שתף קטע נבחר

 

תימן שוב רותחת: 50 הרוגים, נמל התעופה נסגר

הנשיא עלי עבדאללה סאלח הזים דיווח של מחלקת המדינה לפיו פרישתו קרובה והוביל לחידוש המהומות במדינה. המשמר הלאומי נותר הקו האחרון שמגן על השלטון ואל-קאעידה ממשיך לצבור כוח בחסות הכאוס. ניסיון התיווך של נסיכויות המפרץ נמשך

המהומות בתימן מתחדשות ובעוצמה רבה: לפחות 50 בני אדם נהרגו וכאלף נפצעו ביומיים של עימותים בין מפגינים המתנגדים לשלטונו של הנשיא, עלי עבדאללה סאלח, לבין כוחות הביטחון. גם אמש (יום ב') נשמעו הדי פיצוצים בבירה צנעא ועימותים התרחשו גם בערים אחרות במדינה. נמל התעופה הבינלאומי בצנעא נסגר והטיסות הופנו לעיר עדן שבדרום. 

 

התקוממות בתימן נגד הנשיא:

 

ההתקוממות העממית בתימן, שהחלה לפני כשבעה חודשים, התלקחה מחדש לאחר שסאלח הורה לסגנו, עבד ראבו מנסור חאדי, להמשיך במגעים עם נציגי מדינות המפרץ הפרסי, המנסות לתווך לסיום שפיכות הדמים בתימן. סירובו המחודש של סאלח לפרוש מתפקידו אחרי 33 שנה, באה אחרי שבסוף השבוע העריכה מחלקת המדינה כי גברו הסיכויים שנשיא תימן יוותר על כסאו.

 

אלפים מפגינים בצנעא (צילום: EPA) (צילום: EPA)
אלפים מפגינים בצנעא(צילום: EPA)

 

סאלח שוהה מאז חודש יוני בסעודיה לאחר שנפצע קשה במתקפת פגזים על ארמון הנשיאות. מצבו הבריאותי התייצב, אולם התקרית לא הובילה את הנשיא לקבל את העסקה שהוצעה לו לפרוש בתמורה לחסינות משפטית. סאלח דחה כבר שלוש פעמים את הצעות המתווכים לפרוש, אולם סגנו חאדי מתקשה מאוד לארגן ההנהגה התימנית מאחוריו ולהוציא את המדינה מהכאוס. חאדי נתפס כבלתי סמכותי וכדמות חיוורת בהשוואה לבנו של סאלח, אחמד, ביחס לשניים מאחיינו של הנשיא וגם ביחס למנהיגי שבטים שהצטרפו למפגינים.

 

רקטות ופצצות מרגמה כלפי מפגינים

אמש השתלטו אלפי מפגינים לא חמושים מלווים בעריקים מדביזיה 1 של צבא תימן על בסיס של המשמר הלאומי הנאמן עדיין לסאלח. על-פי הדיווחים, המפגינים נכנסו למתחם מבלי שנתקלו בהתנגדות לאחר שהחיילים שהיו מוצבים במקום ברחו והשאירו את כלי הנשק שלהם. חילופי אש פרצו גם בכמה מוקדים אחרים בצנעא וכן בערים עדן ותעיז וכוחות הביטחון עושים שימוש באש חיה, רקטות נגד מטוסים ופצצות מרגמה כלפי המפגינים.

 

אחמד סאלח נתפס בתימן כיורשו של הנשיא. הוא עומד בראש המשמר הלאומי - המהווה כיום "הקו החמוש האחרון" שמגן על השלטון - ומוביל את המאבק בעריקי דביזיה 1 אליהם הצטרפו עוד קצינים בכירים רבים בצבא.

 בינתיים, הכאוס במדינה נמשך ומי שמנצל את המצב הוא ארגון אל-קאעידה שכבר הצליח להשתלט על כמה עיירות.

   

במקביל, נמשכים מגעים דיפלומטיים קדחתניים בניסיון להביא להפסקת שפיכות הדמים. המתווכים, גמאל בין עומר ועבדאללה לטיף בין ראשיד אל-זייאני, היו אתמול בצנעא לפגישות ואילו סאלח עצמו נפגש בריאד עם מלך סעודיה עבדאללה. "המצב מתוח. זה לא יכול להימשך כך, זה סימן למשבר עמוק", אמר בין עומאר בתום פגישותיו.

 

מזכ"ל האו"ם, באן קי-מון, גינה את חידוש האלימות בתימן ואת השימוש המופרז בכוח מצד כוחות הביטחון כלפי מפגינים בלתי חמושים. ארה"ב מסרה כי היא מצרה על שפיכות הדמים וקראה להעברת שלטון מיידית ובאופן שימנע הרוגים נוספים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סאלח. מסרב לפרוש
צילום: AFP
אחמד סאלח. בראש המשמר הלאומי
צילום: MCT
מומלצים