רימון נגד סרטן, דבש טוב ללב: בריא בסימני החג
הצלחת המסורתית בראש השנה מציבה מולנו מאכלים שמיוחסים להם סגולות בריאות נרחבות, כמו דבש ורימונים. אבל האם תפוחים יכולים להפחית כולסטרול? האם אכילת תמרים מסייעת למנוע סרטן? בדקנו מה אומרים המחקרים האחרונים בנושא
תמיד אמרתי שידע מסורתי ששרד שנים רבות כל כך מבוסס כנראה על דברים שאולי איננו מסוגלים עדיין להעריך את טיבם. אבל המחקרים כיום נותנים לנו יותר ויותר כלים להבנת אותו ידע, כך שאנו נותרים עם מתח מרגש בין המסורת לעידן העכשווי.
רוצים לדעת עוד? בקרו בערוץ הכולסטרול שלנו
שומרים על הבריאות (והמשקל) בחג:
- איך למזער את הנזק הקלורי של ראש השנה
- "מתחילים אחרי החגים" - תירוצים ששוברים דיאטה
- איך לעבור את תקופת החגים בלי לחץ?
למרכיבים העיקריים בצלחת החג המסורתית של ראש השנה שלל השפעות בריאותיות, שמגובות כיום במחקרים רבים. המשותף לכולם הוא נוכחות של פוליפנולים, קבוצה גדולה של חומרים הטבעיים המצויים כמעט בכל צמח. הפוליפנולים חיוניים לבריאותנו בשל תכונותיהם נוגדות החמצון, נוגדות הדלקת ונוגדות הסרטן.
הפוליפנולים יכולים לסייע לנו בהפחתת הסיכון למחלות לב ולסוגים מסוימים של סרטן, אם רק נצרוך אותם יותר מפעם בשנה...
תפוח לבריאות הלב
תפוחים מכילים פוליפנולים רבים, כגון קוורצטין, פלבנואידים ואנתוציאנידינים. בנוסף, הם מכילים סיבים תזונתיים מסיסים, בעיקר פקטין.
תפוחים ומחלות כלי דם
רוב המחקרים שנעשו עד היום בדקו את הקשר בין צריכת תפוח אחד ביום לפחות ובין ירידה בסיכון למחלות לב וכלי דם, ואכן נמצא קשר כזה, המיוחס ברובו להשפעת הפוליפנולים.
מחקרים מצאו כי לקוורצטין, פוליפנול המצוי בתפוח, יש השפעה אנטי-דלקתית ואפשרות אפילו להורדת רמות ה-CRP (C-Reactive-Protein), המהווה מדד לדלקת. תהליך דלקתי מהווה חלק מהתהליך הטרשתי, והפחתת הדלקת היא חלק משמעותי וחשוב בטיפול ובמניעה של מחלות לב וכלי דם.
במחקר שפורסם ב-Journal of Nutrition ב-2008 נאספו נתונים על 8,335 אמריקאים בגילאי 19 ומעלה, ונמצא כי ככל שצריכת תפוחים וירקות אצלם הייתה גבוהה יותר, כך רמות ה-CRP היו נמוכות יותר.
במחקר התערבותי שנעשה על בעלי חיים ופורסם ממש לאחרונה במגזין Atherosclerosis, נמצא שוב כי הקוורצטין הפחית את רמות ה-CRP וגורמי סיכון נוספים למחלות לב וכלי דם. כמובן שיהיה צורך במחקרים התערבותיים בבני אדם כדי להגיע למסקנה ברורה יותר.
תפוחים ורמת כולסטרול
שאלת הקשר בין תפוחים והיכולת להפחית את רמת הכולסטרול נותרה פתוחה. אחד המחקרים האחרונים שבדק זאת פורסם בכתב העת European Journal of Clinical Nutrition, ושם השתתפו 30 נבדקים עם רמות גבוהות של כולסטרול בדם.
המשתתפים אכלו תפוחים עתירי פוליפנולים או דלי פוליפנולים במשך ארבעה שבועות, ולאחר הפסקה של ארבעה שבועות נוספים התחלפו בקבוצות. התוצאות הראו כי צריכת תפוחים עתירי פוליפנולים לא שיפרה את תפקוד כלי הדם וגם לא את גורמי הסיכון למחלות קרדיו-וסקולריות, כדוגמת שומנים בדם.
חשוב לציין שמדובר במדגם קטן ובטווח זמן קצר, וכי הורדת כולסטרול ושיפור תפקוד כלי הדם באמצעות תזונה הם תהליך ארוך טווח שעשוי להימשך מספר חודשים ואפילו שנה. בנוסף, ייתכן שרכיב תזונה בודד אינו יכול להיות בעל השפעה גדולה, כל ישנם גורמים נוספים הקשורים באורח החיים ובתזונה.
השורה התחתונה: אכלו תפוח אחד ביום לפחות כדי למנוע מחלות לב וכלי דם - קל יותר למנוע זאת מראש מאשר לטפל בדיעבד רק בעזרת תפוחים.
דבש כנוגד חמצון חזק
לדבש תפקודים בריאותיים רבים, המיוחסים בעיקר לתרכובות הפנוליות שהוא מכיל, כגון פלבנואידים. יש לו פעילות נוגדת חמצון ונוגדת דלקת חזקה, ובשלושה מחקרים שפורסמו בשנים 2003 ו-2004 בארצות הברית נמצא קשר ישיר בין אכילה של כארבע כפות דבש פרחי כוסמת ביום ובין רמת נוגדי החמצון הפוליפנוליים בדם.
דבש ורמת כולסטרול
מחקרים קליניים קטנים יחסית הראו שלדבש יש יכולת להוריד רמות כולסטרול גבוהות. אבל מחקר גדול יותר שנערך בגרמניה ופורסם ב-Journal of Medical Food לא מצא השפעה מובהקת של צריכת דבש במשך שבועיים על הורדת רמות הכולסטרול וטריגליצרידים.
דבש ורמת הסוכר בדם
יש מחקרים שמראים כי דבש עשוי לשפר את ויסות הגלוקוז בדם, ואחת הסיבות היא שהוא מכיל יחס של כמעט 1:1 פרוקטוז וגלוקוז: הפרוקטוז תורם להמרת גלוקוז לגליקוגן ובכך מאפשר אספקת דלק למוח בזמן שינה או פעילות גופנית ממושכת. מצב זה מונע שחרור הורמוני סטרס, שעשויים להוביל לפגיעה במטבוליזם של הגלוקוז, לסוכרת ולסיכון גבוה למחלות לב, כלי דם והשמנה.
עדיין לא ברור מספיק כיצד ממצאים אלה עולים בקנה אחד עם העובדה שהמדד הגליקמי של הדבש גבוה יחסית לממתיקים שקיימים כיום בשוק ודומים לו מבחינת טעם וטקסטורה.
השורה התחתונה: דבש יכול להעלות את רמת נוגדי החמצון שלנו ובכך להגן מפני מחלות ניווניות, סרטן ומחלות לב וכלי דם, אך עדיין לא ידוע אם הוא מסוגל לתרום להורדת רמת הכולסטרול ולאזן את רמת הגלוקוז בדם לאורך זמן מבלי להוביל להשמנה.
תמרים להפחתת כולסטרול
תמרים מהווים מקור אנרגטי גבוה - הם דלי שומן וחלבון, אבל עתירי סוכרים. הם מכילים עשרה מינרלים ומהווים גם מקור טוב לנוגדי חמצון, בעיקר קרוטנואידים ופנולים.
תמרים ורמת הכולסטרול
התמרים מכילים סיב מסיס מיוחד, בטא-גלוקן, שהוכח כמפחית את ספיגת הכולסטרול ומאט את ספיגת הגלוקוז במעי הדק, ובכך הם עשויים לעזור בשמירה על רמות גלוקוז מאוזנות בדם.
כמעט שאין מחקרים על בטא-גלוקן שהופק מתמרים, אך יש לא מעט מחקרים על כזה שהופק ממזונות אחרים, למשל שיבולת שועל. חלק מהמחקרים הציגו השפעה חיובית, אך היו גם מחקרים שלא מצאו השפעה כלשהי.
תמרים והגנה מפני סרטן
מחקרים מעבדתיים מוכיחים כי תמרים עשירים מאוד בנוגדי חמצון ובתרכובות אנטי-סרטניות ומונעים נזק של רדיקלים חופשיים - אך מכאן עדיין לא ניתן להסיק על הגנה מפני סרטן.
מחקר פיילוט מהטכניון בחיפה, שפורסם ב-2009 ב-Journal of agricultural and food chemistry, הראה השפעה נוגדת חמצון חזקה של התמרים. אך כיוון שמדובר בפיילוט, המחקר נעשה על עשרה נבדקים בלבד וללא קבוצת ביקורת.
הנחקרים אכלו במשך ארבעה שבועות כארבעה תמרים ביום מסוג מג'הול או חלוואי. צריכת התמרים לא השפיעה באופן מובהק על המשקל שלהם, על רמת הכולסטרול הכללי או על VLDL, LDL או HDL, אבל המצב החמצוני בדם הנבדקים ירד ב-33% לאחר צריכת החלוואי בלבד.
עם זאת, הנתון המעניין הוא שרמות הגלוקוז בדם בצום לא עלו לאחר צריכת שני זני התמרים ואפילו רמות הטריגליצרידים בדם ירדו (בעיקר לאחר צריכת החלוואי), והדבר מפתיע לאור העובדה שהמדד הגליקמי של התמר גבוה יחסית לפירות אחרים.
השורה התחתונה: לתמרים יש כנראה יכולת לסייע בהורדת כולסטרול, להגן עלינו מפני נזק חמצוני (ואולי אפילו סרטן) וייתכן גם לסייע בהורדת שומנים בדם. ועדיין, אין מספיק מחקרים טובים ומקיפים שיאששו זאת בצורה חזקה יותר.
רימונים נגד סרטן
הרימונים מכילים כמות גבוהה של פוליפנולים, שהם כאמור נוגדי חמצון חזקים. רוב המחקרים עד היום נעשו על מיץ רימונים, כנראה כיוון שהריכוז של נוגדי החמצון והזמינות שלהם במיץ גבוהים יותר. מצד שני, לא מעט מהמחקרים נעשו בחסות חברות מסחריות ובמימון שלהן.
רימונים ורמת כולסטרול
לא ברור עדיין ממחקרים שנעשו אם שתיית מיץ רימונים יכולה להוריד כולסטרול, אך המומחים מעריכים כי המיץ יכול לבלום או להאט הצטברות של כולסטרול בעורקים.
כיוון שלמיץ הרימונים תכולת נוגדי חמצון גבוהה יותר מאשר מיצי פירות אחרים, מעריכים גם כי הוא אמור לספק יתרונות המגנים על הלב, כולל הפחתת רמות LDL.
מיץ רימונים והגנה מפני סרטן
בסקירת מחקרים שהתפרסמה ב-2009 ב-Nutrition and Cancer נראה כי למיצוי של רימון יש יכולת לעכב גדילה של תאים סרטניים בשד, בערמונית, במעי הגס ובריאות. במקרה של סרטן הערמונית נראה כי שתיית כוס אחת בדרך כלל של מיץ רימונים ביום מאטה את התפתחות סרטן הערמונית.
מחקרים רבים הראו כי מיץ רימונים יעיל יותר בהשוואה לרכיבים ספציפיים שבודדו ממנו. ובכך שוב מבהיר לנו הטבע כי השלם גדול יותר מסך חלקיו, וכי רכיבי הצמח מנהלים סינרגיה טבעית בעלת השפעה רב-ממדית ולא רק השפעה יחידנית.
השורה התחתונה: שתיית כוס מיץ רימונים ביום עשויה לעכב הצטברות של כולסטרול בעורקים והתפתחות של תאים סרטניים.
בסופו של דבר, אם הייתי צריכה להוסיף לברכות ראש השנה טוויסט בריאותי שמסכם את הכל, זה היה נראה כך: שתתחדש עלינו שנה מתוקה כמו דבש, רק בלי סוכרת והשמנה; שיסתלקו אויבינו, כולל מחלות לב וסרטן; שייגזרו עלינו גזירות טובות בעזרת שפע ירקות ופירות, ושנהיה מלאים במצוות כרימון וגם בשפע התכונות הבריאותיות שלו.
הכותבת היא נטורופתית, מרצה בכירה בבית הספר לרפואה משלימה בסמינר הקיבוצים, מנהלת אתר טבע-לי לבריאות בדרך הטבע