משרד הבריאות ממליץ: לא לאכול במסעדות בהריון
מדריך תזונה חדש שמפרסם משרד הבריאות ממליץ לנשים בהריון להימנע משורה ארוכה של מאכלים, מקפה וביצים רכות ועד חומוס קנוי ופסטרמה, כך מדווח "ידיעות אחרונות". המטרה: עובר בריא ואמא במשקל תקין. אז מה נשאר לאכול?
אם אתם בהריון, כדאי שתקראו את הידיעה הבאה ותרוצו לעשות סדר במקרר ובארונות המזון. אינספור מחקרים הוכיחו כי תזונת האישה ההרה ומצבה התזונתי משפיעים מאוד על בריאותה ועל בריאות העובר.
חשוב לדעת על תזונה בהריון:
- לדאוג לעובר: אילו תוספי תזונה מומלצים בהריון?
- מתכננת הריון? מה חשוב לאכול כדי להכין את הגוף
- תזונה בהריון: מה שמותר לאכול, ובעיקר - מה שאסור
משקל תקין לפני הכניסה להריון ועליה תקינה במשקל מגבירים את הסיכוי לתוצאות הריון טובות, ומפחיתים את הסיכון ליתר לחץ דם, לרעלת הריון, לסוכרת הריונית, לניתוחים קיסריים וללידת פגים. לעומתם, חיידקים שונים המצויים במזון עלולים לגרום פגיעה באישה ובעוברה.
מהסיבות הללו בדיוק מפרסם משרד הבריאות את מדריך התזונה לנשים ההרות, הכולל הנחיות לאכילה נכונה ואזהרות נגד גורמים תזונתיים שעלולים לסכן את ההריון. המדריך החדש מבקש ליישר קו עם הצוותים הרפואיים בטיפות החלב ועם אלף ואחד הספרים, אתרי האינטרנט ושאר המדריכים שמייעצים לאישה ההריונית כיצד לנהוג.
בין השאר ממליץ משרד הבריאות להתרחק ממסעדות, להמעיט בצריכת קפה, קולה, שוקולד, וממתיקים מלאכותיים, ולוותר על פסטרמה, ביצת עין וממרחי דגים.
מדריך התזונה מדגיש שלא מומלץ לאכול במהלך ההריון סלטי חומוס וטחינה קנויים, ומציע להכין אותם בבית ולצרוך בתוך יומיים מההכנה.
מים מים בששון
לגבי ממתיקים מלאכותיים, המצויים במשקאות רבים ובמזון דיאטטי: משרד הבריאות קובע כי המידע על ממתיקים אלה אינו מספיק כדי לאשר או לשלול את השפעותיהם בזמן הריון וההנקה, ולכן מומלץ להמעיט בצריכתם.
המשרד מזהיר כי בעת ההריון קיים חשש למחלות כגון ליסטריוזיס, טוקסופלסמוזיס, סלמונלוזיס וברוצלוזיס, המועברות באמצעות חיידקים המצויים במזון ועלולות לפגוע בעובר, ומסיבה זו הוא ממליץ להתרחק ממסעדות במהלך תשעת החודשים שעד הלידה.
על האישה ההריונית לצרוך הרבה פירות וירקות טריים ולהקפיד על שטיפתם במים ובסבון. למרות שדגים גדולים כמו טונה (כסטייק,( מקרל ודג חרב אינם מומלצים לאכילה בשל תכולת הכספית הגבוהה המצויה בהם, מומחי המשרד ממליצים לשלב ממבחר הדגים האחרים שגדלים בארץ, כולל דגי ברכות. כמות הדגים המומלצת היא 120 גרם לארוחה, עד שלוש פעמים בשבוע.
על פי המדריך יש לשלב בכל ארוחה לפחות שלוש מתוך חמש קבוצות המזון המומלצות: דגנים ודברי מאפה, ירקות, פירות, מזונות עשירים בחלבון ומזונות עשירים בשומן. מים, ובכמויות נכבדות, כדאי לשתות בארוחות וביניהן.
בתחום החלב מבקש משרד הבריאות להקפיד על שימוש בחלב מפוסטר ומוצריו ממקורות הנמצאים בפיקוח, וממליץ שלא לצרוך מוצרים של יותר מ5%- שומן. מזונות עשירים ומועשרים בסידן ומזונות עשירים בסיבים תזונתיים, יכולים רק להועיל. במקום מלח ומונוסודיום גלוטמט ממליץ המדריך לתבל את האוכל בשום, בפלפל, בפפריקה ובכמון.
תשמיני, אבל לא יותר מדי
על פי המדריך החדש, העלייה המומלצת במשקל בשליש הראשון להריון היא 2-0.5 ק"ג בלבד. בהריון של עובר יחיד, אישה שמשקלה בעת הכניסה להריון מוגדר תקין (BMI 25-18.5) צריכה לעלות בין 11.5 ק"ג ל16- ק"ג במהלך ההריון כולו.
נשים בתת-משקל צריכות להעלות 18-12 ק"ג, נשים שסובלות מעודף משקל (BMI 30-25) צריכות להעלות בין 11.5-7 ק"ג, ואילו נשים שמנות BMI 30) ומעלה) צריכות להעלות 9-5 ק"ג בלבד.
בהריון של שני עוברים ויותר צריכה אישה במשקל תקין להעלות 25-17 ק"ג, נשים בעודף משקל צריכות להעלות 23-14 ק"ג, ונשים שמנות צריכות להעלות 19-11 ק"ג.
משרד הבריאות קובע כי רופא המטפל באישה הרה צריך לקבל מידע אודות משקלה עד השבוע התשיעי להריון, וכי עליו לנהל איתה ראיון לגבי הרגלי האכילה שלה, והימצאות אחד או יותר מהמצבים העלולים להשפיע על בריאות ההריון והעובר (כגון צמחונות או טבעונות, הימנעות מאכילת מאכלים שונים, קיומן של דיאטות הרזיה, תדירות פעילות גופנית וכדומה.(
על האישה להישקל בכל ביקור אצל הרופא, לפחות פעם בחודש עד החודש השביעי, ולאחר מכן פעם בשבועיים.
כדאי לצרוך בהריון
מים
בקר רזה ועוף ללא שומן
שקדים
מוצרי חלב (עד 5% שומן) טחינה ביתית
ירקות ופירות טריים ושטופים היטב
קטניות
מזון עשיר בחומצה פולית (לחם מקמח מועשר, דגני בוקר מועשרים ועוד)
לא כדאי לצרוך בהריון
מלח ומונוסודיום גלוטמט
ממתיקים מלאכותיים
ביצים רכות וביצת עין
סלטי חומוס וטחינה קנויים
דגים גדולים
קפה, קולה ומשקאות מרובי קפאין
אלכוהול
ביצים, בשר, עוף ודגים לא מבושלים
אכילה במסעדות
פסטרמה ובשר נא