לבד בחושך: נפרדים מנורת ה-100 וואט
התכוננו: מכירת נורות ליבון והלוגן מעל 60 וואט תפסק ב-1 בינואר. במקום "התנורים הקטנים" תוכלו לרכוש נורות חסכוניות, שמפיצות אור חזק לא פחות, אינן מחממות וחוסכות באנרגיה
בקרוב יגיע קיצן שלמי שנחשבו שנים ארוכות לבעלות העוצמה על מדף הנורות, ונחטפו בכמויות על ידי הצרכנים: החל מה-1 בינואר 2012, לא ניתן יהיה לרכוש בחנויות נורות ליבון (נורת "חוט להט") ונורות והלוגן מעל 60 וואט. באיקאה כבר החלו ליישם את המדיניות וכעת לא ניתן לרכוש בחברה נורות ליבון כלל.
- עוד על חיסכון באנרגיה - בערוץ כלכלה ירוקה
- לכבות את המחשב - ולחסוך אלפי שקלים לעסק
החלפת נורות בבית - חיסכון של 980 שקל
מדובר בהחלטה של ועדת הכלכלה של הכנסת, שאישרה את התקנות של שר התשתיות לחסכון באנרגיה. ההחלטה התקבלה במסגרת דיון בבקשת שר התשתיות, עוזי לנדאו, לאשר תקנות יעילות אנרגטית לנורות חשמל ביתיות ומכשירים נוספים. מנהל האגף לניהול תשתית במשרד התשתיות, זאב גרוס, הסביר בדיון כי התקנות נועדו להתאים את המצב בישראל לנעשה במדינות המפותחות בכל הקשור לנושא ההתייעלות האנרגטית.
חברת איקאה הפסיקה בתחילת החודש את מכירת כל נורות הליבון, ובכך הפכה לחברה הקמעונאית הראשונה בישראל שמיישמת את המדיניות החדשה. הלקוחות יוכלו לרכוש במקומן מגוון של נורות חסכוניות, למשל נורות ה- CFL המספקות ביצועי תאורה תו, לצד מגוון רחב של מנורות מובנות LED שתוחלת חייהם מעל 25,000 שעות.
יקרות, אך משתלמות
אין צורך לרחם על הנורות שכניסתן לארץ נאסרה. שנים הן עינו אותנו גם כתנורים קטנים בקיץ, צרכו כ-20% מהחשמל בעולם ופלטו כשליש מכמות גזי החממה. הנורות החסכוניות הנמכרות היום בחנויות מפיצות אור חזק לא פחות, אינן מחממות וחוסכות באנרגיה.
נורות הליבון הומצאה במאה ה-19 על ידי הממציא תומס אדיסון, ונחשבה לאחת ההמצאות החשובות בהיסטוריה. במקום לחמם בגז ואור נרות, הוארו פתאום הבתים והרחובות באור חשמל בהיר. חוט להט מסולסל ודקיק ממתכת מתלהט ומפיץ אור בתוך שפופרת זכוכית, בלי לפלוט עשן. כך לפחות חשבו אז. היום אנו יודעים שנורות אלה מזהמות באופן עקיף, בתהליך ייצור החשמל, בשל שימוש בפחם ומזוט .
נורת החיסכון CFL - Compact Fluorescent Lamp, צורכת פחות חשמל ומחזיקה מעמד פי עשרה מנורת ליבון. היא כמעט אינה פולטת חום והפקת האור נוצרת באמצעות גזים הכלואים בתוך הזכוכית. הנורה מחזיקה פי עשרה יותר זמן וידידותית הרבה יותר לסביבה. למעשה זאת נורת פלואורסצנט קטנה, שבתוכה נדלק הגז באמצעות מצת (סטרטר) בניגוד לנורות הליבון שנדלקת ופועות כמו תנור סלילים קטן.
מחיר נורת הליבון הרגילה אמנם עומד על שקלים בודדים וזול משמעותית ממחירה של נורת CFL. נורת CFL בחנות תעלה בין 20 ל 30 שקלים, תלוי ביצרן ובגודל. עם זאת אורך החיים שלה וצריכת החשמל הנמוכה, עשויים לחסוך מאות שקלים בשנה במשק בית ממוצע.
נורות CLF נשארות לעבוד גם כשהנורות האגסיות הישנות נופחות את נשמתן. הן מסוגלות להאיר בחיים עד 15,000 שעות, פי 10 ויותר מאשר נורות להט. אז נכון, הן יקרות פי-10 אבל מהר מאוד הן עוברות מהפסד לרווח נקי, תרתי משמע.
לפי אתר השוואת המחירים זאפ, המחיר הזול ביותר עבור נורה חסכונית בצורת ספיראלה מתוצרת EL בעוצמת אור משתנות (מחיר ליחידה, כולל מע"מ):
- 15 וואט לבן הברגה דקה - 27.52 שקל
- 15 וואט לבן - 27.52 שקל
- 16 וואט צהוב - 27.52 שקל
- 25 וואט לבן - 29.52 שקל
- 26 וואט לבן -27.52 שקל
- 32 וואט לבן - 34.52 שקל
- 48 וואט לבן - 45.03 שקל
- 55 וואט צהוב - 89.06 שקל