התעשיינים: טרכטנברג רוצה הפחתת מכס גורפת
נציגיהם של בעלי המפעלים בארץ לא ממתינים להמלצות הסופיות בנוגע למכסי היבוא: בהתאחדות התעשיינים מאשימים את ועדת טרכטנברג בכוונה להפחית באופן גורף את כל המכסים בארץ. בוועדה מכחישים אך ל-ynet נודע כי האפשרות אכן עומדת על הפרק. מי ירוויח ממנה ומי יפסיד?
בהתאחדות התעשיינים פרסמו היום (ג') תגובה זועמת למה שהם כינו "המסקנה המסתמנת מוועדת טרכטנברג המתייחסת לביטול חד צדדי של המכסים על אלפי פריטים".
ועדת טרכטנברג - כותרות אחרונות ב-ynet:
- שטייניץ: צריך להנמיך ציפיות מוועדת טרכטנברג
- שאמה: 'מסקנות טרכטנברג - בין החמצה לאכזבה'
- הרווח למדינה מהמלצות טרכטנברג: 7 מיליארד שקל
בהתאחדות מתייחסים לכוונתה של ועדת טרכטנברג לבטל באופן גורף את כל המכסים על יבוא לישראל, מבלי לערוך אבחנה בין מוצרים שונים ולפי מצב הענף, מידת התחרות שבו ומצב הסכמי הסחר של ישראל בתחום.
נשיא התאחדות התעשיינים, שרגא ברוש, יצא בהודעה חריפה שבה כינה את ההחלטה "נמהרת, לא מחושבת ולא מקצועית". "למיטב ידיעתי", אמר ברוש, "המנדט שקיבלה ועדת טרכטנברג מראש הממשלה לא כולל אישור לפגיעה במשרותיהם של עשרות אלפי עובדים בפריפריה".
בוועדת טרכטנברג סירבו להגיב לטענות ואמרו כי "טרם התקבלה החלטה סופית ואין בכוונתנו להגיב לשמועות ולספקולציות". מקור המקורב לוועדה מסר ל-ynet כי האפשרות להפחית או לבטל באופן גורף את מכסי היבוא על כל המוצרים אכן עומדת על הפרק, אך לא ברור בשלב זה אם זה יהיה הצעד שהוועדה תמליץ עליו, כדי להתמודד עם יוקר המחיה בארץ.
סכנת סגירה למפעלי אריזה
בישראל קיימים מכסים שונים על יבוא מוצרי תעשיה ומזון. חלק מהמכסים נועדו להגן על הייצור המקומי, כמו המכסים על יבוא מוצרי חלב, וחלק מהווים את כל הצידוק לקיומו של הייצור המקומי, כמו במקרה של דג הטונה. ברשות המכס מעריכים, כי במידה ויבוטל המכס על יבוא קופסאות טונה, יעמדו מפעלי האריזה בישראל מול סכנת סגירה.בארץ קיימים גם מכסי יבוא על מוצרים שכלל אינם מיוצרים בישראל, ושהיבואנים שלהם אינם מתחרים ביצרנים המקומיים. מכסים אלה מהווים קלפי מיקוח בידי ממשלת ישראל בבואה לדון בהסכמי סחר מול המדינות שמייצאות אותם.
במשא ומתן לגיבוש הסכמים אלה, יכולים נציגי המדינה להודיע כי הם יפחיתו או יבטלו את המכסים הללו אם אותה מדינה תפחית בתמורה את המכס על ייבוא מוצרים מסוימים מישראל. ביטול גורף של אותם מכסים יביא לוויתור עצמי של המדינה על אותם קלפי מיקוח. עם זאת, הוא יוזיל את אותם מוצרים עבור הצרכן הישראלי.
שאלת הכדאיות עבור הצרכן מול המחיר עבור המשק, היא זו שמטרידה עכשיו את כל העוסקים בגיבוש המלצות הוועדה. על כף אחת של המאזניים עומדת בעיית יוקר המחיה. על כף שנייה עומד גורלם של אלפי עובדי תעשייה, כספים שמשולמים למדינה כמסים ויכולתה של מדינת ישראל להשיג הסכמי סחר ראויים עבור הייצואנים שלה.
בצוות העובד על ההמלצות נשמעו גם ספקות בנוגע ליכולתה של הורדת מכס גורפת להביא להוזלת מחירים. כמה יועצים לצוות חוששים כי יבואנים ינצלו את הפחתת המכסים כדי לגרוף עוד רווחים והצרכן הישראלי, בסופו של דבר, לא יהנה מהמהלך.