שתף קטע נבחר
 

חדש בישראל: ג'ל שמזרז את הלידה ומונע תפרים

יולדות בארץ יוכלו ליהנות כעת מג'ל שהוכח מחקרית כמקדם במהירות את הלידה ומסייע למנוע חתכים. תקוות המומחים היא שהתכשיר יוביל גם לפחות התערבויות בלידה וניתוחים קיסריים, אך על היולדת להצטייד בג'ל מראש באופן עצמאי

הפלא הבא בחדר הלידה? לא מעט נשים מגיעות היום לחדר הלידה עם בקבוק שמן שקדים בתיק, לשימוש על ידי המיילדת בשעת הלידה לעיסוי אזור הפירנאום והרחבתו. ג'ל חדשני שהגיע כעת לישראל מתעתד לעשות את העבודה הזו ביעילות רבה יותר, לקצר את משך הלידה ולמנוע קרעים וחתכים אצל היולדת או לפחות להקטין את חומרתם.

 

מה עוד יעזור ללדת בקלות?

 

דיאנטל (Dianatal), הג'ל שפותח בשווייץ על ידי חברת התרופות GSK, חסר צבע וריח ונמצא כבטוח לחלוטין לשימוש. מחקרים קליניים שנערכו ביותר מ-25 אלף לידות במספר מדינות באירופה הראו כי השימוש בג'ל אכן מקצר את משך הלידה בעד 106 דקות בממוצע ומפחית ב-30% את מספר חתכים והקרעים שנגרמים ליולדת.

 

"בכל טיפול יש לבדוק קודם שאין נזק מבחינה רפואית", אומר פרופ' ברי קפלן, סגן מנהל בית החולים לנשים במרכז הרפואי רבין ורכז רפואת נשים במחוז דן-פ"ת בשירותי בריאות כללית, "ובמקרה של הג'ל מדובר בחומר בטוח לשימוש שהוא גם בקרטריוצידי, כלומר מונע זיהום, לעומת כל מיני שמנים שהנשים מביאות מהבית או הג'ל שמשמש לבדיקה בחדר הלידה". 

 

הלידה מתקדמת מהר

הדיאנטל מגיע בערכה סטרילית הכוללת שלושה מזרקים לשאיבת 11 מ"ג ג'ל, המכילים פרופילן גליקול (גורם לחות), קרבומר, תאית (צלולוז) ומים. השימוש עצמו בחומר על היולדת אינו כולל הזרקה משום צורה, אלא נעשה במריחה עדינה של 3 מ"ג ג'ל לאורך תעלת הלידה על ידי המיילדת העוטה כפפות סטריליות, לאחר שנעשתה בדיקה וגינלית.

 

פרופ' קפלן מעיד כי החומר מספיק באופן מלא למהלך הלידה ואף מעבר לכך. "בלידה ראשונה הספיק לנו שליש מכמות החומר, ובלידות חוזרות אף פחות משליש".

 

הג'ל הגיע בתחילה לישראל בעקבות היכרות של פרופ' קפלן עם עמיתו שפיתח את התכשיר. לאחר שימוש ב-100 ערכות ניסיון הוא מעיד בהתלהבות על התוצאות. "ההמלצה שלי היא להשתמש בג'ל מפתיחה של ארבעה סנטימטרים, במיוחד אם כבר פקעו המים. במקרים כאלה ראינו שהלידה מתקדמת מהר מאוד יחסית למה שהייתה אמורה להתקדם ללא ג'ל.

 

"אף על פי שאין חומר מזרז בג'ל, צוואר הרחם נפתח מהר יותר והראש של התינוק ממש גולש החוצה. היולדות שקיבלו את הג'ל נהנו מאוד מהעניין.

 

"רק לפני כמה ימים הגיעה אלינו אישה ללידה ראשונה. היא עצמה הייתה בעלת ממדים קטנים יחסית, וילדה תינוק במשקל 3.5 קילו. במקרה רגיל היינו צופים שיהיו הרבה תפרים, אך היא השתמשה בג'ל והלידה הייתה מהירה והסתכמה בשלושה תפרים קטנים מאוד. בעקבות השימוש בג'ל ראינו עוד הרבה מקרים כאלה".

 

לפי פרופ' קפלן, הג'ל סייע גם ליציאה מהירה וחלקה יותר של השליה לאחר הלידה, מה שמקטין את הסיכון שיישארו בפנים חלקים שיש צורך להוציאם בניתוח.

 

"צוואר הרחם נפתח מהר והראש של התינוק גולש החוצה" (צילום: shutterstock ) (צילום: shutterstock )
"צוואר הרחם נפתח מהר והראש של התינוק גולש החוצה"(צילום: shutterstock )

 

יפחית ניתוחים קיסריים?

בימים אלו צפוי לקבל הפרופ' אישור מוועדת הלסינקי לביצוע מחקר בארץ שיכלול 2,000 נשים - מחציתן ישתמשו בג'ל במהלך הלידה ומחציתן ילדו בלעדיו.

 

מטרת הניסוי תהיה לבחון האם השימוש בג'ל מפחית גם את מספר המקרים שבהם נעשה שימוש בוואקום במהלך הלידה וכן פנייה לניתוח קיסרי בעקבות לידה ממושכת או שלב שני ממושך (השלב השני מוגדר מרגע שיש פתיחה מלאה ועד שהתינוק יוצא).

 

לא כולם קיבלו בתחילה בהתלהבות את החידוש בחדר הלידה. פרופ' קפלן מספר על מיילדת שטענה כי "שוב מוכרים ליולדות אשליות", אך לאחר שראתה לידה שהתקדמה בתוך עשרים דקות לפתיחה מלאה התקשרה להתנצל. "כל מיילדת שהתנסתה בג'ל ביקשה עוד מהערכות".

 

השימוש בג'ל נעשה כאמור על ידי המיילדת במהלך הלידה וכאשר קיימים צירים סדירים. התכשיר מאושר לשימוש בבתי החולים, אך הוא אינו מוכר אותו בשום צורה, ועל היולדת לרכוש את הג'ל מראש ללא מרשם בחנויות הפארם.

 

התענוג לא זול - 539 שקל לערכה חד-פעמית, אך בהתחשב בסבל התפרים וההחלמה שהוא עשוי למנוע ליולדת ובמניעת התערבויות נוספות בלידה, ייתכן שייכנס יותר ויותר לשימוש בחדרי הלידה.




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הג'ל סייע גם ליציאה מהירה וחלקה יותר של השליה לאחר הלידה
צילום: Index Open
מומלצים