שתף קטע נבחר

 

ניו יורק טיימס: המהלך באו"ם הרסני, תתעוררו

העיתון האמריקני מתריע כי חרף ההשלכות החמורות, ארה"ב, ישראל ואירופה לא מפעילות את כל כוחן למנוע את הצעד הפלסטיני החד-צדדי בדרך למדינה. ומי האשם העיקרי?

המועד המתוכנן לפניית הפלסטינים לאו"ם מתקרב, וב"ניו יורק טיימס " קוראים לעולם להתעורר. במאמר המערכת שפורסם היום (ב') מותח העיתון האמריקני המרכזי ביקורת רבה על הגורמים המעורבים, ובראשם האמריקנים והישראלים, שאינם עושים מספיק כדי להגיע לפשרה. "הצבעת האו"ם תהיה הרסנית", קובע העיתון, "אבל ארה"ב, ישראל ואירופה לא הפגינו מספיק דחיפות או נועזות בניסיון למצוא פתרון".

 

מדינה בדרך - הכותרות האחרונות:

ההצבעה תסנוור את אירופה? 'בידוד ישראל יעמיק'

דאגה בי-ם: "הפלסטינים קוברים הסיכוי לשלום"

נועם שליט באו"ם: לפני הכרה, לשחרר את גלעד

 

לטענת עורכי ה"ניו יורק טיימס", הזמן המועט שנותר עד להתכנסות העצרת הכללית אינו הדבר היחיד שאמור לדרבן את המדינות לפעול - גם המתיחות המחריפה בין ישראל למצרים ולטורקיה, שתי שחקניות מרכזיות באזור, הופכת את הצורך במעשה לקריטי אף יותר.

 

העצרת הכללית של האו"ם. כאן לפלסטינים מובטח רוב (צילום: AFP) (צילום: AFP)
העצרת הכללית של האו"ם. כאן לפלסטינים מובטח רוב(צילום: AFP)

 

להערכתם, אם הפלסטינים לא יצליחו למנוע את הווטו האמריקני על פנייתם למועצת הביטחון של האו"ם, הם עתידים לבקש מהעצרת הכללית, שם מובטח להם רוב, להרחיב את סמכויות המשקיף הפלסטיני ריאד מנסור. "אפילו ההחלטה המרוככת ביותר של העצרת, תסלול עבור הפלסטינים את הדרך לעשרות ועדות וגופים של האו"ם, ותחזק את יכולתם לקדם תביעות נגד ישראל בבית הדין הבינלאומי".

 

אובמה, אל תפסיק את הסיוע לרשות

במאמר המערכת מטילים את עיקר האשמה למצב על ראש הממשלה בנימין נתניהו, "שניצל כל תירוץ כדי לסגת משיחות השלום", אולם לפי עמדת העיתון, הישראלים והפלסטינים חולקים את האחריות עם הנשיא ברק אובמה ומנהיגי מדינות ערב. "זה מדהים שבשלב כה מאוחר במשחק, בארצות הברית ובאירופה עדיין ישנם חילוקי דעות לגבי היבטים מסוימים בהצעה לחידוש המו"מ, כמו דרישתה של ישראל להכרה במדינה יהודית".

 

לדעת עורכי ה"ניו יורק טיימס", גם הצעדים בהם נקטו ישראל וארה"ב בניסיון לשכנע את הפלסטינים לסגת מכוונתם לפנות לאו"ם - דוגמת איום בהפסקת העברת הכספים לרשות - מוטעים מיסודם. "צעדים שכאלו עלולים למוטט את ההנהגה הכי מתונה שהייתה לפלסטינים, לחזק את חמאס ולגנוז את שיתוף הפעולה החיוני בתחום הביטחון בין ישראל לרשות", ציינו.

 

אבו מאזן, אובמה ונתניהו. איומים על הרשות - לא הצעד הנכון (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אבו מאזן, אובמה ונתניהו. איומים על הרשות - לא הצעד הנכון(צילום: רויטרס)

 

במקום, קורא המאמר לאובמה "להפגין יד נוקשה יותר וללחוץ על נתניהו ואבו מאזן לשוב לשולחן המשא ומתן. אם ההצבעה באו"ם תתקיים, וושינגטון ושותפותיה ייאלצו לפעול לצמצום הנזקים, לרבות המשך העברת הכספים לרשות הפלסטינית. האפיק הטוב ביותר להקמת מדינה נותר משא ומתן", גורס העיתון, "וארצות הברית ויתר מדינות הקוורטט, צריכות לשים על השולחן עסקה שכוללת לוח זמנים להשלמת המו"מ ומועד להצבעה רשמית באו"ם".

 

"במקום הסכמי אוסלו, מו"מ בין מדינות"

במקביל, במאמר אחר שפורסם אתמול בעיתון, פנה לארצות הברית הנסיך הסעודי טורקי אל-פייסל, ששימש בעבר השגריר בוושינגטון, וקרא לממשלו של אובמה לתמוך בבקשה הפלסטינית. אחרת, הוא הזהיר, "הוא יאבד את מעט הלגיטימיות שעוד נותרה לה בעולם הערבי. אם לא תעשה זאת, יכולת ההשפעה של ארה"ב תמשיך להידרדר, ביטחונה של ישראל יתערער ואיראן תתעצם - מה שיגדיל את הסיכון למלחמה נוספת באזור".

 

אל-פייסל הזהיר גם מהרעה ב"יחסים המיוחדים" ששוררים בין

ארה"ב וסעודיה, שכן העולם הערבי התומך בהכרה בפלסטין עלול לראות אותם כ"רעילים". לדברי הדיפלומט לשעבר, התרופפות הקשרים תביא את סעודיה לאמץ מדיניות אגרסיבית ועצמאית יותר, כפי שכבר עשתה במקרה של הסכם שיתוף הפעולה הצבאי עם בחריין, שנחתם באחרונה חרף התנגדותה של ארצות הברית.

 

אל-פייסל קרא גם לישראל לשנות את השקפתם ולראות את הפנייה הפלסטינית לא כאיום, "אלא כהזדמנות לשוב לשולחן המשא ומתן ולמנוע המשך הקונפליקט. זוהי הזדמנות להחליף את הסכמי אוסלו במו"מ בין מדינה למדינה - שיהפוך את הקונפליקט למצב שניתן לשלוט בו ביתר קלות ויניח את היסודות לפתרון קבע. המפסידות היחידות במצב כזה יהיו סוריה ואיראן, שדרך תמיכתן בחמאס ובחיזבאללה, מנסות לפגוע בתהליך השלום".

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אובמה. "לא מספיק דחיפות ונועזות"
צילום: רויטרס
נתניהו. "ניצל כל תירוץ לסגת מהמו"מ"
צילום: AFP
מומלצים