נציג אש"ף בארה"ב: המטרה - פלסטין בלי יהודים
לקראת בקשת ההכרה במדינה פלסטינית, אמר השגריר כי אחרי 44 שנות כיבוש, עדיף שבמדינה החדשה יחיו הפלסטינים לבדם: "עלינו לגבש את זהותנו הלאומית". דיפלומט אמריקני: "זו אנטישמיות נבזית, לא היה דבר כזה מאז גרמניה הנאצית"
שגריר אש"ף בארה"ב, מען עריקאת, אמר בפגישה עם כתבים בארצות הברית כי המדינה הפלסטינית העתידית, שהפלסטינים מקווים שעצרת האו"ם תכיר החודש בעצמאותה, צריכה להיות ריקה מיהודים. "אחרי ניסיון בן 44 שנה של כיבוש צבאי והסכסוך כולו, אני חושב שלטובתם של שני הצדדים עדיף ששני העמים יחיו בנפרד", אמר עריקאת לעיתונאים.
מתקרבים להצבעה באו"ם - כתבות אחרונות:
- ליברמן: להכרזה פלסטינית יהיו השלכות חמורות
- אבו מאזן: אין מנוס מפנייה לאו"ם. חמאס: זו סכנה
- חשש ישראלי מהמצב בירדן: "על כרעי תרנגולת"
- קלינטון: הדרך לפלסטין עוברת בי-ם, לא בניו-יורק
העיתון "USA Today" דיווח היום (ד') כי עריקאת אמר את הדברים בתשובה לשאלה של אחד הכתבים על הזכויות שיהיו לבני מיעוטים במדינה הפלסטינית. שגריר אש"ף בארה"ב הצהיר כי ארגונו מעוניין במדינה פלסטינית שתהיה חילונית, אך הדגיש כי הפלסטינים צריכים לחיות בנפרד מלאומים אחרים כדי לגבש את זהותם הלאומית.
דבריו של השגריר עריקאת כבר הקימו עליו קול זעקה. העיתון האמריקני דיווח כי איש המועצה לביטחון לאומי של ארה"ב
לשעבר, הדיפלומט היהודי אליוט אברהמס, אמר כי אם זה אכן יהיה המצב במדינה הפלסטינית, פירוש הדבר שתהיה זו המדינה הראשונה מאז גרמניה הנאצית שאוסרת על יהודים לחיות בתחומה כבני חורין. לדבריו, הדרישה הפלסטינית היא "צורה נתעבת של אנטישמיות", ומיעוט יהודי ששיעורו באוכלוסייה אחוז אחד לא יפגע בזהות הפלסטינית.
הכינוס השנתי של העצרת הכללית נפתח אתמול, אך הוא יגיע לשיאו בשבוע הבא, כשבמוקד עומדת הבקשה הפלסטינית להכרה מלאה בהם כמדינה, בקשה שתוגש כנראה חרף התנגדות ישראל, ארה"ב וכמה ממדינות אירופה. הפלסטינים צפויים לזכות ברוב מוחץ בעצרת הכללית, משום שיש בה כוח רב למדינות ערב והאיסלאם ולמדינות העולם השלישי. עם זאת, החלטות העצרת הצהרתיות בלבד, וכדי להתקבל לחברות מלאה הפלסטינים יזדקקו לאישור מועצת הביטחון של האו"ם.
ירדן: תומכים בהכרה, מעדיפים משא ומתן
היום הייתה ירדן למדינה ערבית שבאופן חריג משמיעה התייחסות צוננת למהלך הפלסטיני באו"ם. שר החוץ הירדני, נאסר ג'ודה, אמר כי הממלכה ההאשמית תומכת בבקשת הפלסטינים מהעצרת הכללית להכיר בהם כמדינה, אך מעדיפה שמדינת פלסטין תקום במסגרת משא ומתן עם ישאל. לדבריו, ירדן סבורה כי בקמפיין הפלסטיני צריך להיות משקל לזכויותיהם של הפליטים הפלסטינים, גורל ירושלים ושאלת הגבולות של המדינה העתידית.
ג'ודה אמר כי "הדרך הטובה ביותר" להקים את המדינה הפלסטינית היא "משא ומתן ישיר". בירדן חיים כשני מיליון פליטים פלסטינים, מעט יותר מבגדה המערבית ובעזה גם יחד. בשבועות האחרונים הביעו גורמים ערביים חשש כי אם בקשת ההכרה של הפלסטינים באו"ם תתקבל, הפליטים הפלסטינים ייאבדו את זכות השיבה לשטחי ישראל, שלה הם טוענים, משום שכעת תהיה להם מדינה מוכרת מבלי שהושג סיכום עם ישראל על עתידם.
עוד על הדרך להכרה באו"ם:
אבל בינתיים, באו"ם, הפלסטינים ממשיכים לקדם את בקשת ההכרה, וכעת הם מנסים להשפיע גם על הכתבים שמסקרים את כינוס העצרת הכללית, שיגיע לשיאו בנאומי המנהיגים בשבוע הבא. המשלחת הפלסטינים לאו"ם שלחה לכתבים האלה מברק ובו בקשה לעולם לעודד את הקמפיין: "אנחנו הולכים לאו"ם לדרוש את הזכויות שלנו", נכתב בהודעה הפלסטינית, "זכויות של מדינה שהיא חברה מלאה. החלטנו לבקש בדרכי שלום את זכויותינו".
במכתבם פונים הפלסטינים לעולם: "אנחנו קוראים לכם להפגין את תמיכתכם ועמידתכם לצד המאבק שלנו למצוא את מקומנו במשפחת העמים, ולעזור לנו לשים קץ לסבל של אנשינו בדרך חוקית ולהביא צדק לאנשינו ושלום לאזור שלנו, ובסופו של דבר לעולם כולו. אנחנו חותרים לחיות בשלום לצד מדינת ישראל, ודורשים לא יותר ממה שמוכר על-ידי הקהילה הבינלאומית כזכויות ברורות של העם הפלסטיני".
הכרה מהעצרת הכללית לא תספיק לפלסטינים
בשבוע שעבר הודיעה ארצות הברית לראשונה באופן רשמי כי לא רק שתצביע נגד בקשת הפלסטינים בעצרת הכללית של האו"ם, אם זו תובא לאישור מועצת הביטחון - היא גם תשתמש בזכות הווטו שלה כדי למנוע את אישורה. הפלסטינים טרם הודיעו אם בכוונתם לבקש הכרה גם ממועצת הביטחון: בעצרת הכללית צפוי להם רוב מוחץ, אבל כדי להתקבל כחברה מלאה באו"ם - יהיה עליהם לזכות גם באישור המועצה.
בעצרת הכללית של האו"ם יש קול שווה לכל חברה בארגון, וכאלה יש 193 במספר. בעצרת יש רוב גדול למדינות ערב והאסלאם ולמדינות העולם השלישי, ולכן לפלסטינים לא תהיה בעיה לקבל הכרה שם. ישראל וארה"ב רואות בבקשה
הפלסטינית, שבאה על רקע קיפאון בתהליך השלום, חריגה מהסכמי העבר, לפיהם מדינה פלסטינית תקום ותקבל הכרה רק כתוצאה ממשא ומתן והסכם בין ישראל לפלסטינים.
בישראל עושים בחודשים האחרונים מאמצים כבירים בניסיון להשיג לפחות "רוב מוסרי" בעצרת האו"ם. הכוונה היא לגיוס תמיכתן של מדינות חשובות במערב כמו בריטניה, צרפת, ספרד ואיטליה. בירושלים מקווים להגיע לכ-30 מתנגדות, מה שיפגע לדעת גורמים מדיניים בלגיטימיות וביוקרה של המהלך הפלסטיני.