קלינטון: הדרך לפלסטין עוברת בי-ם, לא בניו-יורק
הפלסטינים מתקרבים לרגע האמת, וארה"ב מגבירה את הלחץ עליהם שלא לפנות לאו"ם בבקשה שיכיר בהם כמדינה. מזכירת המדינה ביקשה מהם לחדש את המשא ומתן עם ישראל, ושיגרה לאזור שני שליחים במאמץ אחרון למנוע את המהלך החד-צדדי
ספטמבר כבר פה, ההצבעה על הכרה בפלסטינים מעבר לפינה, ונראה שארצות הברית מעלה הילוך בניסיון שלה לשכנע את הרשות הפלסטינית לזנוח את היוזמה הזו. אחרי שהממשל האמריקני הודיע רשמית לראשונה כי יטיל וטו על כל הצעה להכיר במדינה פלסטינית שתובא למועצת הביטחון, שבה הערב (יום ג') הילרי קלינטון וביקשה מהם להתמסר למשא ומתן עם ישראל במקום למהלך חד-צדדי.
יוזמת ספטמבר עומדת להתממש - כתבות אחרונות:
- אילון: "הכרזה על פלסטין תבטל את כל ההסכמים"
- דו"ח פלסטיני לתורמים: כך אנחנו בונים מדינה
- אובמה לישראל: אל תפגעו בפלסטינים אם יוכרו
- רוסיה הודיעה רשמית: נתמוך בפלסטינים באו"ם
במסיבת עיתונאים בוושינגטון אמרה מזכירת המדינה האמריקנית כי הדרך למדינה פלסטינית עוברת בירושלים ורמאללה, ולא בניו-יורק - מקום מושבו של מטה האו"ם. קלינטון אמרה כי על הפלסטינים להימנע מבקשת חברות מלאה באו"ם בהמשך החודש, ובמקום זאת לחדש את השיחות הישירות עם ממשלתו של בנימין נתניהו.
"אנחנו זקוקים לאווירה שתוביל למשא ומתן ישיר. כולנו יודעים שלא משנה מה
יקרה או לא יקרה באו"ם, היום שלמחרת לא הולך להביא את השינויים שארה"ב מקווה לראות, ושיובילו אותנו לעבר פיתרון של שתי מדינות שבו אנחנו תומכים נחרצות", אמרה קלינטון. נכפיל את מאמצינו לא רק מול שני הצדדים, אלא מול עם גורמים שונים בקהילה הבינלאומית, כדי ליצור תוכנית בת-קיימא למשא ומתן".
קלינטון הודיעה כי היא שולחת לישראל ולשטחים הפלסטיניים שני שליחים אמריקנים, דיוויד הייל ודניס רוס, כדי למצוא דרך לחדש את המשא ומתן. מזכירת המדינה סירבה למסור פרטים על שליחותם של רוס והייל. היא שוחחה בטלפון על הנושא עם שרת החוץ של האיחוד האירופי, קתרין אשטון, ועם שליח הקוורטט למזרח התיכון, טוני בלייר.
חבר הוועד המרכזי של פתח, מוחמד אשתיה, אמר היום כי הפלסטינים יהיו מוכנים לדון בכל הצעה כתובה שיגישו להם ארה"ב והאיחוד האירופי, אולם הבהיר כי ההצעה תיבחן רק אחרי הפנייה הפלסטינית לאו"ם. "אנחנו מצפים שיהיה ניסיון אחרון, ואולי גם הצעה אירופית ואמריקנית כתובה, ואנחנו מוכנים לדון בה", אמר אשתיה, "אבל אף הצעה לא תמנע מאתנו לפנות לאו"ם".
אילון: אם פלסטין תקום כך, כל ההסכמים בטלים
בשבוע שעבר הודיעה ארצות הברית לראשונה באופן רשמי כי לא רק שתצביע נגד בקשת הפלסטינים בעצרת הכללית של האו"ם, אם זו תובא לאישור מועצת הביטחון - היא גם תשתמש בזכות הווטו שלה כדי למנוע את אישורה. הפלסטינים טרם הודיעו אם בכוונתם לבקש הכרה גם ממועצת הביטחון: בעצרת הכללית צפוי להם רוב מוחץ, אבל כדי להתקבל כחברה מלאה באו"ם - יהיה עליהם לזכות גם באישור המועצה.
בעצרת הכללית של האו"ם יש קול שווה לכל חברה בארגון, וכאלה יש 193 במספר. בעצרת יש רוב גדול למדינות ערב והאסלאם ולמדינות העולם השלישי, ולכן לפלסטינים לא תהיה בעיה לקבל הכרה שם. ישראל וארה"ב רואות בבקשה הפלסטינית, שבאה על רקע קיפאון בתהליך השלום, חריגה מהסכמי העבר, לפיהם מדינה פלסטינית תקום ותקבל הכרה רק כתוצאה ממשא ומתן והסכם בין ישראל לפלסטינים.
בישראל עושים בחודשים האחרונים מאמצים כבירים בניסיון להשיג לפחות "רוב מוסרי" בעצרת האו"ם. הכוונה היא לגיוס תמיכתן של מדינות חשובות במערב כמו בריטניה, צרפת, ספרד ואיטליה. בירושלים מקווים להגיע לכ-30 מתנגדות, מה שיפגע לדעת גורמים מדיניים בלגיטימיות וביוקרה של המהלך הפלסטיני.
אמש אמר סגן שר החוץ, דני אילון, כי אם הפלסטינים יכריזו על עצמאות במהלך "בוטה וחד-צדדי", פירוש הדבר יהיה כי כל ההסכמים בינם לבין ישראל בטלים. "מי שפועל ברגל גסה לגבי המחויבויות שלו, אחראי לתוצאות", אמר אילון במפגש של פורום הנגב בפארק התעשייה בעומר.