אחרי מות האחים עופר: ארה"ב הסירה הסנקציות
כמעט במקביל למסע הלוויה של יולי עופר, הודיעו האמריקנים על הסרת הסנקציות שהוטלו על החברה בגין סחר עם איראן
זמן קצר לפני שהחל מסע הלוויה של יולי עופר , שהלך לעולמו שלושה חודשים אחרי אחיו סמי , הסירה ארצות-הברית את הסנקציות על החברה. האמריקנים הודיעו היום (ג') כי הם מסירים את הסנקציות שהטילו על חברת הספנות של האחים עופר, שלטענתם קיימה קשרי מסחר עם איראן ובכך סייעה במימון תוכנית הגרעין האיראנית.
פרשת "עופרגייט" - כותרות נוספות ב-ynet
- בנק ישראל בודק השלכות פרשת "עופרגייט"
למרות הסרת הסנקציות הבהירה מחלקת המדינה בוושינגטון כי החברה לא הייתה צריכה לנהל קשרים עסקיים עם איראן. חברת האחזקות של האחים עופר מסרה בעקבות ההחלטה האמריקנית כי "הבהרה זו מנקה את שמה של החברה. אף לא אחת מחברות 'עופר הולדינגס גרופ', חברות הבת שלה או כל ישות ישראלית אחרת נתונה לסנקציות, וזאת כפי שטענו תמיד".
עוד בערוץ החדשות:
- "ארדואן הורה: לא למנוע ירי על מטרות ישראליות"
- פרץ: אנשי נתניהו עוזרים ליחימוביץ' בבחירות
- גרמניה: ילדה 3 ילדים לאב שאנס אותה 497 פעם
"החברה לא היתה מעורבת במכירת מכלית 'ראפלס פארק' לאיראן, וממילא לא היתה הבעלים, לא שלטה ולא השפיעה על חברת 'טנקר פסיפיק' או כל ישות אחרת עליה הוטלו סנקציות", אמרו מהחברה בתגובה. "אנחנו מייחסים חשיבות רבה לציות לחוקים הישראלים והבינלאומיים ונמשיך לעשות כך גם בעתיד".
"טנקר פסיפיק", שבבעלותה עשרות מכליות, היא מהחברות גדולות בעולם להובלת נפט וכימיקלים. על-פי אתר האינטרנט של החברה היא הוקמה בתחילת שנות השמונים על-ידי עידן עופר, ומעסיקה כ־4,000 עובדים. משרדיה הראשיים של החברה ממוקמים בסינגפור, ובמקביל היא מפעילה סניף
לונדוני.
במאי האחרון הודיעה מחלקת המדינה האמריקנית כי שבע חברות זרות, בהן חברה בבעלות סמי עופר, ניהלו קשרים עסקיים עם איראן, מימנו בכך את תוכנית הגרעין שלה - ופעלו בניגוד לעיצומים שהטילה ארצות-הברית. בהמשך נחשף ב"כלכליסט" כי בין 2004 ל-2010 עגנו לפחות שבע מכליות נפט של החברה "טנקר פסיפיק" של סמי עופר בנמל האיראני שבאי חארק.
מבדיקת "כלכליסט" עולה כי ספינותיה של טנקר פסיפיק פקדו את הנמל האיראני שמונה פעמים, כל זאת בתקופה שבה ישראל הפעילה לובינג מסיבי מול ארצות-הברית, כדי שזו תטיל סנקציות על מסחר עם איראן.
כמה ימים לאחר שנחשפה הפרשה והמדינה סערה בעקבותיה, התייצב ראש המוסד לשעבר, מאיר דגן, לצד החברה. בהתייחסות ראשונה לפרשה אמר דגן כי "ההתייחסות לפרשת האחים עופר מוגזמת". ראש הממשלה, בנימין נתניהו, התייחס גם הוא לפרשה והבהיר: "לא אישרנו שום עגינה או פריקת סחורות באיראן". לדבריו, "לישראל יש מדיניות מאוד ברורה בנוגע לאיראן ואין לנהל איתה שום סוג של קשר".