שתף קטע נבחר

צילום: רויטרס, AP

פלסטינים הפגינו בברלין: "גרמניה פרו-ישראלית"

עשרות התאספו מול משרד החוץ, וקראו לממשלת מרקל לתמוך בבקשת הפלסטינים שהאו"ם יכיר במדינתם. "הבית שלי בצפון פלסטין", התעקש המפגין אחמד, "יום אחד נחזור לשם"

עשרות מפגינים התאספו היום (ג') מול מטה משרד החוץ הגרמני בברלין, כדי למחות על העמדה הפרו-ישראלית לדעתם שמפגינה ממשלת גרמניה בנוגע לבקשת הפלסטינים מהאו"ם להכיר בהם כמדינה. המפגינים דרש מברלין לתמוך במהלך הפלסטיני. בהפגנה, שאותה ארגנה נציגות הרשות הפלסטינית בבירת גרמניה, נשמעו קריאות בעד הפתרון של שתי מדינות לשני עמים, סיום הכיבוש הישראלי בשטחים והכרה בריבונות הפלסטינית.

 

ההצבעה באו"ם מתקרבת - כותרות אחרונות:

 

"הכל פועל לפי התוכנית", אמר ל-ynet סאלח עבדל-שאפי, הנציג הבכיר של הרשות בברלין, "יש כמה מסלולים אפשריים, אבל במהות, המטרה היא לבקש מהאו"ם להכיר בפלסטין כמדינה". "הדיונים עם האירופים נמשכים", הוסיף. לדבריו, "הצד הגרמני טרם הודיע בפומבי כיצד הוא מתכוון להצביע, ושר החוץ גידו וסטרוולה אמר לנו כי הם מעוניינים להבטיח שהפנייה לאו"ם לא תוביל לאלימות, לא תסכן את סיכויי המשא ומתן בעתיד ולא תפגע ביחסים המיוחדים של גרמניה עם ישראל".

 

מפגינים בברלין, היום. ביקורת על מרקל גם מבית (צילום: צח גולדברג) (צילום: צח גולדברג)
מפגינים בברלין, היום. ביקורת על מרקל גם מבית(צילום: צח גולדברג)

 

למעשה, מאחורי הקלעים, גרמניה מתייצבת בראש המחנה המצומצם המנסה למנוע מהפלסטינים פנייה למועצת הביטחון, וישנם דיווחים כי גרמניה מתכוונת להיות בין המדינות שיצביעו נגד ההצעה הפלסטינית במועצת הביטחון, אם תוגש. קנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל, אמרה אתמול בראיון כי הסיבה לכך שהעמדה הגרמנית טרם נחשפה לציבור היא הסיכוי שנותר לגבש עמדה משותפת של האיחוד האירופי. נכון להיום, האיחוד מפולג בנושא.

 

גרמניה התייצבה לצד ישראל בחצי השנה האחרונה, והייתה בין הראשונות להבהיר לפלסטינים כי היא מתנגדת ל"צעדים חד-צדדיים" מצד הרשות. מרקל העלתה את הנושא בכמה שיחות שקיימה בחודשים האחרונים עם הנשיא הפלסטיני, אבו מאזן. המגזין "דר שפיגל" דיווח היום כי התייצבותה של מרקל לצד ראש הממשלה, בנימין נתניהו, עוררה אי-נחת בקרב דיפלומטים בכירים בברלין, בהם אפילו יועצה המשפיע-ביותר לענייני חוץ, קריסטוף הויסגן. הם חוששים שכתוצאה מהתמיכה בממשלת נתניהו, גרמניה תבודד באיחוד האירופי. השבועון הוסיף כי גם הצרפתים חוששים שהעמדה שמובילה מרקל תוביל לקריסה מוחלטת של השפעת האיחוד האירופי במזרח התיכון.

 

אחמד רוצה לחזור לכפר שליד שלומי

מבחינת חלק מהמשתתפים בהפגה היום בברלין, מדינה פלסטינית עצמאית היא רק השלב הראשון בדרך חזרה למולדתם ההיסטורית. עלי, בן 18, ואחמד, בן 19, שנשאו דגלי פלסטין גדולים, אמרו כי הם נחושים לחזור לשטחים שאותם עזבו הסבים שלהם ב-1948. שניהם נולדו בגרמניה, גדלו בה כל חייהם, ומחזיקים באזרחות גרמנית, אבל הם אומרים כי הם מרגישים בה כזרים. "הבית שלי הוא צפון-פלסטין, מה שאתם קוראים לו צפון-ישראל", אמר אחמד. "סבא שלי אמר לי שיום אחד נחזור לשם, לכפר שהיה ליד מה שאתם קוראים לו שלומי, ואני בטוח שמתישהו נחזור לשם, למרות שהכפר כבר לא קיים".

 

"הייתי בגבול, רציתי לחזור לישראל". מפגינים בברלין (צילום: צח גולדברג) (צילום: צח גולדברג)
"הייתי בגבול, רציתי לחזור לישראל". מפגינים בברלין(צילום: צח גולדברג)

 

"כאן אומרים לי שאני מהגר. אני לא מרגיש שייך", הוסיף עלי, "הייתי פעם ליד הגבול הדרומי של לבנון, וכשראיתי את ישראל הרגשתי בלבי שאני רוצה לחזור לשם". השניים לא הסבירו כיצד בדיוק מדינה פלסטינית עצמאית בגבולות 67' תסייע להם לחזור לכפרים שבהם נולדו הסבים והסבתות שלהם. "אולי בסוף תהיה רק מדינה אחת, שבה יהודים וערבים יגורו בשלום אחד ליד השני, כמו שהיה פעם", אמר אחמד.

 

כ-150 אלף פלסטינים חיים בגרמניה, והקהילה הגדולה ביותר שלהם נמצאת בברלין - כ-30 אלף פלסטינים גרים בה. "התנגשות עם האמריקנים לא תפגע בפלסטינים, כי כבר כיום ברור שארה"ב נמצאת 100% מאחורי הצד הישראלי", אמר אדם (24), צעיר פלסטיני ממזרח ירושלים שעבר עם משפחתו לגרמניה, ועמד עם שלט גדול הקורא בגרמנית להכיר

בפלסטין כמדינה ה-194 באו"ם. "ארה"ב היא הסיבה לכך שאין כיום פתרון של שתי מדינות". גם הוא אמר כי בכוונתו לחזור למזרח ירושלים אחרי שתקום מדינה פלסטינית.

 

בהפגנה הקטנה, שהתנהלה בשלווה במשך שעה, בלטה נוכחות קטנה של פעילי "די לינקה", מפלגת השמאל הרדיקלי, הנמצאת באופוזיציה הגרמנית. דובר המפלגה לענייני חוץ, וולפגנג גרקה, נשא דברים בעד הכרה גרמנית בפלסטינים. עוזרו סיפר כי המפלגה מתכוונת להעלות מחר לדיון בפרלמנט הגרמני את הדרישה להכיר במדינה פלסטינית באו"ם, למרות בקשת שר החוץ וסטרוולה (מהמפלגה הליברלית FDP), הנמצא כעת בניו יורק, לדחות את הדיון לשבוע הבא.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ההפגנה בבירה הגרמנית היום. "הכל לפי התוכנית"
צילום: צח גולדברג
מומלצים