לשחרר כעס, תסכול ואובדן באמצעות ריקוד
"דווקא בתקופת המחלה, לא הסכמתי שהגוף שלי יהיה מקור רק לחוויות שליליות, רק מקור של כאב ופחד. רציתי והתעקשתי להרחיב את החוויות הגופניות שלי לכאלו המניבות תחושה חיובית ואפילו שמחה. את זה איפשר לי הריקוד". מדור 'בגוף ראשון'
שמי חוה שורני-פלדמן. אני בת 63, לפני שש שנים, גליתי לתדהמתי כי חליתי בסרטן השד, ואני שמחה לספר שכבר חמש שנים, אני בריאה.
המחלה לוותה אצלי בתחושה של פגיעות, פתאום הגוף שלי שכל חיי אני סומכת עליו, חלש, פגיע. הרגשתי לבד. גם בחדר מלא משפחה וחברים, אין אף אחד שיכל לקחת חלק בקרב - רק אני יכולה להילחם במחלה, היא מתחוללת בתוך גופי ואני עומדת מולה - לבדי. תחושת של חוסר האונים ליוותה את הטלטולים שלי הלוך וחזור בין תקווה לייאוש, בין חיים למוות...
הדרך שלי להתמודד עם התחושות הקשות הללו, הייתה לחזור לכור מחצבתי. הריקוד. דווקא בתקופת המחלה, לא הסכמתי שהגוף שלי יהיה מקור רק לחוויות שליליות, רק מקור של כאב ופחד. רציתי והתעקשתי להרחיב את החוויות הגופניות שלי לכאלו המניבות תחושה חיובית ואפילו שמחה. את זה איפשר לי הריקוד.
כך התחלתי במקביל לטיפול הקונבנציונאלי להעניק לעצמי טיפול בתנועה. בטיפול התבססתי על שיטה הנקראת "דאנס תרפי", תרפיה בעזרת תנועה, שפותחה על ידי מורתי בארגנטינה, מריה פוקס. זו שיטה שאני מכירה ואוהבת ואף התבססתי עליה כמורה לריקוד לפני שנים רבות.
בדומה לשפת גוף המציגה לעולם את אופיינו ומחשבותינו, גם ריקוד משקף את עולמנו הפנימי. בעזרתו אנו יכולים לבטא לעולם ויותר מכך, להבהיר לעצמנו, את תחושותינו באותו הרגע. לפעמים ניתן להביע בתנועה רגשות שאנו מתקשים לבטא בקול- כעס, תסכול, אובדן.
דאנס תרפי כולל טכניקות של תנועה והרפיה. הריקוד הוא למעשה רק תולדה של תרגילי דמיון מודרך ודיאלוג עם העולם הפנימי. לשיטה תועלות גופניות רבות אך יתרונה הגדול הוא בתרומתה לחיזוק הרוח, ביכולתה לשחרר ממתחים ולחצים ולהעצים את הכוח הפנימי. הטיפול באמצעות התנועה חולל אצלי שינוי גדול, זו פעילות שיקומית שחיזקה וחיברה אותי לכוחות הנפש ולעוצמות המצויות בתוכי ובזכותה חזרתי לחיים בריאים. זו אינה נוסחת פלא אלא כלי רב עוצמה הדורש עבודה יומיומית עם התכוונות פנימית גדולה.
לאחר ההתנסות שלי חשתי צורך לחלוק את הכלי שעזר לי עם אנשים נוספים. ידעתי בבירור, אני חייבת להעביר הלאה מתנה זו שקיבלתי לפני שנים ממורתי באהבה גדולה, ולסייע לנשים אחרות במצבי. וכך, זמן קצר לאחר שעברתי ניתוח להסרת הגידול וסיימתי את הטיפולים הנלווים פניתי להנהלת ביה"ח לגליל מערבי, בנהריה והצעתי להעביר סדנאות דאנס תרפי למטופלות, כמתנדבת יע"ל (יד עזר לחולה).
לשמחתי הרעיון התקבל בברכה. חברת התרופות "רוש", המפעילה את הפרויקט הקהילתי "רוש מושיטה יד" למען חולים ומחלימים, נרתמו להצעתי ובעזרתם מתקיימות הסדנאות מאז ועד היום. כל זאת לא היה יוצא לפועל לולא תמיכתם המלאה של הצוות במחלקה האונקולוגית ולליוויה ועזרתה של אלכסנדרה באלין העובדת הסוציאלית. הסדנאות הפכו לתופעה ייחודית ומרתקת, וד"ר הדסה גולדברג, מנהלת המכון האונקולוגי, החלה לחקור את השפעת סדנאות הריפוי בריקוד על המשתתפות בשיתוף האגודה למלחמה בסרטן.
מסגרת הסדנה היא 5 מפגשים, אחת לשבוע, אורך כל מפגש שעתיים וחצי. הקבוצות הן אינטימיות, 9-12 נשים. כל מפגש מורכב מכמה חלקים - התכנסות, פעילות הרפוי בריקוד ומעגל הקשבה (במעגל אנו משתפות
בתחושותינו במהלך הפעילות). זוהי חוויה פיזית ורוחנית, 'מסע פנימי' לפיתוח המודעות והיכולות העצמיות.
התנועה בקבוצה מניעה את המשתתפות אל מחוץ לבדידותן ויוצרת התקשרויות בעלות עוצמה רגשית גבוהה. נוצרת ביננו תחושת שותפות גורל והדדיות ואנו נעזרות אחת בשנייה. הפעילות יוצרת חברויות, התלהבות, פתיחות ושיתוף אישי. תחושות שונות מאוד מהתפריט היומי של חולה סרטן בדרך כלל. התגובות לסדנה חמות מאוד והמשתתפות משתפות אותי בשיפור העצום בהתייחסותן למחלה ובכוחות החדשים שהן מוצאות בתוכן להיאבק בה.
אני שמחה להיות חלק ממערך המטפל בשיטה חווייתית זו. קיום סדנאות אילו מהווה גורם משמעותי בחיי. האפשרות לסייע לנשים אחרות מעניקה לי סיפוק ושמחה. הנותן הוא המקבל. אני מברכת על כך, יום-יום.
- "בגוף ראשון"- מדור המאפשר למתנדבים לספר בעצמם על פעילותם והמקום בו הם מתנדבים. חומרים ותמונות ניתן לשלוח ל shlomit-sh@y-i.co.il ולציין בנושא - עבור מדור "בגוף ראשון". הפרסום בהתאם לשיקולי המערכת.
- עמותת "רוח טובה" מחברת בין אנשים הרוצים להתנדב וארגונים הזקוקים לעזרת מתנדבים. העמותה מתאימה התנדבות לפי תחומי עניין, שעות נוחות ואיזור מגורים.
- לטורים נוספים לחצו כאן.