המלצות טרכטנברג: "שטייניץ חי בפלנטה אחרת"
ההמלצות המסתמנות לא נותנות מענה ממשי לדיור, ובליכוד תוקפים את שר האוצר: "שטייניץ שוב פספס את הנקודה והוכיח פעם נוספת שהוא מנותק מהעם". גם סתיו שפיר ביקורתית: "מסתבר שמה שחששנו מפניו לאורך כל הדרך הוכח כנכון"
מחאת האוהלים הובילה למאבק החברתי הגדול ביותר אי פעם בישראל, אבל המלצות ועדת טרכטנברג לא נותנות כמעט מענה דווקא לנושא שהיה בלב ליבו של המאבק - הדיור. אותן המלצות מתגבשות, שפורסמו אמש (ד') ועוררו ביקורת נוקבת, מחזירות את הזרקור לשר האוצר, יובל שטייניץ. "ההר הוליד עכבר", אמרו גורמים בליכוד לאחר פרסום ההמלצות. "שטייניץ מנותק ושוב הוכיח שהוא חי בפלנטה של אקדמיה".
עוד במחאה החברתית:
הדיור נשאר בבית: אין מהפכות בטרכטנברג
מומחי המחאה ממליצים: עבודה, חינוך ובריאות
שטייניץ: צריך להנמיך ציפיות מוועדת טרכטנברג
חבר כנסת מהליכוד טען כי המסקנות שפורסמו - ובהן החלה בהדרגה של חוק חינוך חינם לגילאי 3-4 והטלת קנסות על דירות נטושות - אינן מביאות שינוי של ממש. "מדובר בוועדה שאמורה הייתה לעורר רעידת אדמה ומה שיצא פה אלו מסקנות שלא פרופורציונליות לזעקה הגדולה שעולה מן הציבור. אין פה פתרון קבע ליוקר המחייה בישראל. ההר הוליד עכבר".
על פי הוועדה, המדינה תיקח על עצמה את חוק הפיקוח על מעונות היום הציבוריים והפרטיים, ובתמורה תבקש להגביל את שכר הלימוד במעונות הפרטיים. בעניין המיסוי, תמליץ הוועדה על הקפאת מס החברות ובדיקת אפשרות להעלאה שלו באחוז אחד. אם ההמלצות יתקבלו, יועלה גם מס הכנסה לבעלי שכר גבוה, בין 80 ל-100 אלף שקל בחודש. טרכטנברג ימליץ גם לעודד גם בניית דירות להשכרה, ועל קיום יום לימודים ארוך בבתי הספר, גם כן בהדרגה.
"המלצות הן דבר חשוב", אמר חבר הכנסת, "אבל כש-400 אלף איש יוצאים לרחובות וזוכים לתמיכה גורפת של כלל הציבור בישראל מצופה מהוועדה שתטלטל את המערכת כולה ותשנה את הגישה הכלכלית כלפי מעמד הביניים". הוא טען כי החלטת הוועדה לקצץ 3 מיליארד שקלים מתקציב הביטחון היא "חוכמה קטנה מאוד".
לדבריו, "ההמלצות מוכיחות שהוועדה הזאת הייתה מריחת זמן. שטייניץ לא יבין לעולם שהצעירים רוצים תקווה והמבוגרים זקוקים לצדק חברתי". חבר הכנסת מהליכוד טען כי שר האוצר היה צריך, ביחד עם יו"ר הוועדה מנואל טרכטנברג, להכתיב קו אחר לגמרי.
"שטייניץ היה צריך להתחבר לרחשי ליבו של הציבור ולהפנים את הדרישות העיקריות של המחאה, שנוגעות לעובדה שלא ניתן לרכוש דירות בישראל, ושהשכר הזעום אינו פרופורציונאלי ליוקר המחיה", אמר חבר הכנסת. "לפי המסקנות, הוא שוב פספס את הנקודה. הוא מוכיח שהוא מנותק מהעם וחי בפלנטה אחרת - פלנטה של אקדמיה. אין פה שינוי לטווח ארוך, אקמול וזהו".
גם ח"כ יואל חסון מקדימה תקף את ההמלצות המסתמנות: "אם הכיוון נכון, לציבור הישראלי נכונה אכזבה קשה. הוועדה לא מייצרת שינוי מהיסוד של סדרי העדיפויות ולא נותנת הקלות אמיתיות למעמד הביניים. אין פה כל מענה הולם לדרישות הבסיסיות שעליהם יצאו מאות אלפים לרחובות".
לפני פרסום ההמלצות התבטאה בנושא גם יו"ר האופוזיציה, ציפי לבני: "הציבור בישראל זכאי שיהיו לו ציפיות מנבחריו. מלכתחילה הועדה אינה המענה לפרץ המחאה, אבל אקמול לא יספיק כאן. ועדות לא מחליפות השקפת עולם ולא מחליפות מדיניות ממשלתית ברורה".
גם הסטודנטים ואנשי האוהלים הגיבו בביקורתיות להמלצות ועדת טרכטנברג. "יש נקודות מסוימות שמלמדות על כיוון חיובי, אך הן ממש אינן מספיקות", אמרו בהתאחדות הסטודנטים. הם הוסיפו כי "יש ערפל כבד סביב סוגיית המקורות התקציביים וסביב התוכנית, לכן מבחינתנו התשובה היא שזה לא מספיק. המאבק יימשך עד שלא נשתכנע שמדובר בתוכנית רחבה עם שינויים חיוביים, שאכן יש כוונה ליישמה".
סתיו שפיר, ממובילי המחאה, היתה יותר חריפה: "מסתבר שמה שחששנו מפניו לאורך כל הדרך הוכח נכון. ועדת טרכטנברג וממשלת ישראל לא מתכננות לעשות שינוי מהותי בשיטה הכלכלית-חברתית בישראל. מאות אלפי אנשים לא יצאו לרחובות הקיץ כדי לשים כמה פלסטרים על הפצעים שנוצרו כאן במשך עשרות שנים, יצאנו כדי ליצור עתיד טוב יותר לכולנו במדינה בה אנו חיים".