1 מכל 9 גברים יחלה בסרטן הערמונית
מנתונים שמפרסם משרד הבריאות לרגל יום המודעות לסרטן הערמונית עולה כי מאז תחילת שנות ה-90 חלה עלייה במספר החולים. הסיכון של גברים יהודים לחלות כפול מהסיכון של גברים ערבים. החדשות הטובות: 92% מהחולים יחלימו
עלייה במספר חולי סרטן הערמונית בישראל: בארץ חיים כיום למעלה מ-22 אלף גברים שלקו בסרטן הערמונית ואחד מכל תשעה גברים יחלה במהלך חייו במחלה. כך עולה מנתונים של משרד הבריאות המתפרסמים היום (ה') לרגל יום המודעות לסרטן הערמונית, שמקיימת האגודה למלחמה בסרטן. מומחים: חשוב שגברים יעברו אבחון מוקדם.
עוד על סרטן הערמונית:
92% ישרדו את המחלה
על פי הנתונים בחמש השנים האחרונות אובחנו 11,486 גברים כחולים בסרטן הערמונית, כאשר חלקם החלימו וחלקם עדיין מתמודדים עם המחלה. בשנת 2008 לבדה אובחנו 3,000 חולים חדשים, 93% מהם יהודים.
שכיחות סרטן הערמונית עלתה בקרב יהודים וערבים באופן מתון עד סוף שנות ה-80. אך מתחילת שנות ה-90, המועד בו הפכה בדיקת הדם PSA לאבחון מוקדם של סרטן הערמונית לזמינה בישראל, ניכרת עלייה תלולה יותר בתחלואה בקרב שתי קבוצות האוכלוסייה.
הסיכון לחלות בסרטן חודרני של הערמונית במהלך החיים (מהלידה ועד גיל 90) עומד על 11.6%, כלומר אחד מכל 8.6 גברים בקרב יהודים, ועל 6.6%, כלומר אחד מכל 15 גברים, בקרב ערבים.
בשנות ה-90 עמד הסיכוי לשרוד את המחלה על כ-84%, אולם בזכות הטיפולים והאבחון המוקדם עלה הסיכוי לשרוד וכעת הוא עומד על 92%. שיעור התמותה מסרטן הערמונית נמצא במגמת ירידה קלה בחמש השנים האחרונות.
ההמלצה לגברים בני 50 פלוס: לפנות לייעוץ רפואי
לרגל יום המודעות קוראת האגודה למלחמה בסרטן לגברים מעל גיל 50 ולגברים בקבוצות סיכון להכיר את המחלה ואת תסמינה ולפנות לרופא לייעוץ. "על כל גבר להיות מודע למחלה ולסימניה, לשאול ולהתעניין אצל הרופא על יתרונות ועל חסרונות הבדיקות השונות, ולקבל החלטה מושכלת, בהתאם", מדגיש פרופ' אליעזר רובינזון, יו"ר האגודה.
בארץ, כמו גם בכל מדינות המערב, לא מומלצת בדיקת סריקה המונית לאבחון של סרטן הערמונית באופן גורף לכלל אוכלוסיית הגברים, כיוון שעדיין לא הוכח שהבדיקות הקיימות מקטינות משמעותית את התמותה מהמחלה.
על פי ההמלצות הבינלאומיות רצוי לפנות לרופא כדי לקבל החלטה מושכלת האם להיבדק לאבחון סרטן הערמונית באמצעים הקיימים כיום.
המחקר עדיין לא הוכיח שהתועלת האפשרית מהאבחון עולה על הנזק שעלול להיגרם ממנו ומהטיפול הכרוך בו. לכן, מומלץ לכל גבר מעל גיל 50 להתייעץ עם רופא ולהבין אתמה שידוע ואת שעדיין אינו ידוע לגבי היתרונות והסיכונים האפשריים בבדיקה ובטיפול - על מנת שיוכל להחליט בהתאם.
לגברים הנמצאים בקבוצת סיכון גבוה מומלץ לפנות מוקדם יותר לרופא. סיכון גבוה מוגדר כהופעת סרטן הערמונית בקרב קרובי משפחה מדרגה ראשונה (אב, אח או בן), שחלו במחלה לפני גיל 70.
לאוכלוסייה בסיכון גבוה מומלץ לערוך, בנוסף לבדיקה רקטלית ידנית על ידי רופא, בדיקה שנתית של PSA, לגילוי חלבון המיוצר בתאים של בלוטת הערמונית ונמצא בדם, המשולבת עם אולטרסאונד (TRUS). בהתאם לכך נקבעות למטופל בדיקות משלימות.