על רקע המלצות הריכוזיות: הבורסה נפלה ב-3%
מדד ת"א 25 איבד 2.8%, ת"א 100 נחלש ב-2.7% ומדד הבנקים צלל ב-4.6% על רקע הירידות החדות בבורסות אירופה ופרסום המלצות הביניים של ועדת הריכוזיות. מניות הבנקים לאומי והפועלים איבדו 5.1% ו-4.7% בהתאמה. קבוצת דלק נפלה ב-6.8% ורציו צללה ב-10.8%
המסחר בבורסה בתל-אביב הסתיים היום (ב') בירידות שערים חדות על רקע הירידות הבוקר בבורסות אסיה, המגמה השלילית באירופה, פתיחה שלילית בוול סטריט ופרסום המלצות ועדת הריכוזיות.
מדד תל-אביב 25 ירד ב-2.84% ל-1,033.89 נקודות; מדד תל-אביב 100 ירד ב-2.68% ל-938.58 נקודות; מדד בלו-טק 50 ירד ב-1.91% ל-250.68 נקודות ומדד נדל"ן ירד ב-3.26% ל-248.82 נקודות. מדד הבנקים צנח ב-4.58% ל-939.6 נקודות.
ועדת הריכוזיות המליצה מוקדם יותר היום על איסור שליטה או החזקה בגוף פיננסי משמעותי המנהל נכסים של יותר מ-50 מיליארד שקל, על ידי תאגיד ריאלי משמעותי או על ידי השולט בתאגיד ריאלי משמעותי (שפדיון המכירות שלו הוא יותר מ-8 מיליון שקל). כלומר, אותו בעל שליטה לא יוכל להחזיק גם בתאגיד ריאלי משמעותי וגם בתאגיד פיננסי משמעותי. עוד ממליצה הוועדה על הגבלת כהונה של דירקטורים בגוף פיננסי משמעותי ובגוף ריאלי משמעותי, בו זמנית.
"מסקנות הוועדה ראויות אבל אני לא רואה קשר ביניהם לרמת המחירים במשק ואף לא להגברת התחרותיות". כך אומר היום יניב פגוט, האסטרטג הראשי של קבוצת איילון בתגובה להמלצות הביניים של ועדת הריכוזיות. "הוועדה לא התמודדה עם יצירת מנוף לעסקים קטנים ובינוניים לפרוח אלא יצרה מעין תקרת זכויות לחברות האחזקה הגדולות". לדברי פגוט המסקנות יוצרות עוד רגולציה על הפעילים בשוק ההון שיכולה להוביל עוד פעילים להעדיף השקעה בחו"ל על פני השקעה בארץ.
פגוט ציין כי יישום המסקנות יוביל להפחתת עסקאות ממנופות כמו כור עם קרדיט סוויס, רכישת פרטנר על ידי סאני וסקיילקס או רכישת בזק. "יש בעיה עכשיו של שוק חלש שלא יכול להתמודד עם היצעים גדולים" אמר פגוט. "חלק מהמסקנות יישארו על הנייר - אין כרגע יכולת ואולי גם רצון של אנשי עסקים או קרנות לקנות חברות ענק", אמר.
"עם כל הכבוד למסקנות - מה שמשפיע על השוק שלנו זה הסיפור האירופי ויוון בפרט. יוון היא עצם בגרון של המשקיעים וללא טיפול אמיתי, נמשיך להרגיש דקירות בגרון" אמר פגוט על המסחר באירופה ובתל אביב.
מנתונים שאסף רוני אפטר מבית ההשקעות מיטב עולה כי מתחילת חודש מרס ועד לשבוע שעבר נפדו מקרנות הנאמנות 24 מיליארד שקל. על פי נתוני בית ההשקעות, ירידה של כ-5% באג"ח הקונצרני הובילה למשיכה של כ-25% מהנכסים של הקרנות המתמחות באפיק זה כך שמאז ראשית מאי הוציא ציבור המשקיעים כ-15 מיליארד שקל מקרנות אג"ח חברות וכללי.
"ההאטה בצמיחה בארצות הברית ברורה. תחזיות הצמיחה של המשק האמריקאי ירדו בחצי השנה האחרונה מ- 3.25% ל-1.5% בלבד. האטה מסוימת בצמיחה צפויה השנה גם במדינות גוש האירו, ובשנה הבאה היא אף תהיה חריפה יותר"; כך אמר אתמול נגיד בנק ישראל, פרופ' סטנלי פישר בפגישה המסורתית עם העיתונאים הכלכליים בירושלים לקראת נסיעתו לכנס השנתי של קרן המטבע הבינלאומית והבנק העולמי. בעניין הצעדים שעומדים לרשות מקבלי ההחלטות בתחום הכלכלי בארץ, אמר נגיד בנק ישראל כי "אם יהיה צורך, נוריד את הריבית". בשוק קיים חשש מדבריו של פישר כי אין חובה שיהיה בעל השליטה מוגדר בבנקים.
בית ההשקעות אלטשולר שחם הודיע על הרחבת פעילות סוכנות הביטוח שהקים לאחרונה, באמצעות כניסה לשותפות בסוכנות הביטוח "כנען סופר" מקבוצת כנען. מדובר בעסקה השלישית השנה בתחום הביטוח וזאת לאחר שבינואר האחרון רכשה אלטשולר שחם 20% מסוכנות הביטוח וואן ו-20% מסוכנות הביטוח מאור שוקי הון. סכום הרכישה והיקפה לא נמסר.
תיקון 16 לחוק החברות, שאושר בכנסת באביב 2011 ושמחייב בין השאר תמיכה של רוב בעלי המניות מקרב הציבור במינויים של קרובי משפחה לתפקידי היו"ר והמנכ"ל בחברה ציבורית, הביא בסוף השבוע לגל של התפטרויות בקרב בעלי השליטה. לא פחות מ־20 בעלי שליטה בחברות ציבוריות שהחזיקו בתפקידים בכירים יחד עם קרובי משפחתם, הגישו את התפטרותם מתפקידי היו"ר, סגן היו"ר והמנכ"ל, במטרה להימנע מהצורך להעמיד את גורלם להכרעת הציבור במסגרת האסיפה הכללית. בין המתפטרים ניתן למצוא את יו"ר אורמת תעשיות, יו"ר אלקו החזקות, יו"ר פמס, מנכ"ל וילי פוד ויו"ר איתוראן.
מניות במרכז
חברות האחזקה הגדולות - אי.די.בי אחזקות (ירדה ב-3.8%), החברה לישראל (ירדה ב-3.6%), פיבי (ירדה ב-0.72%), קבוצת דלק (איבדה 6.7%) ואחרות - נסחרו על רקע המלצות ועדת הריכוזיות.
דלק קידוחים (ירדה ב-5.5%) ואבנר (ירדה ב-5.9%) הודיעו היום על אסיפה כללית של בעלי יחידות ההשתתפות שהונפקו במטרה לאשר את השתתפות השותפות בביצוע פעולות אקספלורציה בבלוק 12 שבקפריסין. מועד האסיפה נקבע ל-26 לספטמבר בשעה 8:30 במלון דן אכדיה בהרצליה.
הניסיון של מוטי זיסר למשוך דיבידנד לאלביט הדמיה דרך החברה־הבת, פלאזה סנטרס N.V, נתקל בקשיים. מחזיקי איגרות החוב של פלאזה סנטרס כינסו אסיפה דחופה להיום בשל התנגדותם של חלק מבעלי האג"ח לחלוקה הצפויה של דיבידנד בסכום של 150 מיליון שקל, שעליו הכריזה פלאזה סנטרס בשבוע שעבר.
אנלייט מקבוצת יורוקום שבשליטת שאול אלוביץ' הודיעה אתמול על ניהול מו"מ יחד עם קבוצת אקונרג'י (Econergy) הפועלת בתחום הסולארי באיטליה, לרכישה במשותף של זכויות מצד ג' במיזם הכולל 3 מתקנים פוטו-וולטאיים המחוברים לרשת החשמל, בהיקף כולל של 3 מגה-וואט.
אפריקה ישראל אישרה אתמול פסיקה את המגעים עם קבוצת משקיעים בראשות מעצב העל טומי הילפיגר בנוגע למכירת מגדל השעון בניו יורק. מכירת המגדל תמורת 170 מיליון דולר הייתה אמורה להוריד מהגב של חברת הבת אפי ארה"ב חוב בהיקף של 64 מיליון דולר.
חברת אלביט מערכות תספק לצה"ל בארבע השנים הקרובות מרגמות 120 מ"מ מסוג קשת. היקף החוזה - 40 מיליון דולר.
גזית גלוב נסחרה בדיסקאונט של 35% על אחזקותיה הסחירות, כך מעריכה לנה איצקוב-שוורץ שמציינת כי בגזית רואים בניהול האיכותי של החברה, שמביא אותה לנצל הזדמנויות לשיפור הפורטפוליו לצד שמירה על יציבות פיננסית ויחסי מינוף טובים, חיזוק להמלצתנו החיובית.
רדהיל ביופארמה (עלתה ב-18%) דיווחה היום כי רכשה זכויות בלעדיות לשימוש מסחרי בבדיקה חדשנית לאיתור חיידקה-MAP, אשר תשולב עם תרופת RHB-104 של החברה לטיפול בחולי קרוהן.