שתף קטע נבחר

 

ארדואן מאיים: סטי"לים במים שליד קפריסין

קפריסין הודיעה כי החלה בפעולות קידוח לגילוי גז ונפט מול חופיה הדרומיים. רה"מ הטורקי הודיע בתגובה כי ייתכן שארצו תחל בפעולות דומות מול חופי החלק הטורקי בצפון האי, שנחשב בעולם לאזור כבוש: "הצבא ישתמש במטוסים ובספינות מלחמה"

העימות בין קפריסין לטורקיה מתקרב לנקודת רתיחה: ראש ממשלת טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן, הודיע הערב (יום ב') כי ייתכן שארצו תחל בקידוח מול חופיו הצפוניים של האי - כמה שעות לאחר הודעת החלק היווני כי החלו הקידוחים לחיפוש גז טבעי ונפט מול חופיו הדרומיים.

 

סכסוך הקידוחים בין טורקיה לקפריסין

 

טורקיה כבשה את חלקה הצפוני של קפריסין ב-1974, לטענתה כדי להגן על המיעוט הטורקי שם. ב-1983 הוקמה "הרפובליקה הטורקית של צפון קפריסין" שהקהילה הבינלאומית לא הכירה בה. משום כך, לפי החוק הבינלאומי גם המשאבים שמול חופיה הצפוניים של קפריסים שייכים לחלק היווני, הממשלה הלגיטימית.

 

פריגטה של חיל הים הטורקי. בקרוב מול קפריסין? (צילום: AFP) (צילום: AFP)
פריגטה של חיל הים הטורקי. בקרוב מול קפריסין?(צילום: AFP)

 

ארדואן אמר כי הצעדים סוכמו "בתיאום" עם הרשויות בחלק הטורקי של קפריסין, וכי הצבא הטורקי יגביר את פעילותו באזור בהתאם: "צבא טורקיה ישתמש במטוסים, בפריגטות ובספינות טילים כדי לפקח על הנעשה באזור הכלכלי הבלעדי במזרח הים התיכון".

 

עוד חדשות מהעולם:

 

שר האנרגיה הקפריסאי, סולון קסיניס, אמר לסוכנות הידיעות AP כי עובדי אסדת הקידוח של "נובל אנרג'י" כבר קדחו לעומק 80 מטר באדמה שמתחת לפני הים בתוך האזור הכלכלי הבלעדי של האי, באזור הסמוך לשדות הגז הישראליים.

 

טורקיה: "הקידוח הקפריסאי - התגרות"

ההודעה של קפריסין באה בתגובה לאיום שהשמיע שר האנרגיה הטורקי, טאנר יילדיז. "פעולות הקידוח של הקפריסאים היוונים במזרח הים-תיכון הן התגרות. אנחנו רוצים שהם יפסיקו לאלתר את עבודתם עם נובל אנרג'י", הכריז השר והוסיף: "אנחנו יכולים לספר כי בהחלט ייתכן שספינות חיל הים הטורקי ילוו את ספינות שיערכו את הסקירה הסיסמית. אסדות קידוח יבואו בעקבותיהן, אבל אנחנו לא מעוניינים בכך".

 

לדבריו, בהתאם להסכמים בינלאומיים בנוגעים לניצול משאבים טבעיים במדף היבשתי הנמשך משטחה של מדינה, חברת האנרגיה הטורקית TPAO יכולה לפתח את שדות הגז שמול חופיה של צפון קפריסין, החלק הטורקי. עמדת אנקרה גורסת כי המשאבים הטבעיים באי שייכים לשתי הקהילות, ולכן יש להמתין לאיחודה של קפריסין לפני שמי מהצדדים יפיק רווח מגז טבעי או נפט.

 

הקהילה הבינלאומית מכירה בקפריסין היוונית כממשלה המייצגת את האי, ולא רואה את הישות הצפונית הטורקית כלגיטימית. דובר הממשלה הקפריסאית אמר בתגובה לדברי יילדיז כי תנאיו אינם מקובלים. "טורקיה היא כוח כובש בקפריסין. עקשנותה מונעת פתרון הוגן וישים לבעיה הקפריסאית, ובו בעת היא חושבת שתוכל להחזיק כבנות ערובה את זכויותיה הריבוניות של הרפובליקה של קפריסין, גם באזורים החופשיים".

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בדרך לעימות צבאי? ארדואן
צילום: EPA
אסדת קידוח של נובל אנרג'י
צילום: אלבטרוס צילומי אוויר
מומלצים