלגת העבודה - אם לא היום, אז בסיבוב השני. מצנע בטוח שזו יכולה להיות מפלגת שלטון, יחימוביץ' מבטיחה שלא יהיה פילוג, פרץ שוב עוקץ אותה והרצוג סומך על עיני. התשובות - בלילה
מארבעה ייצא ראש מפלגה: תשעה חודשים אחרי שאהוד ברק עזב ברעש גדול את מפלגת העבודה ולקח איתו חמישה מנדטים, יוכלו היום (ב') עם פתיחת הקלפיות 66,310 בעלי זכות ההצבעה להכריע מי יהיה היו"ר הבא: יצחק הרצוג, שלי יחימוביץ', עמרם מצנע או עמיר פרץ.
ברחבי הארץ הוצבו 171 קלפיות ב-151 מוקדים. הן ייסגרו ב-22:00 ובשעות הלילה נדע מי יעמוד בראש המפלגה שמנסה להתעורר אחרי שנים של ירידה בכוחה, אלא אם כן איש מהמועמדים לא ישיג 40% תמיכה לפחות. במקרה כזה יערך סיבוב שני בין השניים שיגרפו את מספר הקולות הרב ביותר, ביום רביעי בשבוע הבא.
בחירות לראשות מפלגת העבודה:
- 4 מועמדים נותרו בעבודה: "נביא 19 מנדטים"
- הרצוג: יחימוביץ' מסתירה עמדות, שתבוא לעימות
- יחימוביץ' עתרה נגד העבודה: "חרקירי פוליטי"
כמו ברוב מערכות הבחירות המקדימות, עקצו המועמדים זה את זה פעמים רבות. כולם ניסו לשדר את המסר: "הצביעו לי, רק אני מסוגל לנצח". ערב הפריימריז גבר המתח בין המועמדים, ואנשי המטות הפיצו אין ספור שמועות על "סחף" של מצביעים לעברם ועל נטישה המונית של מצביעים את היריב העיקרי שלהם. הם ניסו להסביר כי המועמד שלהם דובר אמת - בעוד ששאר המועמדים משקרים כולם.
מצנע היה הראשון להתייצב בקלפי בחיפה ואמר ש"ההתעניינות בבחירות האלו מוכיחה כי עדיין מדובר במפלגת שלטון". לפני שהצביע, אמר מי שהיה יו"ר המפלגה ב-2003: "אני המועמד היחידי שמגיע עם אג'נדה ביטחונית, חברתית וניסיון בכל התחומים". הוא הוסיף: "הציבור מופתע מההתעניינות הגבוהה של התקשורת, אבל כנראה שהיא הבינה שעדיין מדובר במפלגת שלטון". הוא העריך שבמפלגה יתקיים סיבוב שני והגדיר את עצמו כ"מבוגר האחראי".
לשאלה אם שש השנים בהן היה מחוץ לפוליטיקה לא פועלות כעת לרעתו, הוא השיב: "אם הייתי הולך לעשות לביתי זה היה נכון, אך בשש השנים האלו הייתי בחזית החברתית של מדינת ישראל. אין כמוני להבין ולדעת שהפערים בחברה הישראלית, בין הכרמל לבין ירוחם, זה לא רק מרחק של 200 ק"מ - אלא שנות אור".
יחימוביץ', שהגיעה לקלפי ברחוב זמנהוף בתל אביב, התקבלה בשמחה על-ידי תומכים רבים. חלקם עמדו בחוץ וצעקו "הו הא מי זה בא? יושבת ראש העבודה" ו-"העם בוחר צדק חברתי". "אני מתרגשת", אמרה ל-ynet, "זהו יום חשוב בו כל אחד ממתפקדי העבודה חייב לממש את זכותו הדמוקרטית ולבוא ולהצביע. המשאלה שלי היום היא 100% הצבעה במפלגת העבודה". לדבריה, הבחירה היום התנקזה לשני מועמדים: היא ועמיר פרץ. "אני מתכוונת לנצח ומקווה שזה יהיה עוד היום, ואם לא, אז בעוד 10 ימים. כל הכרעה דמוקרטית תתקבל באהבה".
"בפני מפלגת העבודה נפתח חלון הזדמנויות ענקי להיות רלוונטית ולדבר אל הציבור בשפתו", אמרה יחימוביץ' בהתייחסה למחאה החברתית. לגבי החשש מפילוג הוסיפה: "לא יהיה פילוג. מי שמאיים שאם המהלך שהוא מבקש לא יצליח הדבר יביא לפילוג, חותר תחת רצון הציבור. כשאתה נכנס למהלך דמוקרטי אתה לא יכול לזלזל בפסק דינו של הציבור. אם הציבור בחר, אתה חייב לכבד את בחירתו".
ח"כ פרץ הגיע לקלפי בשדרות מלווה באשתו, אוהדיו ותומכיו. מכמות שלטי הבחירות של פרץ הפזורים ברחבי העיר, נדמה כי כל בוחרי העבודה בה בעדו. "במשך חצי שנה הגענו לאוכלוסיות שזמן רב איש לא חיבק אותן ולא נגע בהן", אמר. "מתברר שאנשים מחכים לתחושה שאיש ציבור עובד עבורם ואני הרגשתי שזה חשוב. בניגוד לתחושה שיש קואליציה חזקה, אתה רואה איך הרבה אנשים מחכים שתהיה פה אלטרנטיבה לשלטון".
פרץ התייחס גם לבת טיפוחיו יחימוביץ', ואמר: "בדרך כלל פוליטיקאים מקיפים עצמם בגמדים שלא יקומו עליהם, ואני תמיד טיפחתי אנשים טובים, כל חיי רציתי לתת סיכוי לאנשים. בכל התחומים טיפחתי, וברוב המקרים החזירו לי טובה כפולה, אבל יש מקרים בפוליטיקה בהם זה לא תמיד קורה. גם כשיש תלמיד מצטיין בכיתה האדמו"ר מגיע ומקבל כבוד ראוי, אבל אצלנו העם יחליט.
"אמרו לי בעבר כשהתמודדתי, שאני אחזיר את המפלגה למפלגה חד ספרתית", המשיך פרץ, "אבל אני הוכחתי שאפשר לעשות את הבלתי אפשרי וקיבלנו 19 מנדטים. אני מתחייב שהמינימום למפלגה בראשותי יהיה כעת 19 מנדטים. אני שומע את הכאב, אנשים אומרים לי 'למה הלכת להיות שר ביטחון? חבל'. אני מתחייב שלא אהיה שר ביטחון, אני אהיה שר אוצר. אני אפעל לתת לציבור תחושה שיש מי שחושב עליו".
הרצוג, עוד לפני שהצביע, סיפר שהוא עובר "בין עשרות קלפיות במהלך היום, וזה מדהים לראות את התמיכה. השטח משקף את מה שאנחנו מרגישים: שיהיה קרב צמוד, אבל אני הולך להיות ההפתעה הגדולה של הבחירות האלו. אנחנו חזקים והתמיכה בי גוברת".
את החיזוק שואב הרצוג "בעיקר מכיוון מסת המתלבטים הגדולה: החלטתו של עופר עיני מבורכת ואני חושב שרבים מאנשי ההסתדרות יצביעו הרצוג. חבירתו של אראל (מרגלית) אליי מוכיחה שרק אני יודע לאחד". בשידור החי ב-ynet בקלפי מרמת אביב, הוא נראה מחויך במיוחד וכשנשאל בעניין ענה: "זה לא ספין, אח שלי".
"פעם זו הייתה מפלגה של זקנים"
הסופר יורם קניוק, שהגיע גם הוא להצביע בתל אביב, סיפר כי זו "הפעם הראשונה בחיי שאני מצביע למפלגת העבודה. אני מצביע לשלי יחימוביץ'", חשף, "פרץ נכשל, בוז'י ישב שנתיים בממשלה, מי נשאר? שניים. שלי הכי מתאימה, אני בטוח בכך. היא אישה שלבה ופיה שווים".
אלון אופיר, מצביע אחר במקום, נדהם דווקא מכך שהגיל הממוצע סביבו נמוך למדי: "מלא צעירים יש כאן, קרא בהפתעה, "פעם זו הייתה מפלגה של זקנים. זו גם פעם ראשונה שאני מתפקד. לא אהבתי את מה שקרה כשברק היה בראש המפלגה, ולדעתי היום כל הנבחרת של העבודה ראויה. אנחנו אופטימיים".
בין ותיקי המפלגה שהתייצבו בקלפי בחיפה היה גם דב אלקנתי, בן 87 שהגיע נתמך בהליכון, עם אשתו רות. "אנחנו בארץ משנת 45' וחברי המפלגה, בהתחלה בקיבוץ עין השופט ואחר כך בחיפה", סיפרה רות. לדבריה, הם הגיעו היום להצביע חרף "מצב הרוח הלא כל כך טוב שיש לנו מכל הפוליטיקה שמסביב. אנחנו מקווים שמפלגת העבודה תיבחר ואולי תעשה קצת סדר במדינה".