לראשונה: צה"ל פיקד על תרגיל החירום של נאט"ו
הידע והניסיון שצבר פיקוד העורף בהתמודדות עם אסונות זוכה להכרה מחמיאה במיוחד. צוותים של הפיקוד, מד"א, המשטרה ומשרד הבריאות "חילקו ציונים" לחיילים ואנשי הצלה מעשרות מדינות. גם הטורקים באו ללמוד איך מטפלים בתרחישי קיצון
הניסיון עושה את ההבדל: המוניטין של אנשי פיקוד העורף כמומחים להצלה וחילוץ באסונות קיבל לפני כשבועיים תוקף מחודש ומחמיא במיוחד. צוותים של הפיקוד יחד עם נציגי מד"א, המשטרה ומשרד הבריאות חנכו לראשונה יותר מאלף חיילים ואנשי הצלה מעשרות מדינות - כולל טורקיה - בתרגיל חירום שקיים נאט"ו במולדובה.
מדובר בתרגיל מסורתי המתקיים אחת לשנה ונמשך כשבוע, ובו מדומים תרחישי אסון שונים. השנה התקיים התרגיל בקישינב והשתתפו בו כאלף חיילים, חובשים, שוטרים ואנשי הצלה. מי שפיקד על התרגיל, העיר, המליץ, מתח ביקורת וחילק ציונים, היו 17 אנשי הצוות הישראלי בראשות מפקד מחוז צפון בפיקוד העורף, אל"מ אנואר סעב.
התרחיש העיקרי עמו נאלצו הצוותים להתמודד בתרגיל היה רעידת אדמה חזקה שפקדה מרכז מדינה, זרעה הרס רב ופגעה באלפי אזרחים. תרחישים אחרים היו התמודדות עם שטפונות, אירוע של דליפת חומרים מסוכנים והתרסקות מטוס אזרחי.
בין הצוותים הזרים שחנך הצוות הישראלי נמנה גם צוות טורקי, לצד נציגים מהולנד, יוון, איטליה, בריטניה ומדינות אחרות.
ישראל כידוע אינה חברה בנאט"ו. גורמים בצה"ל הסבירו כי הבחירה במולדובה, כמו באזרבייג'ן בה ייערך התרגיל בשנה הבאה וארמניה בה נערך התרגיל אשתקד, לא הייתה מקרית. הכוונה היתה לאתגר מדינה דלת אמצעים, שבה יש צורך להזעיק מסוקים ברומניה השכנה במקרי חירום.
"לתרגיל מסוג כזה יש שנתיים. ישראל נבחרה לחנוך את מפקדי התרגיל, בין היתר בגלל ההצלחה שלה בהקמת בית חולים שדה בהאיטי לאחר רעש האדמה שם, מהלך שזכה לתהודה בינלאומית", הסבירו גורמים בצה"ל. "למולדובים היו פערים הן במשאבים והידע והן בהעברת המידע בזמן אמת לציבור".
Read this article in English