ספנסר טוניק בים המלח: לכבוד אלף צפים
למרות התנגדויות הדתיים ושלל סקרנים שניסו להפריע, הצליח הצלם הבינלאומי ספנסר טוניק לצלם בעירום אלף מתנדבים, ישראלים לצד תיירים מחו"ל, בים המלח. "מטרת הפרויקט היא להעלות מודעות למצבו של המקום", אמר טוניק
כ-1,100 איש, שנבחרו מבין למעלה משלושת אלפים נרשמים, נאספו באישון לילה בין שישי לשבת באוטובוסים משלוש נקודות בארץ שנקבעו מראש: תל אביב, ירושלים וים המלח. היעד: חוף מינרל בים המלח, בו נערך צילום העירום ההמוני של האמן ספנסר טוניק.
עוד באותו נושא:
מדוע החלטתי להצטלם בערום עבור ספנסר טוניק
ח"כ אורלב: טוניק מחזיר אותנו לסדום ועמורה
ככה זה נראה בסידני: ספנסר טוניק באוסטרליה
בחרו בים המלח כאחד משבעת פלאי תבל
כדי למנוע הפרעות מצד גורמים דתיים שרצו למנוע את קיום המיצג או סתם סקרנים, המיקום לא נחשף עד רגע ההגעה ואנשי אבטחה הגנו על האיזור.
האנשים הובאו לחוף כבר באחת בלילה והצילום החל עם הזריחה. המתנדבים נכנסו למים, בהוראת טוניק, וצולמו כשהם צפים. לאחר שצולמו כך, התבקשו המתנדבים לעמוד אחד לצד השני על שפת אחד המפרצונים של הימה למיצג נוסף והאחרון צולם כשרובו גברים היו מרוחים בבוץ, כשהבוקר כבר עלה והחום החל להכביד. צילום של קבוצה נשית ייערך מחר בלוקיישן שונה.
בסופו של דבר, לא היו אלה מתנגדים דתיים שניסו להפריע למתרחש, אלא הישראלי המכוער: סקרנים שגילו את מיקום האירוע למרות הכל וניסו להסתנן למתחם אך הורחקו על ידי אנשי אבטחה. אחרים הגיעו למקום במטוס קל, ואפילו עם בקאיים - מצנחי רחיפה ממונעים, כדי לקבל הצצה. כשאלה התרחקו מעט מהמקום, הגיע גם מטוס מטעמו של הצלם, כדי לצלם מלמעלה את המראה.
"החלטנו לצלם בשבת, כדי שאף אחד לא ילך בחוף ויראה אפילו לא ממרחק, אדם ערום". הסביר טוניק במפגש התדרוך הראשוני עם העיתונאים הישראליים. עם הזריחה, כשהשמש במדבר עדיין לא חזקה מדי, מוקמו המתנדבים בחוף מינרל ואילו כלי התקשורת הרבים, כולל צוותים בינלאומיים, הוצבו במרחק ניכר מהגופות החשופים, כדי לשמור על פרטיותם. גיל המשתתפים נע בין 18 ל-78, כשאחוז הגברים והנשים נחלק שווה בשווה. רובם הגדול ישראלים, אך גם מספר משתתפים הגיעו במיוחד מחו"ל - ארצות הברית, ספרד, שוייץ, בריטניה, אוסטרליה ואפילו מלזיה המוסלמית, כדי לקחת חלק במיזם ההיסטורי.
טוניק הצהיר כי ישראל היא המקום היחיד במזרח התיכון, בו יכול היה לצלם את האמנות עם החותם האישי המוכר שלו. על אף החשש כי
הביצוע ייתקל בקשיים, ציין כי אינו הראשון וכי עירום נעשה פה בעבר. "אני לא חלוץ, אלא הולך בעקבות אמנים ישראלים נפלאים". מטרת הפרויקט, שנקרא "הים העירום", להעלות, בין השאר, את המודעות להתייבשות הקשה של ים המלח וכן כדי לסייע לבחירתו לאחד משבעת פלאי תבל. "יחד נחגוג עבודת אמנות ואחרי זה יגידו תודה לאל שזה קרה", אמר טוניק.
בסיום הפרויקט, הודה טוניק למשתתפים וסיפר כי הרגע שהיה עבורו המיוחד ביותר במהלך הצילום היה כשהצליח בהעמדת האנשים על קו החוף, באופן שימחיש את נסיגתו. הוא הגדיר את ים המלח כ"מקום ייחודי עם זיקה הסטורית לתנ"ך, שחשוב לשמרו".
על מועד פרסום עבודתו ביקש שלא להתחייב והדגיש כי מרבית המאמץ שלו נועד ליצירת מודעות לים המלח, אך ההערכה היא כי נוכל לצפות בה בעוד מספר חודשים.