אל תהיו צרי עין - ביקור בבית מלבני ויוקרתי
מגרש ארוך וצר הציב אתגר אמיתי בפני האדריכלים שתכננו עליו מבנה. איך הם התמודדו? עיצבו את כל מה שבסביבה גם בצורה מלבנית. אבנים בקווים אופקיים לאורך הגדר, ריצוף מיוחד בפנים הבית ושולחנות אובליים. צפו בתמונות
בחיים, כמו בעולם העיצוב, המציאות מכתיבה לעיתים אילוצים מסויימים ואין ברירה אלא לפעול תוך התחשבות בהם. כך קרה בבית בו ביקרנו הפעם, שממוקם במרכז הארץ ובנוי על מגרש צר וארוך באופן חריג וקיצוני בכל קנה מידה.
אדריכלי הבית הם עודד ואליזבט טל. מידות המגרש הן כ-46 מטרים אורך ורק 17 מטרים רוחב - אילוץ שמצריך התייחסות מיוחדת בעת תכנון המבנה. במקרה זה שימשה צורת המגרש כאלמנט ארכיטקטוני לכל דבר והתוותה לא רק את סגנון האדריכלות אלא אף השפיעה על בחירת החומרים והריהוט לבית. איך עושים את זה? "אני אוהב מגרשים מאתגרים", מספר עודד טל, "רק כך אפשר ליצור ארכיטקטורה מעניינת. אני מרוצה מלקוחות שמגיעים אליי עם מגרש כזה".
לא רק שהוא לא ניסה לטשטש את האורך החריג של המגרש, טל אפילו הדגיש אותו. לשם כך השתמש באבנים סרוקות בקווים אופקיים לאורך הגדר, והוסיף שורת עצי צפצפה וריצוף גינה שמדגיש אף הוא את הכיוון האורכי. ואכן, הפרספקטיבה המרתקת והלא שגרתית המלווה את הבניין לכל אורכו היא הדבר הראשון שאליו נמשכת העין עם הכניסה.
המבט נמשך לאורך המבנה עד לבריכה, הממוקמת בגינה שבקצה הדרומי. "הרעיון היה ליצור עבור האורחים תחושה של הזמנה לגינה", מסביר טל. "בעלי הבית התעקשו שהאוריינטציה של הבית תהיה דרומית, כי הם הגיעו מאירופה, ורצו להשיג חשיפה מרבית לשמש". כהמשך טבעי הוחלט, כי הגינה תהיה ברובה מרוצפת, ובחלקים ממנה מחופה בדשא סינתטי ובאבנים. רצפת הבריכה כוסתה באבן טרוורטין בגוון חום-אפרפר, וביום שמש צלול מקבלים המים גוון כחול יפהפה מהשתקפות השמים.
נכנסים פנימה
הגינה ופנים הבית תוכננו באופן הוליסטי כך שמורגש הדגש שניתן לחלל הכניסה ברגע שעוברים את השער, עוד לפני הכניסה לבית. זוהי כניסה צפונית רחבה ונעימה, הזוכה בצל שמעניק המבנה עצמו. זרימת המים בבריכות ובהן חלוקי נחל משמיעה פכפוך נעים, וקיר במבוק ירוק שניצב מאחור מסתיר בתחכום את קיר החנייה. חלל זה הינו מבואת הבית.
הכניסה לבית היא השלב הבא במעלה הדרך לכיוון דרום היא בנויה כגשר מעל החצר האנגלית, ובה שלושה אלמנטים של צמחייה המושכים אליה את העין. רעיון הדגשת האורך נמשך בעקביות גם בתוך הבית, על ידי בחירה בשיטת ריצוף לא סטנדרטית, המשמשת בדרך כלל דווקא לבניית קירות לבנים. על פי שיטה זו, כל שורת אבנים מונחת בהזזה ביחס לשורה שמתחתיה, דבר שמעצים את תחושת האורך הבלתי רגילה.
גם במטבח העשוי עץ אלון הוצבו אלמנטים אורכיים: משטח עבודה ארוך ושולחן אוכל אובלי גדול במיוחד, עשוי זכוכית שחורה. הכול מכוון כאמור לצד דרום, צד הזוכה לאור טבעי הזורם פנימה דרך ויטרינות ענקיות ובנוסף מותקנת בו תאורה עליונה, הנשפכת מגובה החלל הכפול שמעל פינת האוכל. להבטחת הסירקולציה של האוויר ולמניעת התחממות יתר, הותקן בחלון העליון מנגנון פתיחה חשמלי וחלון זה משמש ליציאת אוויר חם וכניסת אוויר קריר.
צבעים וחללים
בעיצוב פנים הבית בולט מאוד הצבע הלבן, עם מעט שחור המתנגד לו ובנוסף אלמנטים צבעוניים לרוב. "המעטפת היא שלי, הצבעים הם שלהם", מתאר טל את הדיאלוג שנרקם בינו לבין הלקוחות בתהליך היצירה המשותף. "אני אוהב מאוד את הדו-שיח החד פעמי שמתפתח עם כל לקוח, דו שיח שלוקח אותי בכל פעם למחוזות חדשים. זוהי יצירה משותפת שלי ושל הלקוח, הנובעת מהפריה הדדית ומשיתוף פעולה מחשבתי יחודי".
הבית המלבני חולק לכל גובהו לשני אגפים ריבועיים, אחד מצפון והשני מדרום, ובמרכז נוצר אלמנט מקשר מעוגל, עשוי זכוכית ואלומיניום. ממזרח זהו קיר מסך שראשיתו בחצר האנגלית והוא מלווה את החלל הגבוה של פינת האוכל, וממערב הוא כולל את גרם המדרגות המעוגל ואת המעלית, המצופה כולה זכוכית שחורה המעניקה נופך דרמטי.
משחק מסוים של שחור-לבן בא לידי ביטוי באלמנטים הקבועים, למשל בדלתות שחורות ובפתחי מיזוג אוויר שחורים, המתעמתים בשובבות מול ריצוף וארונות קיר הבוהקים בלבן. כדי להעשיר את המשחק זורמת האבן הסרוקה מן הגינה אל פנים הבית, בגווניה האפורים ובעיבודים הבלתי אחידים שלה.
את חדרי המגורים לעומת זאת, מעטרים חפצים בעלי צבעים חיים וחזקים: שטיח בגוון ירקרק זוהר, ספה סגולה, פסל בצבע אדום זועק ותמונות גדולות וצבעוניות מאוד של כוכבי קולנוע ומוסיקה. אלמנטים אלה מוסיפים לבית עושר צורני וצבעוני מרתק.
החותם האופייני לעבודותיו של טל ושניתן למוצאו גם בפרוייקט זה, הוא ללא ספק הגג המעוגל, הממשיך את המוטיב המעוגל בקיר המסך ובשולחן האוכל וכן בכמה חלונות עגולים.
הגג, שהינו ללא ספק יוצא דופן בנוף המקומי, הוא אחד הדברים הראשונים שאליהם ישים לב עובר אורח המהלך ברחוב: זהו גג עשוי אלומיניום לבן שמוסיף לבית נופך תעשייתי מסוים, ומהווה פתרון אלגנטי ומסקרן לחזית הצרה לרחוב. כך נוצרת לרגע תחושה של לופט מודרני בליבו של אזור תעשייה ולא בבית הממוקם במרכזה של אחת השכונות היוקרתיות ביותר באזור. זוהי גדולתו של עיצוב רב השראה, הלוקח אילוץ של הפרוייקט, משתמש בו כיתרון, מעצים אותו והופך אותו לאלמנט המסקרן ביותר בתכנון כולו.
הכתבה באדיבות www.bvd.co.il - פורטל עיצוב הבית מבית המגזין "בניין ודיור"