החלו חגיגות ההכרה: "נהיה המדינה ה-194"
גם חוסר הוודאות בקרב הדיפלומטי באו"ם לא עוצר את הפלסטינים, שפתחו בעצרות ובטקסים לציון בקשת העצמאות. הלימודים הופסקו, מוסדות הממשלה בחופש - וכולם חוגגים. רק שריפת דגל ארה"ב במהלך העצרת העיבה על האווירה
הפלסטינים מריחים את המדינה באוויר, והחאפלה החלה. רגע לפני שההצגה הגדולה בניו יורק יוצאת לדרך במטה האו"ם, ברשות הפלסטינית פתחו היום (ד') את חגיגות ההכרה במדינה בשורת עצרות וטקסים בערים הגדולות. המצב המדיני המעורפל לא מבלבל את המארגנים, שמבטיחים גם לשמור על סדר ולמנוע אלימות בעזרת היערכות נרחבת של כוחות הביטחון. ynet העביר שידור חי מהמוקד המרכזי ברמאללה, בליווי הכתבים והפרשנים.
שבוע מדיני דרמטי - הכתבות האחרונות:
- דיווח: אובמה ביקש מנתניהו לעזור לו בקונגרס
- המדינות המתנדנדות במוקד: ניגריה תימנע
- רמאללה ערוכה: אפילו הפיצה בצבעי פלסטין
- יעלון: מצבנו סביר, אבל צריך להיערך לרע מכל
- דרמה באו"ם: גבון הודיעה שטרם החליטה
בכיכרות ברמאללה התאספו אלפי אנשים שהחלו לצעוד לעבר המוקטעה, שם נערכת העצרת המרכזית. הלימודים ברשות הפלסטינית הופסקו וכל המוסדות הממשלתיים העניקו לעובדיהם חופש כדי שישתתפו באירועים ההיסטוריים.
בנוסף לקריאות התמיכה הרבות באבו מאזן ובהנהגה הפלסטינית, הזכירו הנואמים על הבמה בכיכר השעון ברמאללה גם את אחמד יאסין, פתחי שקאקי ואבו ג'יהאד, ואמרו כי הם אינם שוכחים אותם. "פנינו לאו"ם אחרי שנכשלו כל האופציות האפשריות האחרות", אמר מזכ"ל הרשות, טייב עבד אל-רחים.
"אנחנו אומרים למנהיגים שלנו, אבו מאזן ויאסר ערפאת - העם עומד מאחוריכם. המדינה הפלסטינית תקום בגבולות 67' ובירתה תהיה ירושלים, על העולם להיות חכם וצודק כדי לסיים את הכיבוש וכדי שנהיה המדינה ה-194 באו"ם". במהלך נאומו, שרפו רעולי פנים את דגל ארצות הברית ודרכו עליו, ואל-רחים גינה את המעשה.
גורמי הביטחון הפלסטינים החליטו לקיים את העצרות דווקא בשטחי A כדי להימנע מחיכוך עם הצבא או המתנחלים. עד כה נשמר השקט באופן יחסי, וגם לא נשמעו קריאות נגד ישראל - רק מעט קריאות נגד ארצות הברית. בשלב מאוחר יותר, עם זאת, התפרעו עשרות פלסטינים סמוך לקלאנדיה ולבית אומר, יידו אבנים לעבר כוחות הביטחון, שהשתמשו נגדם באמצעים לפיזור הפגנות.
לדברי רועי נחמיאס, פרשננו לענייני ערבים, "החוגגים התעלמו מהתנגדות החמאס למהלך, וכן מההתעלמות הכמעט-מוחלטת ברחובות מצרים, שעסוקה במתח הפנימי במדינה.
"ירדן, לעומת זאת, לחוצה מאוד מהאירועים המדיניים, עניין שהביא את המלך עבדאללה להתבטא פעמיים בטון חריף בסוף השבוע האחרון, ולומר שארצו לא תהיה מולדת אלטרנטיבית", אמר נחמיאס במהלך השידור.
"החלום שלנו הופך למציאות - שתהיה לנו מדינה", נכתב עוד אתמול על השלטים שנתלו מעל ציר התנועה הראשי ברמאללה. מול אחוזת הקבר של יאסר ערפאת הכשירו הפלסטינים רחבה מיוחדת לקראת החגיגות הצפויות. היא הוקמה במהירות שיא ואתמול בערב ביצעו טרקטורים עבודות אחרונות כדי שניתן יהיה לחנוך אותה הבוקר.
בכיכר מנארה שבמרכז העיר הסירו אתמול את הלוט מעל כסא גדול מימדים שצבוע בתכלת, שמסמלת את צבעו של דגל האו"ם, ועליו כתוב "פלסטין" באנגלית. מדובר בעותק של הכסא שנבנה בשכם והוצג כבר בפני מזכ"ל האו"ם, באן קי מון.
פרשננו לענייני ביטחון רון בן ישי הזכיר בשידור החי את התיאום הביטחוני בין קציני צה"ל בשטחים למקביליהם הפלסטינים, ואמר שההערכות בישראל הן שלא צפויה אינתיפאדה חדשה: "יכול להיות שבעוד 4-5 חודשים הם יהיו מתוסכלים, הם יבינו טוב יותר שהמהלך הזה לא נותן להם כלום בשטח. לכן כרגע לפחות לא צפויה אינתיפאדה אלימה, שהיא בדרך-כלל תולדה של תסכול או הסתה".
עורך העיתון הערבי-ישראל "כול אל-ערב", סעיד עדוי, אמר בשידור החי ב-ynet שהוא עוקב אחר המתרחש ברמאללה "ואני מאוד מאוד מתרגש. אנחנו מקנאים בחגיגות שם. בישראל מדברים כל הזמן על אליומת, על פרוץ אינתיפאדה, ואני חושב שתהליך הקמת המדינה צריך להפתח בחגיגות, בצהלות".
לדבריו, בחמאס מסתכלים על המדינה הפלסטינית כנקודה שנרשמת לזכות אבו מאזן. "זה צעד מאוד חיוני אבל בחמאס אומרים שיש הרבה נקודות שעוד לא נפתרו - כמו הפליטים, הגבולות, הבנייה בהתנחלויות. לא רק חמאס מתנגדים, גם אין קונצנזוס בעולם הערבי".
הקרב על הקולות במועצת הביטחון
בינתיים בניו יורק נמשכים המגעים הדיפלומטיים הקדחתניים. הנשיא הפלסטיני אבו מאזן הכריז שיפנה בבקשה הרשמית למזכ"ל האו"ם, להכרה בפלסטין כחברה מלאה בארגון, שאמורה לעבור למועצת הביטחון. עם זאת, עדיין לא ברור אם ומתי תיערך הצבעה בגוף המכריע. ראש הממשלה, בנימין נתניהו, אמור לנחות בצהריים בניו יורק, לקראת הקרב הדיפלומטי הגדול, וגם לפגוש את נשיא ארצות הברית, ברק אובמה. "יש לנו אינטרסים, אנחנו רוצים לשמור עליהם", אמר גורם בפמליית ראש הממשלה לפני ההמראה לארצות הברית, "אנחנו עובדים לבלום את המהלך הפלסטיני".
הבית הלבן הודיע הלילה במפתיע כי אובמה ייפגש במהלך היום גם עם אבו מאזן, אחרי שהשניים לא שוחחו במשך שבעה חודשים. אובמה צפוי להפעיל את כל כובד משקלו כדי לשכנע את אבו מאזן לוותר על הפנייה לאו"ם, אולם לפי הדיווחים השניים גם עשויים לסכם על עיכוב ההצבעה במשך שנה, זמן שבו יתאפשר לחדש את המשא ומתן עם ישראל.
בכל מקרה, נמשך המאבק על קולות החברות במועצת הביטחון, באופן שלא ידחוק את ארה"ב להטיל וטו. המאמץ הישראלי-אמריקני כבר נשא פרי - נשיא ניגריה הודיע שארצו תימנע.
אם זה המצב, הפלסטינים זקוקים לתמיכה של בוסניה ושל גבון כדי להגיע לתשע מדינות מתוך 15, הרוב הדרוש.
אמש התייחס נביל שעת', חבר המשלחת הפלסטינית לאו"ם, לאפשרות שארצות הברית תפעיל לחץ כלכלי על הפלסטינים תוך שהיא מאיימת בבלימת כספי הסיוע. בראיון לרשת אלערביה, טען שעת' כי "לא ניתן לסחור בגורלו של העם הפלסטיני תמורת כמה דולרים". הוא הוסיף כי אם האמריקנים יפסיקו את הזרמת כספי הסיוע, הפלסטינים יצטרכו לשאת בכך "וגם האומה הערבית תצטרך לשאת בכך ולהמשיך לתמוך בפלסטינים".
Read this article in English