שתף קטע נבחר

 
צילום: רויטרס, AP

על גבון האומה: מי היא המדינה שתכריע באו"ם?

היא מהמדינות העשירות באפריקה, הסתמכה על דיקטטורה דורסנית, הולידה את השליט הוותיק בעולם, ואפילו ייצאה כדורסלן למכבי ת"א. גבון עשויה להכריע אם ארה"ב תיאלץ להשתמש בווטו במועצת הביטחון, אז בואו נעשה לה קצת כבוד

דיס טיים פור אפריקה: מיקרונזיה כבר בכיס שלנו, פלאו תצביע איתנו, אבל המסע של ישראל ברחבי העולם בחיפוש אחר תמיכה באו"ם מגיע הלילה (יום ד') למחוז חדש ולא ממש מוכר לנו. גבון, מדינה אי שם במערב אפריקה, היא שעשויה להטות את הכף במועצת הביטחון של האו"ם בכל הקשור להכרה במדינה פלסטינית, ולקבוע אם ארה"ב תיאלץ להשתמש באופן מביך בזכות הווטו שלה כדי לסכל קבלה מלאה של מדינה פלסטינית לאו"ם.

 

מיקרונזיה: "NO", האיים המלדיביים? פלאו?

רוצים ללמוד עוד על גבון? הנה הערך שלה באינציקלופדיית ynet

 

מתקרבים להצבעה באו"ם - כתבות אחרונות:

 

תחילה, קצת ביורוקרטיה: כדי להתקבל כחברים מלאים באו"ם, הפלסטינים צריכים שלא רק העצרת הכללית תכיר בהם כמדינה, משום שמשמעות החלטותיה הצהרתיות בלבד. הם זקוקים לאישור מועצת הביטחון של האו"ם, שבה חברות 15 מדינות - חמש מהן קבועות, ועוד עשר שמתחלפות מעת לעת. לחמש החברות הקבועות - בהן ארה"ב - יש זכות וטו, שמאפשרת להן לסכל כל הצעה, גם אם קיבלה את הרוב הדרוש.

 

מלווים את עומר בונגו למנוחות בשנת 2009 (צילום: AP) (צילום: AP)
מלווים את עומר בונגו למנוחות בשנת 2009(צילום: AP)

 

כדי לאשר קבלה של מדינה חדשה לאו"ם נדרש "רוב מיוחס" - תשע מדינות שיצביעו בעד המהלך. אם פחות מתשע מדינות יצביעו בעד קבלת הפלסטינים לאו"ם, בקשתם תידחה. אם כן יימצאו תשע מדינות שיצביעו בעד, ארה"ב תהיה חייבת להשתמש בזכות הווטו שלה כדי למנוע קבלה של "פלסטין" כחברה מלאה, מהלך שיהיו לו השלכות משפטיות וביטחוניות קשות על ישראל.

 

כאן נמצאת המדינה שבה אנחנו תולים תקוות ()
כאן נמצאת המדינה שבה אנחנו תולים תקוות

 

כבר כיום ידוע כי סין, רוסיה, לבנון, דרום-אפריקה, ברזיל והודו היושבות במועצת הביטחון יתמכו בבקשת הפלסטינים, ולכן כעת זקוקה הרשות הפלסטינית לתמיכת שלוש מדינות נוספות. פורטוגל שיושבת במועצה צפויה לתמוך גם כן בבקשה, אף שלא הצהירה על כך רשמית וסופית, ובוסניה כנראה תימנע. לטענת ישראל, גם ניגריה הבטיחה להימנע, אולם זו טרם הכריזה על כך רשמית. כעת נותר לשמוע כיצד תצביע גבון, למקרה שהניגרים יחליטו לתמוך בפלסטינים בכל זאת.

 

קבלת פנים לנשיא צרפת ב-2010. מוסלמים יש שם מעט (צילום: AFP) (צילום: AFP)
קבלת פנים לנשיא צרפת ב-2010. מוסלמים יש שם מעט(צילום: AFP)

 

לפי גורמים באו"ם, ניגריה נוטה להימנע, וגבון הבהירה אמש כי טרם קיבלה החלטה בנושא. דיפלומטים ישראלים ומערביים מנסים לשכנע את שתי המדינות להצביע נגד, משום שארה"ב מעדיפה שלא להיאלץ להטיל וטו - מהלך שיביך אותה בשעה שהיא תומכת בהתעוררות העממית במדינות ערב.

 

בונגו אחד הולך, בונגו אחר בא

אז מי את, גבון, מדינה ששמע נשמע השבוע בישראל יותר משנשמע במשך 63 שנה? גבון שוכנת במערב אפריקה המרכזית, וגובלת בגינאה המשוונית. יותר משני שלישים משטח המדינה מכוסים ביערות טרופיים צפופים ובלתי מנוצלים. היא נחשבת לאחת המדינות העשירות באפריקה, וההכנסה לנפש בה היא הגבוהה ביותר ביבשת. היא עשירה באוצרות טבע כמו מנגן, אורניום, ברזל וזהב, אך הפערים בין עשירים לעניים בה - עצומים.

 

מה הולך לקרות באו"ם? השתמשו במצגת כדי להבין את התרחישים
מה הולך לקרות באו"ם? השתמשו במצגת כדי להבין את התרחישים

 

במאות ה-17 וה-18 "שגשג" סחר העבדים בגבון, עד שב-1849 הקימו הצרפתים, שהשתלטו על גבון בסוף המאה שלפני כן, את ליברוויל כדי ליישב בה עבדים משוחררים. ב-1910 הפכה גבון לחלק מאפריקה המשוונית הצרפתית, וב-1960 היא הייתה למדינה עצמאית. ב-1967 התמנה לתפקיד הנשיא עומר בונגו, מי שמבחינת הישראלי הפשוט יכול להיזכר אולי כדמות הצבעונית והמפורסמת ביותר שייצאה גבון.

 

הנשיא המנוח בונגו עם ז'אק שיראק. מיליוני דולרים לצרפת (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הנשיא המנוח בונגו עם ז'אק שיראק. מיליוני דולרים לצרפת(צילום: AFP)

 

בונגו נטל את השלטון ב-28 בנובמבר 1967, אחרי שסומן קודם לכן כיורשו של השליט הראשון של גבון מאז שהשיגה את עצמאותה, לאון מ'בה. ב-1968 הקים את המפלגה הדמוקרטית הגבונית, המפלגה היחידה שפעלה במדינה במשך 22 שנים. בונגו התנגד בתוקף לריבוי מפלגות, אך שורה של הפגנות ושביתות בתחילת שנות ה-90 הובילה להתרת פעילות של מפלגות אופוזיציה. לפי מסמכי "ויקיליקס" שנחשפו השנה, בונגו נהג להעביר מיליוני דולרים למפלגות בצרפת כדי לחזק את נשיאה, ניקולא סרקוזיבונגו מת מסרטן ב-2009, בעודו נושא בתואר "השליט הוותיק ביותר בעולם", ובנו נבחר לנשיא החדש במערכת בחירות מפוקפקת.

 

גבון היא מדינה נוצרית בעיקרה, ולפי ההערכות יותר ממחצית תושביה נוצרים. מוסלמים מהווים בה רק אחוזים בודדים. היא משתייכת לארגון "המדינות הבלתי מזדהות" שהוקם בשנת 1955. בארגון זה חברות 116 מדינות, שבתקופת המלחמה הקרה הגדירו את עצמן ככאלה שאינן משתייכת למחנה של אף אחת מהמעצמות - ארה"ב או ברית המועצות.

 

מי שמחפש את הקשר הישראלי לגבון ימצא אותו אולי בספורט. סטפון לאזמה, שחקן נבחרת גבון בכדורסל, שיחק במכבי תל-אביב בעונת 2009/2010, וזכה איתה בגביע המדינה. את האליפות, הוא איבד יחד איתה לגליל/גלבוע.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סרקוזי מתקבל בחום בגבון בשנה שעברה
צילום: AFP
הנשיא המנוח עומר בונגו. אסר פעילות אופוזיציונית
צילום: AFP
כדורסלן מכבי ת"א לאזמה. אחד משלהם, ומשלנו
צילום: אלי אלגרט
מומלצים