קורבנות כמרים לביה"ד בהאג: חקור את האפיפיור
ארגון המייצג קורבנות התעללות מינית מצד כמרים קתולים התלונן לבית הדין הפלילי הבינ"ל נגד האפיפיור ובכירי הכנסייה הקתולית ודרש לחקור אותם. נציג הכנסייה: "תעלול יחסי ציבור"
שערוריית התעללות הכמרים הקתולים בילדים לא שוככת. קבוצה של קורבנות פנו בימים האחרונים לבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג (ICC), כדי שאנשיו יחקרו את האפיפיור ואת החשמנים הבכירים של הכנסייה הקתולית ויבדקו אם הגנו על כמרים שתקפו מינית ילדים.
פרשת ההתעללות - כל הידיעות ב-ynet:
- מאות שנוצלו מינית על-ידי כמרים הפגינו בוותיקן
- העליון בארה"ב: קורבנות יכולים לתבוע את הוותיקן
- הוותיקן: האפיפיור אינו יכול להעיד - יש לו חסינות
את הבקשה הגישה עמותה משפטית ללא כוונות רווח, המייצגת את "רשת הניצולים מאלה שחוו התעללות בידי כמרים". טענתם היא שהכנסייה הקתולית "קיימה מערכת ארוכת שנים ורחבת היקף של התעללות מינית", למרות הבטחותיהם לסלק במהירות את הכמרים שסרחו.
נציגו המשפטי של הוותיקן בארצות הברית, עו"ד ג'פרי לנה, כינה את התלונה לבית הדין "תעלול יחסי ציבור מגוחך וניצול לרעה של הליכים משפטיים בינלאומיים". בכתב התלונה שהגישו הקורבנות מתנוסס שמו של האפיפיור, בנדיקטוס ה-16, בעיקר בשל תפקידו הקודם בכנסייה – הממונה על "הקהילה של דוקטרינת האמונה", שב-2001 קיבלה את האחריות לטיפול במקרי התקיפה המינית.
כמו כן, הקורבנות דרשו לחקור את החשמן ויליאם לבאדה, שעתה מחזיק בתפקידו הקודם של האפיפיור, את החשמן אנג'לו סודאנו, מזכיר הוותיקן תחת האפיפיור הקודם, יוחנן פאולוס השני, ואת החשמן טרצ'יזיו ברטונה, שהוא המזכיר תחת האפיפיור הנוכחי.
"האפיפיור היה יכול לפעול למען הילדים"
לדברי עורכי דינים של הקורבנות, אלימות מינית והתעללות הם פשע נגד האנושות, כפי שנכתב באמנה המכוננת את סמכותו של בית הדין. כמו כן, נטען בתלונה שבכירים בוותיקן קיבלו החלטות שהנציחו את הנזק לילדים, והחלטות אלה מהוות תקיפה נגד אוכלוסייה אזרחית.
ברברה בליין, נשיאת "רשת הניצולים,, אמרה כי ההחלטה לפנות לבית הדין בהאג היתה מוצא אחרון. "ניסינו כל מה שיכולנו לחשוב עליו, כדי לגרום להם לחדול מפעולותיהם, אבל הם לא עשו כן", טענה בליין והוסיפה, "לו רצה האפיפיור, הוא היה יכול לפעול בנחישות בכל רגע נתון כדי להגן על ילדים בהווה ובעתיד, אבל הוא נמנע מלפעול".
הסיכויים שבית הדין יפתח בחקירה נמוכים מאוד. משרד התובע, לואיס מורנו אוקמפו, קיבל כמעט 9,000 פניות ממקורות עצמאיים מאז 2002, אז הוקם כבית הדין הקבוע היחיד לפשעי מלחמה. מעולם לא נפתחה חקירה כזאת בהתבסס על תלונה בלבד.
בדרך כלל התובע מורנו אוקמפו חוקר פשעים כמו רצח עם, רצח, אונס וגיוס ילדים כחיילים. כל המקרים האלה הופנו לבית הדין הפלילי הבינלאומי בדי הרשויות הרשמיות במדינה שבה הפשעים בוצעו או בידי מועצת הביטחון של האו"ם. כמו כן, הכס הקדוש אינו משתייך למדינות שחתמו על האמנה שכוננה את בית הדין, ולכן אין לו סמכות מיידית לחקור בוותיקן. עם זאת, מקרי התעללות רבים התרחשו במדינות שכן מכירות בסמכות השופטים בהאג.
עוד לא הוגש אישום נגד בכיר בכנסייה
הפרקליטים המייצגים את הקורבנות הרבים טוענים כי אין שום גוף ריבוני באחת המדינות שיתבע נציגים רבי-מעלה בוותיקן, על כך שכשלו בהגנתם על הילדים. למשל, בארצות הברית אין אף הגמון (בישוף) שהואשם בכך שהשאיר כמרים סוררים בתפקידם ושלא הודיע על מעשיו לרשויות.אלה שכן הואשמו היו הכמרים עצמם שתקפו מינית את הילדים, אך מעולם לא הוגש כתב אישום על רשלנות בפיקוח על אותם הכמרים. בתוך הכנסייה רק האפיפיור יכול להעניש הגמונים שפשעו. בתחילה פרשות ההתעללות המינית נחשבו ל"בעיה אמריקנית", אך בשנים האחרונות נחשפו עוד ועוד מקרים דומים ברחבי העולם הקתולי. אלפים מאירלנד, בלגיה, גרמניה ומקומות אחרים יצאו ממחבואם וסיפרו על המעשים שחוו.
בכירים בכנסייה הקתולית התנצלו על המעשים פעמים רבות, בלא מעט מקרים הנחיות לסילוק כמרים שונו והובהרו. בארצות הברית לבדה שולמו כמעט שלושה מיליארד דולר בהסדרים שונים עם הקורבנות, ומאות כמרים סולקו מתפקידיהם.
כמו כן, הוותיקן נלחם בכמה חזיתות משפטיות באמריקה נגד תביעות שגורסות כי הכס הקדוש אחראי למעשי הכמרים שסרחו. רק בחודש שעבר נאלצו בהנהגת הכנסייה למסור תיק אישי של אחד הכמרים לעורכי דין המייצגים קורבן במדינת אורגון.