איראן: הכור הגרעיני בבושהר החל לייצר חשמל
הכור שבנייתו נמשכה שנים ארוכות יחל לפעול בהספק של 40 אחוזים מיכולתו המלאה, ותוך מספר חודשים הוא אמור לפעול בצורה מלאה ולספק אלף מגה-וואט לרשת החשמל במדינה. איראן פנתה לאיחוד האירופי: "בואו נדבר על הגרעין"
הכור הגרעיני הראשון באיראן - סקירה נרחבת ב-ynet:
- איראן חוגגת: הכור הגרעיני בבושהר החל לפעול
סוכנויות הידיעות במדינה דיווחו כי הכור, שבנייתו נמשכה שנים ארוכות, יחל לפעול בהספק של 40 אחוז מיכולתו המלאה, ובתוך מספר חודשים הוא אמור לפעול בצורה מלאה ולספק אלף מגה-וואט לרשת החשמל במדינה.
בטקס שנערך בבושהר נכחו בין היתר ראש סוכנות האנרגיה האטומית באיראן וסגן הנשיא, פרידון עבאסי, שר החוץ של איראן עלי אכבר סאלחי, ומן הצד הרוסי נכחו סרגיי קריינקו, יו"ר חברת אטום "רוס", שסייעה לאיראנים בהשלמת בניית הכור, ושר האנרגיה של רוסיה, סרגיי אשמטקו.
הכור נחנך לאחר עיכובים רבים, בהם של תולעת המחשבים "סטוקסנט" שפגעה באלפי מחשבים ברחבי איראן. עם זאת, באיראן הכחישו ואמרו כי המערכות בכור לא נפגעו, אלא רק מחשבים אישיים של העובדים.
כור תחת פיקוח מלא של סבא"א
בקיץ שעבר חנכה איראן את הכור הגרעיני בבושהר עם הטענתם של 163 מוטות דלק שהובאו מרוסיה. הכור האיראני הראשון נמצא תחת פיקוח מלא של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית, שפקחיה מוודאים שאיראן לא תעשה שימוש בשאריות הדלק הגרעיני כדי לייצר פצצת אטום. איסוף הדלק הגרעיני המשומש מוטל על רוסיה.
השלמת בנייתו של הכור בבושהר נדחתה כמה פעמים בעשר השנים האחרונות. הבנייה החלה ב-1975 על ידי חברות מגרמניה, בהן חברת "סימנס", אולם הפרויקט הופסק ב-1980 עקב פרוץ מלחמת איראן-עיראק. בעשור האחרון סייעו הרוסים לבנות את הכור, אך השלמתו התעכבה בין היתר בשל חילוקי דעות כספיים עם איראן.
פעילות הפקת החשמל מהכור הגרעיני בבושהר היא נפרדת מתוכנית העשרת האורניום השנויה במחלוקת של איראן המתבצעת במתקנים בין היתר בנתנז, איספהאן וקום. במערב חוששים שבמקביל לתוכנית הגרעין הזו איראן חותרת בחשאי לפתח יכולת לבנות פצצת אטום ולהרכיבה על טילים בליסטיים.
בתוך כך, הציע אתמול ראש צוות המשא ומתן של איראן בנושא הגרעין, סעיד ג'לילי, לשרת החוץ של האיחוד האירופי קתרין אשטון לחדש את השיחות עם המעצמות על תוכנית הגרעין של ארצו.
"לפני מספר ימים, מר ג'לילי שלח מכתב לגברת קתרין אשטון ואמר שאיראן מוכנה לשיחות", סיפר אמש שר החוץ סאלחי במסיבת עיתונאים כשנשאל על תוכנית הגרעין. השיחות בין הצדדים בינואר האחרון נכשלו לאחר שאיראן סירבה להשעות את תוכנית הגרעין שלה, כפי שדרשה מועצת הביטחון של האו"ם.
Read this article in English