חשש ישראלי מהמצב בירדן: "על כרעי תרנגולת"
המלך עבדאללה אמר כי "הישראלי הוא זה שמפחד", בירושלים סבורים שהמצב הפוך: "ייתכן שהממלכה בפני טלטלה". במקביל, בישראל מתכוננים להכרזה על פלסטין באו"ם ושוקלים לפגוע משמעותית בכלכלת הרשות. הפלסטינים לא נרתעים
המאמץ האמריקני לעצור את המהלך הפלסטיני החד-צדדי באו"ם עולה מדרגה, ובינתיים חוששים בישראל מחזית חדשה - החזית המזרחית. "ירדן עומדת על כרעי תרנגולת", הגדירו בירושלים את מצבה הלא יציב של הממלכה השכנה. במקביל, בישראל שוקלים לפגוע משמעותית בכלכלה הפלסטינית, אבל ברשות לא מתכוונים לרדת מהעץ. "אנחנו לא סוגרים אף דלת, אבל אף הצעה לא תימנע מאיתנו לפנות אל האו"ם", אמרו.
סערה מדינית באופק - הידיעות והפרשנויות:
- מורה הדרך של הערבים: ארדואן נכנס לוואקום / רועי נחמיאס
- קלינטון: הדרך לפלסטין עוברת בי-ם, לא בניו-יורק
פקידים ישראלים בכירים אמרו אתמול (יום ג') כי "המצב בירדן אינו יציב. ייתכן שהממלכה עומדת בפני טלטלה גדולה וצריך להתייחס לכך ברצינות רבה. המצב במזרח התיכון אינו יציב ולא מאפשר צעדים חסרי אחריות מצד הפלסטינים, צעדים שלא יביאו לביטחון, לא לשלום וגם לא למדינה פלסטינית, אלא לחוסר יציבות".
ברמה הרשמית סירבו להגיב לדבריו החריגים של מלך ירדן עבדאללה, שאמר כי ישראל נמצאת במצב הקשה אי-פעם וש"הישראלי הוא זה שמפחד עכשיו". עם זאת, גורמים מדיניים ציינו כי "יש לעקוב אחר ההתבטאויות של המלך, לנוכח הרגישויות הפנימיות בממלכה. המצב בירדן עדין מאוד".
בירושלים מעריכים שעבדאללה נאלץ להתבטא כפי שהתבטא לנוכח המצב בירדן וחוסר היציבות באזור, אך גורמים בממשלה אמרו כי "לא צריך להתרגש, המלך קשור חזק לאמריקנים. צריך לשמור על שקט בגזרה הזו ולעקוב אחר ההתרחשויות".
מהלך אמריקני אחרון לפני האו"ם
בתוך כך, על רקע הניסיונות האירופיים והאמריקניים למנוע מהפלסטינים לפנות לאו"ם ולקבל הכרה במדינה, תיפגש הבוקר שרת החוץ האירופית, קתרין אשטון, עם ראש הממשלה בנימין נתניהו, ששוחח אמש עם שליח הקוורטט טוני בלייר. השבוע יגיעו לאזור גם השליחים האמריקנים דיוויד הייל ודניס רוס, בניסיון אחרון כנראה לשנות את מהלך העניינים הצפוי.
ישראל ממשיכה לדרוש חזרה לשולחן המשא ומתן, אולם במקביל מגבירה את האיומים כלפי הרשות, אם לא תבטל את הפנייה לאו"ם. גורמים מדיניים אמרו ל-ynet כי בירושלים שוקלים לפגוע משמעותית בכלכלה הפלסטינית, על רקע התלות הגדולה בישראל בתחומי העבודה, הסחר והפיננסים. האמריקאים כבר איימו על ראש הממשלה הפלסטיני סלאם פיאד ועל יו"ר הרשות אבו מאזן כי ארצות הברית תפסיק את הסיוע הכלכלי לרשות, אם זו תבצע מהלכים חד צדדים.
"הפלסטינים צריכים להבין כי צעדים חד-צדדיים מצידם יובילו לצעדים חד-צדדים של ישראל", אמרו גורמים מדיניים בירושלים. "אם הם יילכו ראש בראש עם ישראל הרי שנגיב ולא נישאר אדישים". הם הזכירו את דברי מזכירת המדינה הילרי קלינטון: "גם ארצות הברית וגם האירופים הבהירו כבר שהדרך לשלום עוברת דרך משא ומתן מדיני, ולא דרך ניו-יורק. על השולחן ישנם כמה צעדים, כולל פגיעה בכלכלה הפלסטינית".
למרות הלחץ, הפלסטינים עדיין נחושים
גורמים המקורבים להנהגה הפלסטינית סיפרו כי נמשכים המגעים עם האירופים, על מנת להגיע לנוסח מוסכם עם הפלסטינים באשר להכרזה באו"ם. ב-ynet פורסם לפני שבועות אחדים על אותו שיחות, שנועדו לרכך את ההכרזה. במקרה כזה, יכלול הנוסח קריאה לחידוש המשא ומתן, דבר שיאפשר למדינות אירופה להצביע בעד ההכרזה הפלסטינית, ובכך "הרוב המוסרי" יקטן עוד יותר.
הפלסטינים, מצידם, נחושים בהחלטתם לפנות לאו"ם, למרות הלחץ הכבד המופעל עליהם. גורם מדיני פלסטיני אמר אמש ל-ynet כי ההנהגה חשה שכבר עברה את נקודת האל-חזור: "הנטייה כרגע היא ללכת קודם כל למועצת הביטחון. אנחנו לא סוגרים אף דלת, אבל אנחנו חושבים שמאוחר מדי להגיע עם הצעות".
בכך התייחס הגורם לפגישות הרבות אותן יוזמים האירופאים והאמריקנים, כמו אלו בין אבו-מאזן לאשטון בקהיר, ובין השליחים האמריקנים הייל ורוס לנשיא הפלסטיני. הוא הביע פליאה על כך שהמאמץ הדיפלומטי הגיע זמן קצר כל כך לפני פתיחת כינוס העצרת הכללית של האו"ם, למרות שכולם ידעו לאן מועדות פניהם של הפלסטינים. "אנחנו מדברים על כך שנפנה לאו"ם בספטמבר במשך שנה, ורק עכשיו, ברגע האחרון, הם מנסים להניא אותנו מהמהלך הזה, באמצעות לחץ כבד".
חיזוק להלך הרוח השורר ברמאללה, סיפק חבר הועד המרכזי של פתח, מוחמד אשתיה, שאמר כי הפלסטינים יהיו מוכנים לדון בכל הצעה כתובה שתוגש להם על ידיד ארה"ב והאיחוד האירופי לפני פנייתם לאו"ם, אולם ההצעה תיבחן רק אחרי הפנייה הפלסטינית לאו"ם. "אנו מצפים שיהיה ניסיון אחרון ואולי הצעה אירופאית ואמריקנית כתובה, ואנו מוכנים לדון בה, אך אף הצעה לא תימנע מאיתנו לפנות אל האו"ם". הוא הוסיף כי הפלסטינים מצפים שהשליחים האמריקנים יגישו הצעה כזו בביקורם באיזור, אבל הדגיש כי עד כה לא הוגשה אף הצעה כתובה.
גם הגורם הפלסטיני חזר והדגיש כי הפלסטינים לא יקבלו, לפי שעה, הצעה בדמות שדרוג מעמדה של הרשות הפלסטינית למדינה שאינה חברה באו"ם, עם הבטחה שהם לא יתבעו את ישראל בבית הדין הבינלאומי בהאג. בהקשר זה אמר אשתייה במהלך פאנל שהתקיים בסוף השבוע האחרון בבית ג'אלה, כי אם הפלסטינים יצליחו להשיג הכרה בהם, הם יוכלו לפנות לבית הדין הבינלאומי בהאג כדי להתלונן נגד פעולותיה של ישראל בגדה המערבית.
הגורם הוסיף כי הנטייה כעת היא לפנות למועצת הביטחון של האו"ם, שם סביר שייעצרו בשל וטו אמריקני, ולאחריו הם יפנו לעצרת הכללית של האו"ם. "אנחנו סבורים שהאיחוד האירופי לא יקבל החלטה אחידה, וכל מדינה תצביע שם לפי השקפתה. אנחנו יודעים שישנן מדינות אירופיות שלא מוכנות להצביע נגדנו בעצרת הכללית". בינתיים, מצעד התומכות במדינה פלסטינית רק גדל, ואתמול הודיעה גם בליז שבאמריקה המרכזית על תמיכתה בפלסטין בקווי 67'.
Read this article in English