לא כל חוף רוטשילד: צו פינוי לאוהלים בנחשולים
הפעם לא היתה ביורוקרטיה. 4 ימים לאחר שהקימו מאהל על החוף נגד הקמת כפר נופש סמוך לנחשולים, קיבלו פעילי איכות הסביבה צו שמורה להם להתפנות תוך 48 שעות. המפגינים נשמעים נחושים: "אנחנו נשארים פה - מנהל מקרקעי ישראל השתמש בסמכותו כדי לפרק מאהל מחאה שהוקם נגדו"
פעילי מחאת האוהלים שהו בשדרות תל אביב ובערים נוספות למעלה מחודשיים. הפעילים נגד כפר הנופש בפלמחים קיבלו חודש עד שנדרשו לראשונה לפנות את המקום. אבל למוחים נגד הקמת כפר הנופש בסמוך לחוף נחשולים, לא נותנים אפילו שבוע: הפעילים שהקימו מאהל מחאה במקום ביום חמישי האחרון, הופתעו לקבל היום (ב') צו פינוי ממינהל מקרקעי ישראל, לפיו הם נדרשים לפנות את המאהל בתוך 48 שעות.
מאהל המחאה הוקם בעקבות יוזמה של לירונה ארד, תושבת האזור, שגילתה לפני כשבוע וחצי על הפקדת התוכנית לכפר הנופש נחשולים להתנגדויות הציבור. את התוכנית יזם מינהל מקרקעי ישראל, על השטח של בריכות הדגים שממזרח לחוף. ארד הקימה קבוצת מחאה בפייסבוק בשם "מצילים את חוף נחשולים", אליה הצטרפו עד כה 3,600 חברים.
"אני תוהה מדוע מנהל מקרקעי ישראל משתמש בסמכות המנהלית שלו כדי לפרק מאהל מחאה, שהוקם במחאה נגד התנהלותו", אמרה ארד ל-ynet. "אנחנו נשארים פה ולא מתכוונים להתפנות. נשמח לכל תמיכה ציבורית של אנשים הרוצים להיות חלק מהמאבק הכל כך חשוב הזה".
"כל הקיץ לא פינו מפה אף אחד"
"תפקיד המינהל לנהל בחכמה את קרקעות המדינה ולא לקדם פרויקטים תיירותיים ומיזמי נדל"ן. בטח שהוא לא הסמכות להחליט מי יכול למחות ומי לא", אמר ל-ynet גיל ששון, מוותיקי המאבק בפלמחים, שהתגייס גם למאבק בנחשולים. "זו פגיעה בזכותנו הלגיטימית להפגין ולמחות נגד עוולה שנעשית. זה לא ראוי במדינה דמוקרטית ובכוונתנו לפנות לבית המשפט שייתן צו מניעה לפינוי". גיל טוען כי המאהל לא יוצר הפרעה בשטח. "מפליא שלאורך כל הקיץ היו אוהלים רבים באזור, ולא פינו מפה אף אחד".
עו"ד נירה שלו מהאגודה לזכויות האזרח, אמרה ל-ynet, כי "נראה שההחלטה להורות על פינוי מאהל המחאה בחוף נחשולים אינה מוצדקת ונגועה בחוסר סבירות קיצוני. המאהל הוקם לפני ארבעה ימים בלבד, הוא אינו גורם כל מטרד או הפרעה ובוודאי שהוא אינו גורם הפרעה המצדיקה פגיעה בזכות המחאה של הפעילים במאהל. יתרה מכך, העובדה שעד כה המינהל לא התנגד לקיומם של אוהלים בחוף, מעלה חשש כי ההחלטה לפנות את המאהל נובעת משיקול זר ופסול של השתקת המחאה כנגד תוכנית הבנייה שהמינהל מבקש לקדם בחוף."
עו"ד עמית ברכה, מנכ"ל "אדם טבע ודין", אמר כי "במקום לגרש את כרישי הנדל"ן שבונים על מעט פיסות החוף שעוד נותרו לציבור, מנהל מקרקעי ישראל מגרש את הציבור שנאבק למען החופים. "לא ניתן לתפוס כיצד גוף שאמור להיות נאמן של קרקעות הציבור פועל בבריונות נגד הציבור שיוצא להגן על החופים שלו, אך מקדם בהתלהבות כל יוזמה שהורסת את השטחים הפתוחים וחופי הים".
1,500 יחידות נופש ב-2.5 ק"מ
תוכנית כפר נופש נחשולים כוללת 500 יחידות נופש, שעתידות לקום על שטח של 190 דונם מצפון מזרח לקיבוץ, בסמוך לגן הלאומי תל דור. היא זכתה בעבר להתנגדות נחרצת מצד ארגוני הסביבה והמשרד להגנת הסביבה, מחשש לפגיעה מיותרת בטבע, ונדחתה בוועדה לנושאים תכנוניים עקרוניים (הוולנת"ע). עם זאת, המועצה הארצית לתכנון ובנייה הפכה את ההחלטה ואישרה את התוכנית לפני כחצי שנה.
בונים על החופים - לא רק בנחשולים:
- אחרי פלמחים: ארדן מתנגד לכפר הנופש בניצנים
אושרה התוכנית לבניית כפר נופש בחוף בצת
חוף הבונים: יבנו - אבל פחות מכפי שתוכנן
התוכנית חלה על השטח שמעבר לקו ה-300 מטר מהים, כלומר מחוץ לשטח ה"סביבה החופית". עם זאת, היא מצטרפת לשתי תוכניות נוספות שמתקדמות במוסדות התכנון, להקמת 500 יחידות נופש בחוף דור ו-500 יחידות נופש בקיבוץ נחשולים. המשמעת: 1,500 יחידות נופש ברצועה ששטחה 2.5 ק"מ לכל היותר.
אזור חוף דור-נחשולים מיועד על פי תוכניות שאושרו בעבר לפיתוח תיירותי. סקר שערך המשרד להגנת הסביבה ושבחן את יכולת העמידה של השטח על פי צפיפות הבנייה המתוכננת, העלה כי ניתן לבנות את כמות יחידות הנופש הזו בשטח. במשרד גם מדגישים כי התוכנית אושרה לאחר ביצוע סקרי השפעה סביבתית ולאחר ששונתה בהתאם לדרישותיו.
עם זאת, בחברה להגנת הטבע התנגדו לאישור התוכנית המדוברת במועצה הארצית ודרשו לקדם תוכנית כוללת לאזור, אולם עמדתם נדחתה. "הטריד אותנו שיש עומס גדול של פיתוח בכל האזור. בסוף נקבל אנטליה על חוף הים", אמרה לאחרונה ל-ynet איריס האן מהחברה להגנת הטבע. "לצערי, הצעתנו לא התקבלה והתוכנית אושרה כמות שהיא. התוכניות האלה ישפיעו למשך עשרות אם לא מאות שנים, ונכון להמתין רגע ולעשות בדיקה כוללת לאזור. אולי במסגרת התנגדויות התושבים זה יתאפשר".
תגובת מינהל מקרקעי ישראל לא התקבלה עד למועד פרסום הכתבה