הדודה תהיה מרוצה: 8 שלבים לילד מנומס
עבור הורים רבים, לעבור בשלום את ארוחת החג זו משימה בלתי אפשרית. ככה זה כשהילדים מנגבים בחולצה, אוכלים עם הידיים ואומרים "איכס" על האוכל - הכל מול עיניה של הדודה. איך נלמד אותם נימוסי שולחן, ומאיזה גיל מתחילים? מדריך
ילדים סביב שולחן החג בדרך כלל מושכים הרבה תשומת לב. הם מתעסקים הרבה באוכל, ולדעת רבים – אינם מסוגלים ללמוד נימוסי שולחן ראויים. זה לא מדוייק. ישנו שלב חשוב בהתפתחות של ילדים הוא בשלב בו הם לומדים באמצעות החושים, כגון חוש המישוש ילדים קטנים אוהבים לחוש את האוכל שהם אוכלים, לשחק ואפילו להשליכו לכל עבר.
איך לסגל הרגלי אכילה נכונים:
- ממתק כפרס אחרי האוכל? 10 כללים לתזונת ילדים
- מזון בריא - כבר מהחודשים הראשונים
- איך להקנות לילדים הרגלי אכילה נכונים?
ואכן חשוב לאפשר לתינוקות לשחק באוכל, אך יחד עם זאת מותר (ואף רצוי) להציב גבולות. אפשר בהחלט להתנסות בלימוד חוויתי, אך לבצע זאת בתוך גבולות מוגדרים ולא לאפשר התפרעות שלוחת רסן, אך ורק לשם "הבלגן".
את הכללים הללו ניתן להחיל כבר בגיל שנתיים. גיל זה הוא גיל חשוב בקביעת נימוסי שולחן. בסביבות הגיל הזה צפים ועולים הרבה דברים שהילדים הפנימו עד כה, ונימוסי שולחן הם חלק מכך. חשוב לזכור שזהו תהליך התפתחותי, וזה הזמן לעודד אותם באופן עקבי כדי שיהיו לו תוצאות.
1. הרבו בשבחים
כדי לא לעורר התנגדויות כדאי להרבות בשבחים ובתזכורות עדינות. חשוב לשבח את מאמציו של הילד, ולהזכיר לו בצורה מתונה שאוכל נועד לאכילה ולא למשחק, שאוכלים בכפית במקום בידיים וכדומה.
2. דוגמה אישית
גם כאן, כמו בכל דבר, חשובה הדוגמה האישית. אי אפשר לצפות מהילד לרכוש נימוסי שולחן טובים אם אנו בעצמנו לא מצייתים להם. חלק נכבד מתהליך הלמידה מתבצע באמצעות חיקוי והפנמה. אף פעם לא מוקדם מדיי להתחיל בלימוד של נימוסים אלמנטריים, והשלב הראשון הוא לימוד מההורים.
3. למי מותר לאכול עם הידיים?
הבהירו שרק תינוקות אוכלים באמצעות הידיים, ועמדו בכך. פעוטות צריכים לאכול בעזרת כלי המזון, אלא אם כן זה מזון שמיועד לאכילה בידיים כגון פיצה, תירס חם ועוד.
4. נימוסים הם גם בריאות
הקפידו להסביר לילדים מדוע מומלץ לאכול "בביסים קטנים". לא כדאי לדחוס מזון רב בבת אחת לפה, זה לא נעים למראה, פוגע בתהליך העיכול וגם יכול להיות מסוכן.
5. הדברים ששומרים בבטן
הסבירו לקטנטנים, עוד לפני ההגעה לבית המארח, כי גם אם האוכל לא ימצא חן בעיניהם אין צורך להזכיר זאת מסביב לשולחן - כדי לא להעליב את מי שהכין.
6. שימוש במפית - זה להיט
ילדים נוטים להשתמש ביד או בשרוול כדי לנקות את הפנים והידיים ואפילו כדי לקנח את האף. כדאי ללמד אותם כבר מגיל צערי להשתמש במפית לצרכים אלו.
7. מרפקים - לא על השולחן
כללי הנימוס מחייבים: למרפקים אין מה לעשות על השולחן. הזכירו לילדים להוריד אותם כאשר הם עושים זאת.
8. מתי מסיימים לאכול?
למדו את הילדים שבסיום הארוחה אפשר לקום רק אחרי שהם מקבלים את רשותכם. הקפידו להזכיר לילד להחזיר את הכיסא למקום, וכמובן להודות לכל מי שעסק במלאכה של הכנת הארוחה.
יועצת תדמית ונוהג בינלאומי, ומחברת רב-המכר: "הקוד IBL - קוד התדמית הנימוס והנוהג בארץ ובעולם"