שתף קטע נבחר

קזחסטאן שוב מתנכלת לאינטרנט בתחומה

ממשלת קזחסטאן נוקטת בפעילות מתמשכת של הגבלת גישת משתמשי האינטרנט במדינה לאתרים שונים בשל החשש מפני האינטרנט כערוץ מידע דו כיווני בידי ארגוני טרור אסלאמיים

לאחרונה נודע כי שלטונות קזחסטאן ממשיכים בהגבלה איטית אך מחושבת של האינטרנט במדינה. בית משפט במדינה פסק לאחרונה כי יש לחסום את הגישה ל-13 אתרי אינטרנט זרים בטענה כי אלו מעודדים טרור ושנאה דתית.

 

עוד באינטרנט

 

לא רוצים בלוגים

פורסם כי אתר Livejournal נחסם, אך לא נמסר שמו של אף אתר נוסף. לייבג'ורנל הוא פלטפורמת בלוגים פופולרית שיש לה גרסה רוסית המצויה בשימוש קיצונים אסלאמיים, נראה כי לממשל המקומי עניין מיוחד באתר זה, אשר נטען כי שתי ספקיות האינטרנט במדינה חסמו אותו לגישה מאוקטובר 2008 ועד נובמבר 2010, אולם יתכן שהחסימה היא דווקא בשל ביקורת נוקבת שמתח באתר חתנו לשעבר של הנשיא על הממשלה. כעבור זמן מה פורסם כי ראש הממשלה הקזאחי "הבטיח לבחון את המקרה של חסימת הגישה ללייבג'ורנל".

 

בעת בחינת חסימת האתרים במדינה, עולה כי נחסמו אתרים המהווים פלטפורמות לבלוגרים, אתרים פוליטיים שונים ואתרי תקשורת. אולם נראה כי צעד זה מהווה חוליה נוספת בשרשרת האיטית אך הנמשכת של הגבלות שלטוניות על האינטרנט בקזחסטאן; לפני כשלושה חודשים פורסם שהממשלה אסרה על הפעלת אתרים בעלי סיומת מקומית (.kz), אלא אם יפעלו משרתים מקומיים. צעד זה אילץ את גוגל, לפי טענתה, לבחור בפתרון החופשי אך האיטי יותר – לנתב את תעבורת השימוש במנוע החיפוש שלה בגרסתו המקומית לעבר Google.com. זאת עד כדי טענה של גוגל כי ממשלת קזחסטאן מעוניינת ליצור גבולות פיזיים על האינטרנט בשטחה.

 

בנוסף, בתחילת חודש ספטמבר דווח כי משרד התובע הכללי במדינה מסר כי 50 אתרי אינטרנט "קיצוניים" זרים יסגרו, שוב מטעמי הפצת קנאות דתית וטרור. אך לא די בכך, עוד נמסר כי עשרת אלפים אתרי אינטרנט יהיו מעתה תחת פיקוח. כמו גם העובדה כי הממשל בוחן את האפשרות לכפות על בעלי אינטרנט קפה במדינה לנטר את פעילות המשתמשים, ובכלל זה אף להתקין מצלמות למעקב אחר פעילותם, כפי שנמסר מאת בכיר במשרד הפנים המקומי.

 

פעולה מתונה ונחושה

ככל הנראה אנו עדים למהלך מחושב של השלטונות, אשר צובר תאוצה בעת האחרונה, להגביל את הגישה החופשית למידע מקוון בקזחסטאן וזאת על מנת להצר את צעדיהם של קיצונים אסלאמיים וארגוני טרור, בשל מספר ארועי טרור שהתרחשו בחודשים האחרונים במדינה, הנחשבת ליציבה ביותר מבין חמש מדינות מרכז אסיה.

 

נראה כי פעילות מתמשכת זו של השלטונות הקזאחיים אינה גורפת וברוטלית כמו בחלק ממדינות המזרח התיכון, ועד עתה אינה כוללת חקיקה מפורטת בנושא, מעצרים וסגירה נרחבת של אתרים אינטרנט. אולם אנו עדים לפעילות מתמשכת, אשר הולכת ומתעצמת של הגבלת גישת משתמשי האינטרנט במדינה לאתרים שונים וביניהם כאלו הפופולאריים ביתר העולם. גם כאן ככל הנראה בשל החשש מפני האינטרנט כערוץ מידע דו כיווני בידי ארגוני טרור אסלאמיים.

 

טל פבל הוא ד"ר למזרח תיכון, מומחה לאינטרנט ולטכנולוגית המידע במזרח התיכון ובעולם האסלאמי ומרצה בבית הספר לתקשורת שבמכללה האקדמית בנתניה.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נשיא קזחסטאן, נורסולטן נזרבייב
צילום: EPA
מומלצים