"הבימה" בשביתה: "אין משכורות - אין עבודה"
עובדי התיאטרון הלאומי מרחיבים את השביתה. יו"ר איגוד העובדים: "היום לא תתקיימנה שום הצגות". טרם ברור אם השחקנים מצטרפים לשביתה. יו"ר איגוד האמנים בהסתדרות: "ככל הנראה גם אחרי החגים לא יהיו משכורות"
נלחמים על זכויותיהם. ועד העובדים של התיאטרון הלאומי "הבימה" פתח בשביתה במחאה על עיכוב משכורותיהם. העובדים הודיעו כי השביתה, שהחלה להתגבש כבר בשבוע שעבר לאחר משא ומתן מול הנהלת התיאטרון בחודשים האחרונים, הוחמרה היום (ג') וכוללת את כלל הפקות התיאטרון הלאומי.
בחודש מאי האחרון הגיעו העובדים להסכם עם הנהלת "הבימה", ושבו לעבוד לאחר שאיימו כבר אז בשביתה. כעת, כאמור, העובדים פתחו בשביתה של ממש. בשישי האחרון הוחלט על השבתת הפקות חדשות בלבד, אולם החל מהיום ההשבתה תחול על כל הפקות התיאטרון. כפי שדיווחנו כאן ב-ynet, כבר לפני כשנה התקשתה הנהלת התיאטרון לעמוד בתשלומים לספקים שונים.
במסגרת השביתה לא תוצג הערב "אלוף הבונים" שאמורה היתה לעלות באודיטוריום אריסון בתל-אביב. כמו כן יופסקו החזרות, העבודה המשרדית ועבודת מחלקת המנויים.
יו"ר איגוד העובדים של "הבימה", איתן סביליה, אישר בשיחה עם ynet את דבר השביתה ואמר: "כמי שמפעיל את ההצגות אני נותן את מילתי: היום לא תתקיימנה שום הצגות של תיאטרון 'הבימה' - לא בתל-אביב ולא בשום מקום מחוצה לה. אנחנו לא מאמינים יותר לאף אחד. האכילו אותנו מספיק שקרים. עד שאנחנו לא רואים את הכסף בחשבונות הבנק, אין לנו אמון בהבטחות". סבילה הוסיף והדגיש כי: "עד להודעה חדשה תיאטרון 'הבימה' יושבת. אנחנו נתייחס לכל יום כאל יום חדש. במילים אחרות - אין שום פעילות מעתה והלאה".
מנכ"לית תיאטרון הבימה, אודליה פרידמן, מסרה בתגובה ל-ynet: "'הבימה' נמצאת כעת במשא ומתן אינטנסיבי עם משרד התרבות ומשרד האוצר. אנחנו תקווה שיושג ההסכם המיוחל שיביא לפתרון כל הסוגיות.
התיאטרון עושה מאמץ גדול לשלם את המשכורות לשחקנים ולעובדים, שהם בראש סדר העדיפויות שלנו ולעשות ככל שביכולתנו על מנת שגם הקהל לא ייפגע" .
פרידמן מדגישה כי לעת עתה הודיע התיאטרון לרוכשי הכרטיסים אך ורק על ביטול ההצגה "אלוף הבונים". "אינני יודעת אם שאר ההצגות המתוכננות יתקיימו הערב כסדרן, ההחלטה על כך תתקבל בשעות הקרובות", אמרה והוסיפה: "רוב ההצגות שאמורות להתקיים הערב כבר עומדות כלומר שאין צורך בצוותים הטכניים להקמה - רק להפעלתן בערב. זה נותן לנו עוד מרווח זמן למציאת פיתרון". ההצגות המתוכננות להערב הן "כי בנו בחרת" באשקלון, "ארוחה עם אידיוט", בנס ציונה, "כתם לידה" בתיאטרון ירושלים וכן "מלכת היופי של לינאן" בבית יד לבנים בתל-אביב.
אולי גם אחרי החגים
בתגובה לדברים אמר יו"ר איגוד האמנים בהסתדרות, דוד גלנוס, ל-ynet: "ההסתדרות עומדת מאחורי עובדי ושחקני תיאטרון 'הבימה' ומגבה אותם לחלוטין. זה לא עניין של יום או יומיים. יש פה סחבת על גב העובדים.
"לפני כמה שבועות הוצאנו הודעה על כוונתנו להשבית את התיאטרון, אבל משרד התרבות ומשרד האוצר משתמשים בעובדים ובשחקנים דרך ההנהלה כבני ערובה. ההנהלה אומרת 'לא יהיה הסכם - לא נעביר משכורות'. לא עוד. היום נודע לנו שככל הנראה עד החגים לא יהיו משכורות, וייתכן שגם לאחריהם יישמר המצב. אין משכורות - אין עבודה. עובדים שלא קיבלו משכורות, שְקרנות הפנסיה וזכויותיהם הסוציאליות אינן מוסדרות, לא יעבדו. נקודה".
שרת התרבות, לימור לבנת, הגיבה בחריפות לטענותיו של דוד גלנוס, נציג האמנים בהסתדרות העובדים, על כך ששכרם וזכויותיהם הסוציאליות של עובדי ושחקני התיאטרון נלקחו בשבי עד לחתימת הסכם בין הנהלת התיאטרון לבין משרדי האוצר והתרבות. "אין לקשור בין תביעות העובדים לבין הדיונים בין הצדדים לגיבוש תוכנית ההבראה", אמרה השרה. "כל ניסיון כזה נועד לזרות חול בעיני הציבור. יודגש כי אין ולא היה כל עיכוב בהעברת התמיכות של משרד התרבות לתיאטרון. משרד התרבות מעביר להנהלת התיאטרון מדי חודש בחודשו את כספי התמיכה השוטפת. עד כה הועבר לתיאטרון סכום של כ-18 מיליון שקלים מכספי התמיכות. כמדי חודש גם בתחילת החודש הנוכחי העביר המשרד לתיאטרון כ-1.4 מיליון ש"ח. סכום כסף זה מיועד גם לתשלומי שכר לעובדים ולשחקנים, ומשרד התרבות מצפה כי הנהלת התיאטרון תעביר ללא דיחוי את תשלומי השכר לעובדי התיאטרון".
במשרד התרבות אומרים היום: "גיבוש תכנית הבראה כרוך בתהליך מורכב שאורך זמן. בסיומו, מקווים הצדדים כי הבימה ייחלץ מן הקשים הכלכליים בהם הוא נתון בשנים האחרונות ויצא לדרך חדשה".