מפקד גל"צ: כל הדרכים מובילות לינון מגל?
הקרב על תפקיד מפקד גלי צה"ל מגיע לישורת האחרונה, וברשימת חמשת המועמדים הסופיים צצות בעיות ובראשן: קירבתו של ינון מגל לשר הביטחון ותלאותיו האקדמיות, שאיכשהו לא פוגעות בהיותו מועמד מוביל
ארבעה חודשים לאחר הדחתו המפתיעה של מפקד גלי צה"ל יצחק טוניק, הרוחות מסרבות להירגע. טוניק, כך מספרים במסדרונות התחנה הצבאית, כבר השלים עם זה שהוא הולך הביתה, אך מסרב להאמין לתרגיל שעשו לו. במקביל נשמעים קולות צורמים על הליך בחירת המפקד הבא ועל ועדת האיתור שהקים שר הביטחון, אהוד ברק. "יש תחושה ברורה מאוד מי הולך להיות המפקד הבא, וזה לא הולך לעבור בשקט", מספר ל-ynet גורם בתחנה.
עוד בנושא
בתחילת הקיץ, במהלך מסיבת הפרידה מדובר צה"ל ומפקד התחנה הצבאית לשעבר, אבי בניהו, קיבלו בו זמנית טוניק והכתבים הצבאיים שנכחו במקום הודעה לפיה הוא יסיים את תפקידו וכי שר הביטחון מינה ועדת איתור למציאת מחליף שבראשה האלוף במיל' יפתח רון-טל, יו"ר דירקטוריון חברת החשמל.
בוועדה יהיו חברים גם קצין חינוך ראשי, תא"ל אלי שרמייסטר והפרשן הצבאי אלכס פישמן. אליהם גם הצטרפה השופטת בדימוס שרה פריש. בין דרישות התפקיד שפורסמו: ניסיון של עשר שנים בתחום העיתונות או התקשורת, ניסיון ניהולי או פיקודי של לפחות שלוש שנים וכן תואר אקדמי. המועד האחרון להגשת מועמדות היה ב-7 ביולי.
שלב הסינון הראשוני הותיר את ועדת האיתור עם 25 מועמדים שעומדים בתנאי הסף, ולאחר שנסתיימו הראיונות, ההערכות בתעשייה מדברות על חמישה מתמודדים פוטנציאליים: גולן יוכפז, עורך "אולפן שישי" בערוץ 2 ומגיש "בוקר טוב ישראל" בגל"צ; מגיש "הכל דיבורים" ברשת ב', ירון דקל; מנכ"ל הרשות השנייה, מנשה סמירה; עורך העיתון הצבאי "במחנה", יוני שנפלד ומגיש מהדורת "מבט", ינון מגל. "תפקיד מפקד התחנה הוא נחשק, כמעט ואין איש תקשורת שלא חפץ בו", מספר גורם בתחנה ומוסיף: "יחד עם זאת, צריך לזכור שלא מדובר רק בתפקיד עיתונאי, צריך גם לדעת לנהל, ולא לכל המועמדים שנמצאים בשלבים הסופיים יש את היכולת הזו".
אהוד יסדר?
במסדרונות התחנה כבר מהמרים כאמור על זהות הזוכה. על פי גורמים שונים, במשרד הביטחון היה שמחים לראות את ינון מגל מתיישב על כסאו של טוניק. אבל למגל יש כרגע בעיה: הוא טרם השלים את לימודיו האקדמיים ובימים אלה הוא נמצא בכתיבת עבודת סמינריון על מנת להשלים את התואר במחשבת ישראל, מזרח תיכון ואיסלאם, אותו למד באוניברסיטה העברית בירושלים.
מכיוון שדרישות התפקיד כוללות תואר אקדמי, גבות רבות הורמו כשמגל עבר לשלבים הסופיים. "בחירה שלו לא תעמוד במבחן בג"ץ. אם חשבתי להגיש מועמדות ולא עשיתי את זה כי לא השלמתי את התואר, והוא כן עשה את זה והחליטו להעביר אותו שלבים, יש פה הליך לא הגון", מספר גורם בכיר ומוסיף: "יושבת שופטת בועדת האיתור, זה מאוד מוזר". מגל אגב, מסר כי הוא מקווה שהעניין לא יהיה רלוונטי עד למועד הכניסה לתפקיד.
אבל זה לא הכל. עניין נוסף הנקשר בשמו של מגל הוא הייצוג שלו אצל הסוכן שי נשר (המייצג גם את יעקב אילון) ונשוי לכתבת ערוץ 1 איילה חסון, הנחשבת למקורבת לשר הביטחון. "זה נראה כמו מכרז שנתפר במיוחד למידותיו של מגל. הוא לא עמד בתנאי הסף כהשגיש את מועמדתו, ובכל זאת התברג לרשימה", תוהה גורם בכיר בענף התקשורת. "גם חסר ניסיון ניהולי רציני וגם מיוצג של מקורב לשר הביטחון? בוא נקווה שלא נמצא כאן כלי תקשורת בידי השר".
"טוניק היה רל"ש של רפול. אף אחד לא עשה את זה"
גם גולן יוכפז נחשב למועמד מוביל במירוץ. מניותיו של יוכפז זינקו לאחרונה, עת הוזכר שמו כמועמד לתפקיד מנכ"ל חדשות 10 במקומו של ראודור בנזימן שפרש לאחרונה. "יוכפז הוא המינוי הכי קרוב למישהו שאוחז בניסיון ניהולי. עד כמה שזה נשמע מצחיק שניהול מערכת 'אולפן שישי' דומה לניהול גוף כמו גלי צה"ל, זה מה יש", אומר גורם המעורה בבחירת המפקד החדש. "טוניק היה רל"ש של רפול, אף אחד מהמתמודדים לא ממש עשה תפקיד ניהולי שכזה. נכון, צריך ניסיון עיתונאי רחב כי מדובר גם בעורך ראשי של התחנה, ואת זה יכולים לעשות מרבית המועמדים, אבל ניסיון ניהולי אין להם ממש".
מי שעוד אוחזים בניסיון עיתונאי ועריכתי הם יוני שנפלד, עורך העיתון במחנה והכתב הצבאי לשעבר של התחנה וירון דקל מגיש "הכל דיבורים" ברשת ב'. "מדובר באנשי מקצוע טובים, אבל גם להם אין ממש ניסיון ניהולי. נכון, שנפלד מסיים עכשיו שלוש שנים בתפקיד עורך העיתון, אבל פה בערך מסתיים הניסיון שלו. במקרה של דקל אין חולק על עבודתו העיתונאית, אבל מכאן ועד לנהל גוף כמו גל"צ? זה מוזר".
מי שכן אוחז בתפקיד ניהולי מרשים הוא מנשה סמירה, מנכ"ל הרשות השניה שצפוי לסיים השנה את כהונתו ולוטש עיניים לרחוב יהודה ימית ביפו, מקום משכנה של התחנה. "סמירה אמנם בתפקיד ניהולי, וגם בעברו שימש כסגן קצין חינוך ראשי ומפקד הגדנ"ע, אבל פה חסר לו הצד העיתונאי. נכון שהוא עומד בקריטריונים אבל לא בטוח שהוא יודע מה זה להילחם על סקופ עיתונאי. אחרי התפקיד שלו כמנכ"ל הרשות, יש גם מי שמנסה לשים לו רגלים", מספר גורם המקורב למועמדים.
הגורמים שהתראיינו לכתבה הביעו תמיהה על כך שמועמדים אחרים, שלא הגיעו לקו הסיום, מתאימים יותר לתפקיד. "קח את טלי בן עובדיה, שהיתה בעברה העורכת הראשית של חדשות 10. אשת חדשות שגם יודעת לנהל מערכת גדולה.
אפשר לחלוק על דרך העבודה שלה, אבל אין ספק שהיא מתאימה יותר מכולם. גם שי בן מאור, עיתונאי לשעבר ומנכ"ל רדיו תל-אביב יכול יותר לעמוד בקריטריונים, אז למה הוא לא בין המתמודדים הסופיים?".
לסיכום, אומרים אותם הגורמים כי התחושה שהפור נפל וכי מתרבים הסיכויים שמגל יימצא עצמו יושב על הכיסא הנחשק, מה שגורם להם לאי נוחות: "אם ברוממה נערכים לעזיבת מגל, מה יגידו אזובי יפו? נקווה רק שהבחירה תיעשה מתוך שיקולים עניינים ולא כמו אצל חבורת רשות השידור, שכל היום טוענת לפוליטיזציה ומסוכסכת בתוכה", אומר אחד הגורמים הבכירים שהתראיינו לכתבה.
ממשרד הביטחון נמסר בתגובה: "ועדת האיתור שהתמנתה בעניין מינוי מפקד גל"צ, טרם הגישה את המלצותיה לשר הביטחון, ועל כן מוקדם להגיב על זהותם של מועמדים או על תנאי כשירותם ככל שנבחנו על ידי הוועדה. כמו כן, ההליך כולו מתנהל על פי הוראות הדין באופן מקובל, על פי קריטריונים שנקבעו מראש, ובליווי היועץ המשפטי למערכת הביטחון".