שתף קטע נבחר

 

הצעה חדשה: בקשת הפלסטינים לא תקודם שנה

ארה"ב משנה כיוון. גורמים אמריקנים הודו כי לא יצליחו לשכנע את הפלסטינים לרדת מהעץ, וחשפו תוכנית חדשה: הבקשה הפלסטינית תוגש לאו"ם אך לא תקודם במשך שנה, ישראל תקבל את מתווה אובמה, אבו מאזן יסכים להכיר במדינה יהודית - והקוורטט יקרא להשגת הסכם תוך שנה. בינתיים, אין היענות

אחרי שהמאמצים הבינלאומיים להוריד את הפלסטינים מהעץ לא הצליחו, ארצות הברית ובנות בריתה משנות טקטיקה: הבית הלבן הודיע שהנשיא ברק אובמה ייפגש היום (ד') בניגוד למתוכנן עם עמיתו הפלסטיני אבו מאזן, אחרי שבעה חודשים שלא שוחחו. גורמים אמריקנים הודו בעילום שם כי לא יצליחו לשכנע את הפלסטינים לוותר על הגשת הבקשה להכרה במדינה ממועצת הביטחון.

 

שבוע מדיני דרמטי - הכתבות האחרונות:

 

בפגישה שתתקיים היום, אובמה יבקש מאבו מאזן לוותר על המהלך החד-צדדי, אך

תמונת המצב במועצת הביטחון
תומכות בהצעה הפלסטינית לבנון, סין, רוסיה, דרום-אפריקה, ברזיל, הודו
נוטה לתמוך פורטוגל
מתנגדות לבקשת ההכרה ארצות-הברית, קולומביה, גרמניה
נוטות להתנגד בריטניה, צרפת
נוטה להימנע ניגריה
מתנדנדות בוסניה, גבון

יבדוק גם את האפשרות שהנשיא הפלסטיני יגיש את הבקשה לאו"ם אך לא ימשיך לקדם אותה. הקוורטט, במסגרת התוכנית הזאת, יפרסם הודעה שמתייחסת לדאגות של ישראל ושל הפלסטינים ותקבע לוח זמנים למשא ומתן הישיר.

 

גורמים רשמיים אמרו בעילום שם כי ישראל תצטרך להסכים לנהל משא ומתן על גבולת 1967, עם חילופי שטחים, בעוד שהפלסטינים יצטרכו להסכים להכיר בישראל כמדינה יהודית. גורמים אירופיים, בגיבוי של ארה"ב, כבר החלו להציג את התוכנית לשני הצדדים וביקשו מהם לעשות ויתורים כואבים. עדיין לא ברור מה יעלה בגורל הדרישה הפלסטינית להקפיא את הבנייה בהתנחלויות.

 

מה האפשרויות של הפלסטינים באו"ם? עברו עם הסמן
מה האפשרויות של הפלסטינים באו"ם? עברו עם הסמן

 

לפי התוכנית, אבו מאזן יוכל להגיש ביום שישי, אחרי נאומו בעצרת הכללית, את הבקשה להכיר בפלסטין כמדינה ה-194 באו"ם - אך לא יקדם את הבקשה במשך שנה, או ימשוך אותה. הקוורטט יקציב לשני הצדדים שנה להגיע להסכם מסגרת, שיהיה מבוסס על המתווה שהציג הנשיא אובמה - גבולות 1967 על חילופי שטחים.

 

הודעת הקוורטט גם תאמץ את רעיון שתי המדינות, ותדגיש - בניגוד לעבר - כי ישראל תהיה מדינה "יהודית". אולם, גורמים רשמיים הודו כי בינתיים נראה שאף אחד מהצדדים לא מוכן לקבל את הוויתורים הנדרשים כדי לקדם את התהליך. כמו כן, גם הרוסים לא מרוצים מחלק מהרעיונות שהועלו על-ידי נציגי ארה"ב והאיחוד האירופי.

 

ברמאללה כבר חוגגים (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ברמאללה כבר חוגגים(צילום: רויטרס)

 

מקור דיפלומטי המעורה במגעים אמר לעיתון "גרדיאן" כי הפלסטינים "לא יכולים לזנוח את ההצבעה במועצת הביטחון בלי משהו להציג. השאלה היא איך לשנות את זה לטובתם. אם התוצאה היא שיש לחץ רציני לגרום לשיחות השלום לעבוד, אז זה ניצחון עבור הפלסטינים. אני חושב שכל מי שמעורב בזה - האמריקנים, האירופים - היה רוצה לראות את זה קורה".

 

העיתון "וושינגטון פוסט" דיווח כי בנאומו בעצרת הכללית של האו"ם, צפוי אובמה להתייחס באופן ישיר לקיפאון בין ישראל לפלסטינים. יועציו אמרו גם כי הוא יבחין בין תמיכתו העקרונית בהקמת מדינה פלסטינית באמצעות משא ומתן לבין התנגדותו למהלך הפלסטיני החד-צדדי באו"ם.

 

הלילה המריא ראש הממשלה בנימין נתניהו לניו יורק, שם ייפגש היום עם הנשיא אובמה. "יש לנו אינטרסים, אנחנו רוצים לשמור עליהם", אמר גורם בפמליית ראש הממשלה לפני ההמראה לארה"ב, "אנחנו עובדים לבלום את המהלך הפלסטיני".

 

"תמיכת ארה"ב ברשות לא אוטומטית" 

לפני כן, הודיעה ניגריה כי תימנע מלתמוך במדינה פלסטינית במועצת הביטחון, וכעת תלויה ההצבעה בגבון ובבוסניה שמתנדנדות. כדי לבלום את המהלך הפלסטיני יש צורך למנוע

רוב של 9 מ-15 המדינות החברות. 7 מדינות נמנעות ישאירו רוב של 8 בלבד. המדינות הבטוחות שלא יצביעו בעד הפלסטינים הן ארה"ב, גרמניה, צרפת, בריטניה וקולומביה, אליהן נוטה להצטרף כאמור ניגריה.  

 

בינתיים, גם הקונגרס האמריקני התגייס למאמץ נגד המהלך הפלסטיני. חברי סנאט בכירים כתבו מכתבים למנהיגים באמריקה הלטינית ובאפריקה וביקשו מהם להתנגד להקמת מדינה פלסטינית, והזהירו אותם כי הפלסטינים יפסידו את התמיכה הכלכלית מארה"ב. "הסיוע לא אוטומטי", הבהיר הסנאטור הדמוקרטי בוב מננדז.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אובמה ואבו מאזן (ארכיון)
צילום: רויטרס
נתניהו ורעייתו לפני הטיסה לארה"ב
צילום: אבי אוחיון , לע"מ
מומלצים