שתף קטע נבחר

 

לידיעת המצילים: התגלה עוגן ביזנטי בחוף בת ים

עוגן ברזל עתיק נמשה על ידי מצילים בחוף בת ים. מומחה של רשות העתיקות הוזעק למקום ואיתר שני עוגנים נוספים, המעידים על אפשרות קיומו של מעגן עתיק שלא היה ידוע עד כה

עוגן ברזל מהתקופה הביזנטית (בן כ-1,400 עד 1,700 שנה) התגלה בים בחוף הרחצה בבת ים על ידי מצילים מן החוף. העוגן, שאורכו 2.1 מטרים ומשקלו כ-300 ק"ג, התגלה בעומק של כ-2 מטרים מתחת לפני המים ובמרחק של כ-30 מטרים מהחוף, דרומית לחוף הסלע בבת ים.

 

דרור פלנר, מפקח היחידה לארכיאולוגיה ימית ברשות העתיקות מספר כי התגלית הגיעה לידיעתו לאחר שקיבל טלפון מעיריית בת ים: "המצילים אבי אפיה ודוד מזרחי מצאו את העוגן בים. בהתחלה הם סברו שמדובר בעוגן מודרני אך בהמשך הם הבחינו כי מדובר בעוגן עתיק וביקשו ליצור איתנו קשר".

 

דרור פלנר והעוגן הביזנטי (צילום: באדיבות רשות העתיקות) (צילום: באדיבות רשות העתיקות)
דרור פלנר והעוגן הביזנטי(צילום: באדיבות רשות העתיקות)
 

כיצד הבחין פלנר שמדובר בעוגן ביזנטי? לפי הצורה: "ניתן להבחין בין עוגנים שונים לפי החומר ממנו הם עשויים אך גם לפי הצורה שבאה לידי ביטוי בין היתר בזווית שנוצרת בחלק התחתון של העוגן. העובדה שמדובר בעוגן ביזנטי, לא אומרת כמובן שלא השתמשו בו גם מאוחר יותר, ואפילו במשך מאות שנים נוספות, למשל עד לתקופה המוסלמית".

 

מצורתו של העוגן ניתן ללמוד דברים נוספים: "יש לשים לב לכך שהעוגן חסר את המטה שלו, כלומר הזרוע שנכנסת בחלק העליון של העוגן ועוזרת לו להינעץ בקרקעית. לכן אנחנו מניחים כי עוגן זה לא הוטל מספינה אלא שכב בבטן האוניה למקרה חירום כעוגן רזרבי, כפי שהיה מקובל אז".

 

פלנר פגש את המצילים בחוף, שם הבחינה הקבוצה בעוגן נוסף זהה לעוגן הראשון ובעוגן שלישי עשוי אבן. "עוגני אבן שייכים לתקופה עתיקה הרבה יותר, החל מהאלף השלישי לפני הספירה", מספר פלנר.

 

"אם היו שם רק שני עוגנים ביזנטיים, בני אותה תקופה, היה אפשר להניח שמקורם בספינה שנטרפה, אך עוגן האבן מעלה את האפשרות שבמקום נמצא בעבר מעגן".

 

בקרקעית הים לאורך חופי ישראל נמצאו במהלך השנים עוגנים מתקופות שונות המהווים עדות לנתיבי השייט לאורך החוף הקיימים כבר למעלה מ-5,000 שנה. המצילים ששלו את העוגן מן הים הניחו כי מדובר בעוגן מודרני, אולם במקרים אחרים רבים מן הממצאים ניזוקים מאוד עקב תופעה הולכת וגוברת של צוללנים ודייגים שמוציאים עתיקות מהים ללא עזרת רשות העתיקות.

 

הוצאת העתיקות ללא תיעוד ארכיאולוגי מקצועי פוגעת בתיעוד המידע ההיסטורי הנדיר וכן פוגעת בעתיקות באופן פיזי, שכן הן נחשפות בצורה לא מבוקרת לתנאים קיצוניים לאחר שהייה ממושכת בסביבה נטולת חמצן. לכן, הוצאת עתיקות מהים מהווה עבירה על חוק העתיקות שדינה עד שלוש שנות מאסר בפועל.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הרימו עוגן
צילום: באדיבות רשות העתיקות
מומלצים