שתף קטע נבחר

הסתיו הערבי: סוריה הורגת, בחריין מתחנפת

לפי דיווחים, כוחות אסד ערכו פשיטות בשלושה אזורים ברחבי המדינה, ירו מגגות בתים והרגו שלושה. בבחריין נערכים לבחירות לפרלמנט, ומשפחת המלוכה מציעה פיצוי למי שנפגעו בהפגנות. ובלוב, האיחוד האפריקני הכיר סוף סוף בממשלת המורדים

הסתיו כבר כאן, אבל במדינות ערב ממשיכים לחלום על אביב עממי. פעילי אופוזיציה בסוריה דיווחו היום (ג') כי כוחות הביטחון של הנשיא, בשאר אסד, הרגו שלושה בני אדם במהלך פשיטות על אזורים כפריים ברחבי המדינה. לפי הדיווחים, גם שני אנשי כוחות הביטחון הסוריים נהרגו בשתי התקפות שונות.

 

טלטלה במזרח התיכון - כותרות אחרונות:

 

השלושה שנהרגו מאש החיילים נפגעו באל-קיסווה, כ-13 קילומטרים מדרום לבירה דמשק, שם פשטו מאות שוטרים על בתים בחיפוש אחר מתנגדי אסד, בסמוך לעיר חומס ובאזור ג'בל אל-זוויה, ליד הגבול עם טורקיה. בשבועות האחרונים היו האזורים האלה מוקדים בולטים של הפגנות נגד אסד.

 

כלי רכב צבאיים ברחובות, ירי מהגגות. סוריה מדממת (צילום: EPA) (צילום: EPA)
כלי רכב צבאיים ברחובות, ירי מהגגות. סוריה מדממת(צילום: EPA)

 

לפי הערכת האו"ם, מאז תחילת ההתקוממות העממית נגדו לפני חצי שנה נהרגו בסוריה 2,700 בני אדם. עוד עשרות אלפים, כך לפי הערכות פעילי האופוזיציה, נעצרו, ושר החוץ של צרפת, אלן ז'ופה, אמר אתמול כי מנהיגי סוריה יצטרכו להשיב על החשדות המיוחסים להם - ביצוע פשעי מלחמה.

 

תושבים בקיסווה, שם מתגוררים בעיקר סורים שחיו בעבר ברמת הגולן, כתבו בפייסבוק כי כוחות הביטחון ירו אש חיה מגגות הבתים כדי להפחיד תושבים וכלי רכב סיירו ברחובות הבירה, כשאש נפתחת מהם באקראי. "כ-300 גברים נעצרו מאז הבוקר", טען אחד התושבים.

 

בחריין "קונה" את המתנגדים

בינתיים בבחריין דריכות. הממלכה שידעה השנה גם היא הפגנות נגד המשטר, שבמהלכן נהרגו מאש כוחות הביטחון עשרות מפגינים, נערכת לבחירות לפרלמנט שיתקיימו השבוע. בניסיון לפייס אולי את מתנגדי השלטון, הקימה הממשלה במנאמה קרן מיוחדת שדרכה ישולמו פיצויים לאזרחים ואנשים אחרים שנפגעו "פיזית או נפשית" ממעשיהם של פקידים רשמיים או אנשי כוחות הביטחון.

 

 

ההחלטה שקיבל המלך חמד בן עיסא אל-חליפה באה גם שישה שבועות לפני פרסומו של דו"ח של ועדת חקירה עצמאית, שחקרה את הטענות להתעללות במתנגדי המשטר. בחריין היא ממלכה במפרץ הנשלטת על-ידי סונים, בעוד שרוב תושביה - כ-70% - הם דווקא מוסלמים שיעים. השיעים טוענים כי הם מקופחים על-ידי השלטון, שמצדו טען לא פעם כי חשף מזימות של שיעים לבצע הפיכה בסיוע איראן.

 

הלוויית מפגין שנהרג במהומות בבחריין, פברואר השנה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הלוויית מפגין שנהרג במהומות בבחריין, פברואר השנה(צילום: רויטרס)

 

בינתיים בלוב, בעוד החיפושים אחרי הרודן הנמלט מועמר קדאפי נמשכים, מנסים התושבים - יחד עם הקהילה הבינלאומית - להעמיד את המדינה על הרגליים. ארה"ב הודיעה כי היא פותחת מחדש את השגרירות שלה בטריפולי, שאותה סגרה מוקדם יותר השנה, וגם האיחוד האפריקני נתן סוף סוף אור ירוק לממשלת המורדים, כשהכיר בה כמנהיגה הלגיטימית של

הלובים. עד כה נמנע האיחוד, שכמה ממנהיגיו היו מיודדים עם קדאפי, מנקיטת עמדה ברורה בנושא.

 

נשיא ארה"ב, ברק אובמה, שהגיע לניו-יורק לקראת נאומו שם מחר בעצרת הכללית של האו"ם, הבטיח הערב לעם הלובי כי העולם יעמוד לצדו כדי לעצב מחדש את ארצו. אובמה אמר כי צפויים עדיין ימים קשים ללוב, לנוכח הניסיון של נאמני קדאפי להיאחז במעוזים האחרונים שלהם במדינה, אך הדגיש כי ברור כעת שלוב נמצאת בידי העם. "אחרי עשורים של שלטון ברזל של איש אחד, ייקח זמן לבנות את המוסדות הדרושים לדמוקרטיה בלוב. אני בטוח שיהיו ימים של תסכול, אבל אם למדנו משהו מהחודשים הארוכים האלה, זה שאסור לזלזל בשאיפות וברצון של העם הלובי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אסד. כ-2,700 כבר נהרגו
צילום: AFP
המורדים בלוב מנסים להכניע את אחרוני הנאמנים לקדאפי
צילום: רויטרס
מומלצים