מזרח תיכון חדש לפי טורקיה: מצרים במקום ישראל
שר החוץ הטורקי שירטט את חזונו לחלוקת הכוחות האזורית: ישראל "מבודדת ושוקעת", אסד "שקרן" וארה"ב מאבדת אחיזה. "נקים ציר דמוקרטי אמיתי מהים השחור עד לעמק הנילוס"
מזרח תיכון חדש, הגרסה הטורקית: שר החוץ הטורקי, אחמט דבוטאולו, הציג את חזון ארצו לדומיננטיות אזורית ולשיתוף פעולה אסטרטגי עם מצרים, שיטיל צל על ישראל וסוריה - שותפותיה של טורקיה בעבר, ומדינות "מבודדות ושוקעות" כעת, כהגדרתו.
מתח ישראלי-טורקי - כותרות אחרונות ב-ynet:
- ברק נגד נתניהו: סונדל ע"י ליברמן בעניין טורקיה
עוד בערוץ החדשות :
- אלפים חתמו על עצומה: "צרפת, הסגירי הדורסים"
זמן קצר לפני יציאתו לעצרת האו"ם בניו יורק, אמר דבוטאולו בראיון ל"ניו יורק טיימס" כי "ישראל נושאת באחריות המלאה להידרדרות ביחסים עם טורקיה", ובמקביל, כינה את נשיא סוריה, בשאר אסד, "שקרן", בהתייחסו לניסיון ההתערבות הטורקי בהרגעת המהומות בשטח שכנתה. כשנשאל אם חש נבגד, השיב בישירות: "כן, כמובן, נשיא סוריה לא עמד במילתו ולא אמר אמת".
לדבריו, אף מדינה לא יכולה להאשים את טורקיה באחריות לבידודה. "זו היתה החלטה של ממשלת ישראל לבודד עצמה, והיא צפויה להיות מבודדת עוד יותר אם תחליט להמשיך במדיניות של דחיית כל הצעה".
שר החוץ הטורקי, שתואר כארכיטקט מדיניות החוץ שהפכה את ארצו לאחת השחקניות המרכזיות והרלבנטיות בעולם הערבי, התייחס לשינויים האזוריים הרבים שאיפיינו את המזרח התיכון בשנה האחרונה, ואמר בפשטות: "טורקיה עמדה במרכז כל האירועים".
דבוטאולו צופה שותפות טורקית-מצרית, שתביא לידי ביטוי את עוצמתן הצבאית של המדינות ותנצל את השפעתן וגודל האוכלוסייה היחסי שלהן. לדבריו, הציר העתידי עשוי להחליף את בהדרגה את אחיזתה הדועכת של ארצות הברית באזור. "זה מה שאנחנו רוצים", הדגיש. "לא תהיה כאן חבירה נגד מדינה מסוימת - לא ישראל, לא איראן, אלא ציר דמוקרטי אמיתי של שתי המדינות הגדולות באזור - מצפון לדרום, מהים השחור עד לעמק הנילוס".
דברי דבוטאולו בן ה-52 התפרסמו ימים ספורים לאחר סיור של אישי ציבור טורקים, בהם ראש הממשלה, רג'פ טאיפ ארדואן, וכן שר החוץ עצמו, בטוניסיה, לוב ומצרים - שלוש המדינות שעברו את הטלטלה הגדולה ביותר במסגרת מה שכבר כונה "אביב העמים הערבי". עיסוקו ההולך וגובר בשינוי אסטרטגי עתידי רק הדגיש את מאמציה של טורקיה למקם
עצמה על רקע התזוזות הבינלאומיות.
"מצרים חזקה רק תוביל לאיזון אזורי", אמר שר החוץ הטורקי, שביקר במדינה חמש פעמים מאז נפילתו של נשיאה הקודם, חוסני מובארק. "רבים מעריכים כי בין המדינות קיימת תחרות, אך אין זה נכון. זוהי החלטה אסטרטגית טורקית. אנחנו רוצים לחזק את מצרים עכשיו".
Read this article in English