אחמד ופאתנה יגורו ברקפת: "לא הרמנו ידיים"
בני הזוג הערבים שביקשו להצטרף ליישוב היהודי ונדחו על-ידי ועדת הקבלה בשל "אי-התאמה חברתית", ניצחו בבג"ץ אחרי 4 שנות דיונים. שיחות ברכה הם קיבלו גם מהיישוב שבקרוב יהפוך לביתם: "כל מעבר קשה, אבל נוכל להתמודד עם החיים שם"
בני הזוג אחמד ופאתנה זבידאת חגגו אתמול (יום ג') את הניצחון בבג"ץ, אחרי שבית המשפט החליט, בתום דיונים שנמשכו ארבע שנים, כי הם יוכלו להתגורר ביישוב היהודי רקפת שבצפון, חרף העובדה שוועדת הקבלה של היישוב פסלה אותם. "לערבים במדינת ישראל יש זכות להתגורר ביישובים יהודיים. אנחנו מכבדים את כולם בלי קשר לעדתם", אמרו השניים.
החוק השנוי במחלוקת:
- בג"ץ למדינה: מדוע לא יבוטל חוק ועדות הקבלה?
- "לא רק לגזע העליון". נלחמים בחוק ועדות הקבלה
- אושר חוק ועדות הקבלה; טיבי השווה לוועידת ונזה
בני הזוג, שבקשתם להצטרף ליישוב נדחתה בנימוק של "אי-התאמה חברתית", הגישו את העתירה לבג"ץ לפני ארבע שנים. אתמול אמרו כי ברגע ששמעו על החלטת בג"ץ, התקשרו אליהם חברים מהיישוב רקפת שתמכו במאבקם, ובירכו אותם על ההישג. "כל מעבר הוא קשה, אבל אין לנו בעיה לגור ביישוב יהודי, ונוכל להתמודד עם החיים ברקפת כרגיל", אמרו, "רצינו לגור במקום שקט ומפותח יותר. הופתענו כשלא קיבלו אותנו, אבל לא הרמנו ידיים ופנינו לערכאות משפטיות, עד שניצחנו בבג"ץ".
בקרב תושביו העכשוויים של היישוב רקפת היו הדעות חלוקות בעקבות החלטת בג"ץ. "אנחנו אנשים שומרי חוק, וניישם את החלטות בג"ץ", אמר יושב ראש ועד היישוב, צביקה פרידמן. הוא סירב להתייחס לשאלות נוספות, והסתפק באמירה כי "ביישוב יש עדיין ועדת קבלה מתוקף חוק ועדות הקבלה. היא ממשיכה לפעול למרות שבג"ץ בעצם החלטתו הפך אותה ללא-רלוונטית".
ברקפת יש מי שלא רוצים "תרבות חמולתית"
תושב אחר דווקא לא שותף לדעה של ועדת הקבלה: "המדיניות של הוועדה הייתה מלכתחילה מוטעית ולא דמוקרטית. זו אדמת מדינה", אמר. "זו התנהגות לא יהודית ולא דמוקרטית. גם על פי הערכים היהודיים צריך לטפל בגר בכפפות של משי. הדעה שלי היא אולי במיעוט ביישוב, כי התושבים חוששים שאולי יבואו עוד בני מיעוטים להתיישב כאן". לדבריו, אנשים לא רוצים "תרבות חמולתית".
עורכת הדין של בני הזוג, סוהאד בשארה, אמרה: "אנחנו מברכים על פסק הדין, אבל יחד עם זאת מצרים על כך שבני הזוג נאלצו לעבור מאבק משפטי של כ-6 שנים, לאחר שלא התקבלו ליישוב רק בגלל מוצאם הערבי. אנחנו מקווים שהמקרה של בני הזוג זבידאת ישכנע את בית המשפט העליון לקבל את הטיעונים העקרוניים שהגישה תנועת עדאלה בעתירה נגד חוק ועדות הקבלה, שנחקק לאחרונה ואשר תלויה ועומדת בפני הרכב של 9 שופטי בג"ץ".
ברקע למאבקם של בני הזוג, בחודש יוני האחרון הוציא בג"ץ צו על תנאי, המורה למדינה לנמק מדוע לא לבטל מטעמים של
אי-חוקיות את חוק ועדות הקבלה, שאושר במרס השנה בקריאה שנייה ושלישית בכנסת. הדיון נערך לאור עתירת האגודה לזכויות האזרח, קרן אברהם וארגון עדאללה, בשיתוף ארבעה תושבים יהודים מחבל משגב, נגד חוק ועדות הקבלה.
חוק ועדות הקבלה מאפשר לוועדות קבלה ביישובים קהילתיים שלא לקבל לשורותיהם את מי ש"אינם מתאימים" למרקם החברתי המקומי. מבקרי החוק טוענים כי בפועל הוא נותן אור ירוק לאפליה ולאי-קבלה של אנשים על בסיס גזעני או על בסיס שיקולים אחרים הפוגעים בזכויות אדם.
Read this article in English