זהירות, מוסד הרבנות מאחוריך
"מי שלא מעוניין להתחתן דרך הרבנות, צריך לשקול לא להתחתן כלל, שכן נישואים אזרחיים בארץ זרה עדיין מחייבים מפגש עם מוסד הרבנות, במקרה ותבקשו להתגרש"
עוד בנושא:
- לא "פסולי חיתון"
- כתובה זה לא סתם קישוט. זה הסכם מחייב
- נסחפת עם הכתובה? אתה עלול לפשוט רגל
- להתגרש בשלום - כך תבחרו את המגשר המתאים
לעניות דעתי, מי שאינו מעוניין להתחתן באמצעות הרבנות, צריך לשקול לא להתחתן כלל וכלל, שכן מי שסבור כי באמצעות נישואי חו"ל הוא פתר את צרותיו ולא יצטרך להיפגש עם הממסד הרבני, יגלה כי טעות בידו והוא עלול לשלם עליה ב"ריבית דה ריבית", כלומר לפגוש את אותו הממסד בדרכו החוצה ממוסד הנישואין.
להתחתן זה קל. להתגרש זה כבר סיפור
הסטטיסטיקה המרה מראה כי אחד לשלושה זוגות יתגרש, בין אם נישא כדת משה וישראל או בנישואים אזרחיים. לכן, כל זוג שמתחתן חייב לחשוב על האפשרות שיגיע בסופו של דבר להליך של גירושין, שכן יש לכך השלכות הן מבחינת יחסי הממון בין בני הזוג והן מבחינת אופי הגירושין.
בעקרון, אין כל משמעות הלכתית לעובדה שילד נולד כשהוריו לא נשואים. הילד הוא ילד חוקי לכל דבר, בהנחה שאמו פנויה (לא נשואה). מדינות שעודדו נישואין בשטחן פחות מעודדות גירושין. כך, למשל, על מנת להינשא אין עליך להוכיח כי שהית באותה מדינה תקופה מסוימת קודם לנישואין.
לעומת זאת, על מנת להתגרש באותה מדינה ממש, עליך להוכיח כי שהית באותה מדינה תקופה מסוימת שנעה בין תקופה של שבועות לחודשים, עובדה המקשה עוד יותר על ביצוע הגירושין באותה מדינה. בקפריסין למשל, עליך לשהות לפחות שלושה חודשים בטרם תוכל להתגרש. גם אז לא ברור שיהיה בכך כדי להסיר את עננת "ספק נישואין" מעל המעמד האישי, ולחסוך את הביקור על מדרגות הרבנות.
החשש: ממזרות
למי שטרם סיימה למלא את מצוות "פרו ורבו", עלולה להיווצר בעיה של חשש לממזרות הילדים שיולדו לה מהבעל הבא. הרצון שלא לפגוש את הרבנות מהצד של הנישואים, אינו מונע מבני הזוג את הצורך לפגוש את המוסד המצוי בחזית הבניין בו מצויה מחלקת הנישואים של הרבנות.
כלומר, גם אם בחרת לא לטפס על מדרגות הרבנות בדרך לנישואים, עלול להיווצר מצב בו תזקק להן כשתבוא להתגרש, ולו מהטעם של הצורך בביצוע "גט לחומרה". יתרה מכך, בתי הדין הרבניים פוסקים כי כשמדובר ביהודים,למרות ששני הצדדים בחרו להינשא בנישואין אזרחיים, משמאס אחד מבני הזוג בשני, הוא מגיש תביעת גירושין לבית הדין הרבני בטענה כי לא נישאו כדת משה וישראל , ואז בית הדין הרבני מחייב את הצד השני להתגרש.
מה המשמעות של לא להתחתן בכלל?
המשמעות של לא להתחתן ולערוך הסכם ממון בלבד, היא שאתם ידועים בציבור, וזה לא מצב רע למען האמת. על פי הפסיקה, על בני זוג שלא נישאו חלה חזקת השיתוף בניגוד לזוגות שנישאו לאחר 1974, עליהם חל חוק יחסי ממון.
ההבדל נעוץ במועד חלוקת הנכסים. זוגות שעליהם חל חוק יחסי ממון, כאשר חלוקת המשאבים תלויה בתקופת פירוד, או בקיום הליכים משפטיים, עלולים ליפול להפעלת לחצים וסחטנות. מבחינת זוגות שידועים בציבור - המועד לחלוקת הרכוש שנצבר במהלך החיים המשותפים, הוא מועד הפרידה עצמו.
מזונות אזרחיים
אם בעבר אישה לא הייתה זכאית למזונות אם לא נישאה כדת משה וישראל לבן זוגה (בנבדל ממזונות הילדים), הרי שהיום, להיבט זה כמעט ואין עוד משמעות בעיקר בשל שתי סיבות: האחת, כי מרבית הנשים עובדות ומתפרנסות ויש להן "מעשה ידיהן" כלומר אם היא מרוויחה, הרי שבעלה אינו חייב לפרנסה בהתאם להלכה.
סיבה נוספת היא פסק דין שניתן לפני מספר שנים, על ידי כב' הנשיא ברק, ובו נקבע כי אישה שלא נישאה ואין לה אמצעים לפרנס עצמה בכבוד זכאית למזונות מבן זוגה אף שלא נישאו. המושג נקרא "מזונות אזרחיים". מטרתם לדאוג לצד החלש יותר וחסר יכולת ההשתכרות.
- הכותבת היא עו"ד המתמחה בדיני משפחה