בדקנו: איך נראה מכון יופי לגברים בלבד בישראל?
מכון היופי הראשון בארץ לגברים בלבד מאמץ בחום את המטרוסקסואלים, עם קרמים באריזות אפורות ועיתוני כלכלה במקום לקים ומגזיני נשים. "זמנים מודרניים" ב"ידיעות אחרונות" ביקר במקום שבו עוצמה והצלחה מתחברים למראה גברי מטופח
תומר סגל, איש מחשבים מראשון-לציון, מגיח מתוך חדר השעווה כשחיוך גדול מרוח על פניו. "נו, בסופו של דבר היה די כיף," הוא מסכם את הטיפול המאיים להסרת שיער מהגב ומהכתפיים שסיים זה עתה. "עד היום אשתי הייתה עושה לי את זה ונהנית מכל רגע.
"יום אחד היא אפילו הושיבה את הבת שלנו בת ה11- חודשים בכיסא מולי ואמרה לה, 'תראי איך אבא סובל'! פה אני כבר לא צריך להתמודד עם זה. לא עם הבת שלי, לא עם אשתי ולא עם השכנים שנאלצו לשמוע את צרחות הכאב".
דברים שגברים צריכים לדעת על טיפוח:
- חלק ונקי: איך להתגלח נכון
- גברים מוכנים לצבוע שיער אבל לא להודות בזה
- לקראת הקיץ: יותר ויותר גברים מסירים שיערות בלייזר
סגל (34) הגיע לביקור ב"גלאו," מכון יופי שעוצב עד אחרון הפרטים כדי שאיש לא יוכל לטעות – מדובר במוסד לגברים בלבד. בית העסק, שפועל ברחוב בן יהודה בתל אביב כבר שלושה חודשים, מכיל רהיטים כהי גוון, קסדות אבירים, פסלונים של חיות טרף וחומר קריאה חמור סבר ורציני כמו המגזינים "טיים" ו"פורבס." כדי להפיג את החששות של מי שמגיע למרוט גבות, להסיר שיער ולעבור מניקור, מציע המקום גם שלל סיגרים קובניים, יינות איכותיים וקפה אורגני.
"לפני שהתחתנתי, אמא שלי הייתה עושה לי פדיקור," חושף הקליינט סגל. "אחרי שעזבתי את הבית של ההורים והתחתנתי, הלכתי פעם אחת לקוסמטיקאית יחד עם אשתי, אבל הרגשתי ממש לא נעים שם. היו במכון היופי בעיקר נשים, וכולן הסתכלו עליי כאילו אני לא שייך."
מחתרת הפדיקור
בשונה ממכוני יופי רגילים, "גלאו" מתנהל תוך טיפוח אווירה דיסקרטית, מחתרתית כמעט. מכונים שגרתיים מתהדרים לרוב בקירות שקופים וחלקם אף פועלים בלי קירות בכלל. כך יכול כל מי שחולף באזור ללטוש מבטים אל עבר הלקוחות בזמן שהן מייפות את עצמן. כאן, לעומת זאת, תריסים אלגנטיים מסתירים את הלקוחות מהרחוב, בעודם מתרווחים בנחת בכורסאות עור בתוך חדרים בעלי תאורה עמומה.
הנחת העבודה של הבעלים היא שהלקוחות לא ממש משתוקקים לתקשר ולפטפט, ולכן מושבי הטיפולים מוצבים כשהם מרוחקים זה מזה, וחלק מהכיסאות מוצבים אפילו גב אל גב. את הלקים בכל צבעי הקשת מחליפים כאן קרמים סדורים כחיילים ממושמעים באריזות אפורות, שחורות ולבנות.
"המקום בהחלט נראה סטריאוטיפי ומדבר בשפה שנחשבת גברית", מתגאה גלעד לוסטיג ,(33) היזם שפתח את המקום יחד עם דוד שלו, אביהו גרוצקי .(52) בעוד שלוסטיג נראה כאילו הגיח היישר מתוך פרסומת לסכין גילוח היי-טקי, גרוצקי מטפח מראה של מושבניק. "זה נכון," הוא מודה בחיוך. "כשאני לא יכול להתגלח אני מסתובב עם זיפים, ובאופן כללי לא משמש דוגמה לאיך שהלקוחות המגיעים לפה רוצים להיראות.
"מצד שני, מאז שנכנסתי לעולם הזה אני מגלה הרבה דברים חדשים, כמו, למשל, שפדיקור יכול להיות כיף גדול. אשתי אפילו אישרה לי להסיר שיער מהגב, וגם החברים מיישרים קו לאט-לאט. הם אומרים: 'אנחנו מכירים אותך טוב, ואם אתה במקום הזה, כנראה שזה בסדר."'
השניים מעידים כי הרגלת הגבר הישראלי למוד המילואים לשגרת קוסמטיקה דקדקנית אינה משימה פשוטה. "יחד עם זאת, ברור לנו שיותר ויותר אנשים מבינים היום שעוצמה, כוח והצלחה מחוברים באופן ישיר למראה גברי מטופח," הם אומרים.
השיער נודד דרומה
הטיפולים המוצעים במקום עולים בין 40 ל400- שקל וכוללים את רוב ההיצע הקלאסי לנשים, כולל סידור גבות. ההבדל הוא שכאן משתמשים בחומרים קוסמטיים שהונדסו עבור גברים ושחלק מאזורי היעד של הטיפולים שונה. כך, למשל, את השעווה שמשמשת ליצירת "קו ביקיני" אצל הנשים מנצלים פה להסרת שיער מהגב ומהכתפיים. "אצל גברים מגיל מסוים השיער מתחיל לנדוד דרומה: מהראש לגב, לכתפיים ולאוזניים," מסביר לוסטיג, "כך שיש לנו צרכים לגמרי אחרים."
לא במקרה בחרו היזמים לפתוח את המכון בצפון הישן של תל אביב, כשהחנויות השכנות הן בעיקר סלוני כלות ומספרות יוקרה. הכוונה היא שחתנים יעברו טיפול עשרת אלפים, בזמן שנשותיהם לעתיד מתלבטות בין שמלות בדלת ממול. "האוכלוסייה פה באזור פתוחה יותר ולא מרגישה חוסר נוחות עם גברים שמטפחים עם עצמם," אומר לוסטיג".חלק מהקליינטים שלנו הם בכלל תיירים שבאים ברגל מהמלונות שעל שפת הים. בחו"ל מתייחסים אחרת לכל הנושא."
אחת מעמדות הפדיקור מסתתרת מאחורי קיר. "יש גברים שלא אוהבים שמסתכלים להם על כפות הרגליים. זה מביך אותם, כי לרגל הגברית יש מראה לא אסתטי במיוחד: עור קשה, פטריות וציפורניים חודרניות," מסביר לוסטיג. "אז מחביאים אותם שם – והכל בסדר."
לא אתפלא אם תספר שיש כאלה שחומקים עם רדת החשכה דרך הדלת האחורית.
"אי-אפשר להכחיש שהמבוכה קיימת, אפילו אצל לקוחות שמגיעים לכאן בקביעות. הרבה גברים אומרים':אני מודע לחשיבות של פדיקור ומניקור ורוצה לעשות את זה, אבל עדיין לא נעים לי.' יש כאלה שאומרים 'אני אבוא – אבל רק עם חבר שלי.' אנשים עדיין צריכים תמיכה וחיזוק."
עד שנכנס לעסקי שיוף הציפורניים ושיפוץ הגבות, טיפח גרוצקי, אלמן ואב לשלושה מתל-אביב, קריירה בת 24 שנים בתעשיית ההיי-טק. לוסטיג, גרוש ואב לבת מראשון-לציון, עסק באסטרטגיה עסקית ועבד לפרנסתו בחברת השקעות. הרעיון להקמת העסק צץ אחרי חוויה טראומטית שאירעה לו.
"קיבלתי בתור מתנה ליום ההולדת קופון לטיפול פדיקור ומניקור," הוא משחזר. "כשהגעתי לממש אותו, סבלתי כל-כך. הייתה שם שורה של ספות צמודות זו לזו ומלא נשים שהסתכלו עליי במבטים חצי-שיפוטיים, שואלות בלי קול מה אני עושה שם. הקוסמטיקאית לא ידעה מה לעשות איתי, כי היו לה רק לקים. כשיצאתי מהטיפול, חשבתי לעצמי שזה לא צריך להיות ככה."
בני המשפחה ערכו סקר שוק מקיף וגילו כי בזמן שנרשמת פריחה במכוני הטיפול לנשים, הקהל הגברי נותר ללא מענה. "שמענו שבניו-יורק ובלונדון יש מכוני טיפול רבים לגברים בלבד, וזה מאוד מקובל ללכת אליהם – אף אחד לא מרים גבה. המקומות האלה גם מתרחבים ומכילים ליין של מוצרי קוסמטיקה, מספרות, פינות להזרקת בוטוקס וחדרי כושר," אומר לוסטיג.
"צריך לחנך את הגברים לשגרת טיפוח. כמו שגבר מסתפר אחת לחודש, קוצץ ציפורניים פעם בשבועיים ומתקלח מדי יום, ככה הוא צריך להפנים שלעשות פדיקור ומניקור זה לא פינוק חד-פעמי ליום ההולדת. כשאתה הולך לים עם כפכפים, אתה צריך שכף הרגל שלך תיראה כמו שצריך."
הקהל שלכם מורכב ברובו מגייז?
לוסטיג: "הקהל מגוון מאוד. הגיע הזמן שאנשים יבינו שלא רק גייז מתעניינים בטיפוח המראה שלהם. מכוני הטיפוח הגבריים מכוונים בראש ובראשונה לקטגוריה הרחבה יותר של מטרוסקסואלים, גברים סטרייטים מוקפדי מראה כמו הכדורגלן דיוויד בקהאם, שלומי סרנגה ואיציק זוהר."
גרוצקי: "הרצון לשמור על רמת טיפוח גבוהה קיים אצל כולם. אנחנו רואים את זה אצל תיירים, בעיקר מצרפת ומרוסיה. הם מגיעים אלינו עם בנות הזוג שלהם, שיושבות ומחכות עד שהטיפול יסתיים. בשבילם מדובר בפרוצדורה שגרתית וטבעית לחלוטין."
ומה אם האישה גם רוצה?
לוסטיג: "לא אצלנו. היא יכולה, לכל היותר, להמתין לו בפינת העיתונים – וגם זו פשרה, בעינינו. בהתחלה חשבנו להכריז על המתחם כאזור שאסור לנשים להיכנס אליו, אבל המטפלות הן נשים, ככה שממילא יש כאן נוכחות נשית. הסיבה העיקרית לפשרה היא אותם גברים שסובלים מרתיעה מטיפולי יופי וצריכים שבת הזוג תחזיק להם את היד. כשמישהי קונה מתנה לבן הזוג שלה, היא מלווה אותו לפה, והוא מבקש ממנה: 'ממי, תישארי איתי'".
אם רציתם ליצור אווירה גברית, למה צוות העובדים אינו על טהרת הגברים?
לוסטיג: "זו בעיה לוגיסטית. אין מטפלים גברים בארץ, למעט אחד או שניים. בנוסף, רצינו ליצור אווירה יותר נייטרלית, שמאפשרת לך להרגיש בנוח. יש גברים שנרתעים מלקבל טיפול מגבר. נשים מקובלות על שני המינים."
מחכים לרון קופמן
ליד שולחן המניקור יושב אהרון שמואל ,(50) מנהל השקעות מרעננה, נשוי ואב לשלושה. "אשתי שמעה על פתיחת המקום ואמרה: 'מתאים לך,"' הוא מספר. "עד שגיליתי את המקום הזה, הייתי הולך לקוסמטיקאית שלה כדי לעשות פדיקור. הטיפול עצמו היה מעולה – הייתי יוצא משם עם רגל חלקה כמו של תינוק. הבעיה הייתה הסביבה. בפעם הראשונה שלי שם היו ארבע לקוחות, כולן נשים, ולא הרגשתי נוח בכלל, בעיקר כשנקלעתי לשיחה שלא רציתי להשתתף בה.
"מאז אותה תקרית הקפדתי להגיע לשם רק בשעות שבהן אני יכול לשבת לבד. פעם אחת הייתי צריך לסדר צלקת מתחת לגבה, וזו הייתה אותה תחושה: התוצאה הסופית הייתה בסדר גמור, אבל זה היה כמו ללכת לרופא שיניים – אתה חייב לעשות את זה, אבל לא נהנה מהתהליך. הקוסמטיקאית של אשתי שוחחה איתי בעיקר על אשתי. כאן הגברת שטיפלה בי לא ניהלה איתי שיחת בנות - זו הייתה שיחה בין שני אנשים. פה גם יוצאים מנקודת הנחה שאתה לא מבין ממש כלום ומסבירים לך בדיוק מה עושים לך, מה הסיבה ומה התוצאה הצפויה."
לקוח אחר הוא פרדי ,(35) עורך-דין תל-אביבי. "יום אחד זוגתי נכנסה לפה והזמינה לי מתנה: טיפול פנים," הוא מספר כיצד נקלע למקום. "הייתי מרוצה מהתוצאה והבנתי שכדאי לחזור על הטיפול פעם בחודשיים."
למה לא אצל קוסמטיקאית?
"אני חובב נשים, לא גברים, אז ללכת למקום שרוב הקהל שלו נשי זה משהו שמאיים על הדימוי. גם הלקים שמוצגים שם הם לא לטעמי. יותר מתאים לי לבוא למקום שאני מזדהה איתו."
עד כה פקדו את מכון היופי החדש לא מעט פליטי ריאליטי, מגזר שידוע בנטייתו לעיסוק עצמי אובססיבי. המייסדים, מצידם, היו רוצים לראות על ספות העור המהודרות דווקא סמלים מקומיים של גבריות, שיגרמו לשינוי תודעתי אצל הישראלי הממוצע.
לוסטיג, לדוגמה, מפנטז על השף שאול בן אדרת. "קראתי כתבה שבה הוא אמר שהוא מת לעשות מניקור, אבל אין לו זמן לזה," הוא מנמק את הבחירה. "הייתי מת לפנק אותו. גם את העיתונאי רענן שקד, שכתב על הסרת שיער במדור שלו, הייתי שמח לארח כאן. יש לי הרגשה שהוא יתחבר לזה.
"רענן אמנם ציין שהוא אוהב את שיער הגוף שלו, אבל אני אומר בסדר, אתה לא חייב להסיר שיער. אם זה סממן הגבריות שלך, תשאיר אותו עליך. אבל עדיין יש מנעד רחב של טיפולים שאתה יכול לעשות. אנחנו יכולים לטפל בעור הפנים שלך, בכפות הידיים והרגליים שלך. להסיר עור קשה בכפות הרגליים זה בסדר. זה גברי.
"הקרם שאנחנו משתמשים בו הוא בניחוח איטלקי. ולגבי הסרת השיער, אף אחד עוד לא ברח החוצה בצעקות. יותר מדויק לומר שהלקוח פולט מין קריאה כזאת – אבל זה 'אוי' של הפתעה יותר מאשר של כאב" (תגובתו של רענן שקד: "מכיוון ששיער הגוף שלי וגם העור הקשה שלי בכפות הרגליים לא הולכים כבר שנים לשום מקום, אני בספק אם הם ירצו ללכת דווקא אליכם, אבל אני בהחלט אדבר איתם על זה, ואולי נקפוץ לביקור ריכוך.("
גרוצקי מצידו היה מאושר לראות דווקא את מתי כספי פוסע לתוך המכון. "זאת דמות גברית בעיניי," הוא מסביר. "ראיתי שהוא לא מתבייש להצטלם עם פלג הגוף העליון חשוף, ואני חושב שהוא היה נהנה פה. הייתי מזמין גם את פרשן הספורט רון קופמן, כי הוא סמל של גבריות בוטה ומוחצנת, שבחיים לא יעלה על הדעת לראות יושב ועושה פדיקור.
"אם נצליח להביא דמות קצה כזאת למצב שיש לה נכונות לקבל טיפול טיפוח, עשינו פריצת דרך. אם נצליח לחנך מישהו כמוהו, נצליח לשנות את החשיבה של כל קהל היעד".