שתף קטע נבחר

טורקיה: קפריסין נשיאת אירופה? נקפיא היחסים

סגן ראש ממשלת טורקיה הזהיר כי אם קפריסין תמונה בשנה הבאה לנשיאה התורנית של האיחוד האירופי - תקפיא אנקרה את יחסיה עם האיחוד. ברקע: כוונתה של קפריסין להתחיל בקידוחי נפט וגז בסיוע ישראלי והמשבר סביב צירוף טורקיה לאיחוד

אחרי ישראל, האם טורקיה עולה על מסלול התנגשות מול האיחוד האירופי? סגן ראש ממשלת טורקיה, בשיר אטלאי, איים אמש (שבת) כי אנקרה תקפיא את יחסיה עם האיחוד, אם קפריסין תמונה לנשיאה התורנית שלו ביולי 2012. זו ההתבטאות החריפה ביותר שהשמיעו עד-כה מי בכירי השלטון בטורקיה ביחס למשבר המתפתח.

 

הסכסוך בין טורקיה לקפריסין: כל העדכונים ב-ynet 

 

"אם המשא ומתן לשלום שם (בקפריסין) לא יגיע לתוצאות והאיחוד האירופי יעניק את הנשיאות התורנית שלו לדרום קפריסין (קפריסין היוונית), יהיה משבר אמיתי בין טורקיה לאיחוד האירופי כיוון שאנו נקפיא את היחסים. קיבלנו את ההחלטה הזו כממשלה", אמר אטלאי בראיון לתחנת רדיו בצפון קפריסין, חבל בדלני שטורקיה היא המדינה היחידה בעולם שמכירה בריבונותו. דברים צוטטו הבוקר בסוכנות הידיעות "אנטוליה".

 

בשבועות האחרונים גברה מאוד המתיחות בין טורקיה לקפריסין היוונית על-רקע כוונתה של האחרונה לפתוח בפעולות קידוח גז ונפט בים התיכון. שר החוץ הטורקי, אחמט דבוטאולו, אמר בסוף השבוע כי קידוחים אלה יהיו בגדר "פרובוקציה" ואיים כי "אם הכוונות ייצאו לפועל, תשקול טורקיה קידוחים עצמאיים בצפון קפריסין".

 

נובל אנרג'י ודלק מעורבות בקידוחים

בתחילת החודש שיגר השר הטורקי לענייני האיחוד האירופי, אג'מן באאיס, איום לעבר קפריסין היוונית ואמר שאנקרה לא תהסס לשלוח ספינות מלחמה לים התיכון, אם זו תחדור למים הטריטוריאליים של טורקיה או צפון קפריסין. "בשביל זה יש לנו את הצי", אמר באאיס וציין כי טורקיה כבר השתמשה בספינותיה בעבר במקרים כאלה. "כל האופציות על השולחן, ניתן לעשות כל דבר. הקידוחים במים שלא נתונים לריבונותם אינם חוקיים. טורקיה תסתמך על החוק הבינלאומי כדי לממש את זכויותיה במלואן".

 

קידוחי הנפט והגז של הקפריסאים, שיעשו בשיתוף עם חברת נובל אנרג'י האמריקנית וחברת "דלק" בבעלותו של יצחק תשובה, צפויים להתחיל בעוד פחות מחודש ויתמקדו בשטח דרומית-מזרחית לאי, הגבול במים הטריטוריאלים של ישראל. בדצמבר 2010 הסכימו קפריסין וישראל על סימון קו הגבול הימי ביניהם, במחצית המרחק הימי שבין ישראל לקפריסין כ-150 ק"מ בצפון-מערב לחיפה

 

למשבר החדש המתפתח בין טורקיה לאירופה שני אספקטים נוספים: האחד - המבוי הסתום בו נמצאת טורקיה מאז 2005 במגעיה עם בריסל על הצטרפות לאיחוד. קפריסין טוענת כי לא ניתן לצרף את טורקיה לאיחוד כל עוד הסכסוך הטריטוריאלי באי נמשך. יתרה מכך, מתוך 35 התנאים שדורש האיחוד מטורקיה לקיים בכדי להצטרף, ביצעה עד-כה טורקיה רק אחד. ההליכים סביב 18 סעיפים נוספים תקועים בשל התנגדות קפריסין וצרפת.

 

האספקט השני, הוא הקפאון במגעים בין שני חלקיה של קפריסין בניסיון להביא לאיחוד האי. טורקיה פלשה לקפריסין ב-1974 בעקבות הפיכה שביצעה חונטה יוונית באי. במשך כמה חודשים השתלטה אנקרה על 37% משטח האי בחלקו הצפוני. לפחות 180 אלף קפריסאים יוונים גורשו מבתיהם במהלך הפלישה וכ-50 אלף טורקים נאלצו לעזוב את בתיהם באזור היווני ולעבור לחלקה הצפוני של קפריסין. ב-1983 הכריזה קפריסין הטורקית על עצמה כרפובליקה של צפון קפריסין וזכתה להכרה מאנקרה.

 

מאז נעשו כמה ניסיונות ליישב את המשבר בין הצדדים. ב-2004 דחו תושביה היוונים של קפריסין במשאל עם את תוכנית האו"ם לאיחוד האי, תוכנית אותה קיבלו התושבים הטורקים. זמן קצר אחר כך הצטרפה קפריסין לאיחוד.

 

כחלק מהניסיונות להתניע את תהליך הפיוס מחדש נפתח במארס 2008 רחוב לדרה בניקוסיה, המסמל את הגבול בין קפריסין היוונית לטורקית והחומה ומחסומי האו"ם שהוצבו במקום נהרסו אחרי יותר מ-30 שנה. עם זאת, המגעים על איחודו של האי לא הצליחו להוביל לסיכומים והם מתנהלים בעצלתיים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קידוח גז בים התיכון (ארכיון)
צילום: אלברטוס
מומלצים