משחררי אריתריאה נמקים בכלא: "50 מעלות חום"
לפני עשור שלחו חברי קבוצת G15 מכתב גלוי לנשיא ובו קראו לו לבצע רפורמות דמוקרטיות. בתגובה, הם נשלחו למאסר בבידוד ומוחזקים בתנאים קשים ביותר. אחיו של אחד האסורים ל-ynet: "בריאותו של אחי הידרדרה. הוא התעוור כי לא קיבל טיפול רפואי"
הם היו חברים בארגון שהביא לעצמאות אריתריאה ופעילים בממשלתה ובפרלמנט, אך נעצרו והושמו בבידוד בעקבות מכתב גלוי ששיגרו לנשיא המדינה שבו קראו לבצע רפורמות דמוקרטיות. אתמול (יום א'), במלאת עשור למעצר אנשי הקבוצה שנודעה כ-G15, קרא ארגון זכויות האדם "אמנסטי אינטרנשיונל" לשחררם לאלתר. בראיון מלונדון סיפר אחיו של אחד העצורים ל-ynet כי אחיו מוחזק בתנאים קשים וכי התעוור משום שלא קיבל טיפול רפואי. הממשל בעיר הבירה אסמרה טוען כי העצורים סיכנו את ביטחון המדינה.
אריתריאה בכותרות של ynet :
- "הממשלה הפכה את המדינה לכלא ענק"
- טייסים ישראלים נעצרו באריתריאה: "הבריחו נשק"
ענן אפר באריתריאה: "מתקדם לעבר ישראל"
עוד בערוץ החדשות :
- מקרטר לאובמה: פלסטין בעיניים של נשיאי ארה"ב
סרטון של "אמנסטי אינטרנשיונל", במלאת עשור למעצר
סגן נשיא אריתריאה מחמוד שריפו, רעייתו אסתר פיסהאטסיון, שר החוץ היילה וולדטנסיי, ראש הצבא אוגבה אברהה ועוד 11 פעילים היו חלק מקבוצה שמתחה ביקורת על הנשיא איזיאס אפוורקי, המושל מאז 1993, וקראה לדמוקרטיזציה.
אפוורקי דחה את הבחירות שהיו אמורות להתקיים ואסר על קיומן של מפלגות. הרשויות עצרו 11 מחברי הקבוצה מבלי להעמידם למשפט, ומאז לא ידוע דבר על מצבם.
"הנשיא דיכא כל ביקורת לגיטימית על ממשלתו"
"יום זה הוא תזכורת מצמררת להתעלמות המוחלטת של הנשיא אפוורקי מהזכות המהותית לחופש ביטוי. במשך למעלה מעשור, הוא דיכא באכזריות כל ביקורת לגיטימית על ממשלתו", אמרה מישל קגרי, סגנית מנהל אזור אפריקה באמנסטי אינטרנשיונל.
על פי "אמנסטי אינטרנשיונל" וארגונים בינלאומיים נוספים, התנאים בכלא באריתריאה קשים ביותר. העצורים חשופים לטמפרטורות מדבר קיצוניות ומוחזקים בתאים תת קרקעיים ובמכולות, ללא טיפול רפואי הולם. בסרטון שהפיץ הארגון מובאות עדויות מצמררות על תנאי הכליאה.
מתים ממחלות וחום
סוכנות הידיעות רויטרס דיווחה כי לפני כשנה נמלט לאתיופיה שומר במחנות שבהם מוחזקים העצורים, שהטמפרטורה בהם יכולה להגיע ל-50 מעלות. הוא טען כי ארבעה מהם מתו כתוצאה ממחלות וחום.
ביום חמישי שעבר קרא הפרלמנט האירופי לשחרר את העיתונאי השוודי-אריתראי דאווית אייזק, המוחזק גם כן במעצר ללא משפט במשך עשר שנים, וכינה אותו "אסיר מצפון".
"אלפי אסירים פוליטיים נמקים בתנאים קשים, רבים מהם במעצר סודי, בכל רחבי אריתריאה", אמרה מישל קגרי מאמנסטי. "אנו קוראים לממשלת אריתריאה להעניק חנינה לכל האסירים הפוליטיים ולכבד את זכותם לחופש הביטוי".
"אמנסטי מנסה לעורר התקוממות במדינה"
יועצתו של נשיא אריתריאה, ימנה גבראב, אמרה לרשות השידור הבריטית BBC כי ה-11 לא נעצרו בשל קריאתם לדמוקרטיה, אלא מפני שאיימו על הביטחון הלאומי. "לו היו מצליחים בתוכניותיהם, אריתריאה לא היתה קיימת היום כמדינה ריבונית", טענה גבראב, אך סירבה לפרט. אריתריאה האשימה את אמנסטי אינטרנשיונל בניסיון לעורר במדינה התקוממות בסגנון מזרח-תיכוני.
"אחי בן 65 בערך. ראיתי אותו לאחרונה כשביקר בלונדון ב-2000. לפני שלוש שנים שמענו ממקורות מהימנים שבריאותו הידרדרה ושהתעוור משום שלא קיבל טיפול רפואי", סיפר ל-ynet דניאל וולדטנסיי, אחיו של היילה וולדנסטיי. דניאל חי בלונדון מאז 1989 וביקר לאחרונה באריתריאה ב-1995.
לדברי וולדטנסיי, "פנינו לממשלה כדי שיעמידו אותם למשפט וייעשה צדק. לא היתה כל הצלחה. הממשלה לא מקשיבה ולכן פנינו לגופים בינלאומיים". על טענות הממשלה באסמרה כי חברי G15 פגעו בביטחון המדינה, אמר וולדטנסיי כי "כל שנה מאשימים אותם במשהו חדש, אבל אין משפט כי אין הוכחות".
"אחי הוא אדם פשוט, עם משימה וחזון להביא דמוקרטיה לאריתריאה ולהביא חיים אחרים לאריתריאה", סיפר וולדטנסיי. "הוא מילא את חובתו כשכתב את המכתב. הוא וחבריו היו מוכנים מבחינה פסיכולוגית להביא את אריתריאה לדמוקרטיה, לציביליזציה. הם היו גם מוכנים למחיר. כשנלחמו עבור עצמאות אריתריאה הם הבטיחו לא להביא רק שחרור, אלא גם דמוקרטיה חוקית".