שתף קטע נבחר

 
צילום: רויטרס, AP

קדאפי הלך, מי נשאר? מסע בין כוכבי עצרת האו"ם

193 מדינות שלחו נציגים לעצרת הכללית בניו יורק, אך רובם לא יזכה לכותרות הראשיות ולפלאשים של המצלמות. ככה זה כשהסכסוך הישראלי-פלסטיני משתלט על סדר היום. ynet בחר את החמישייה שתבלוט בעצרת. חושבים אחרת? ספרו לנו

שליט לוב המודח, מועמר קדאפי, לא ינטה הפעם את אוהלו בניו יורק ולא יעניק מופע ססגוני כמיטב הרפרטואר שלו. אם כן, מיהם המועמדים להחליפו? 193 שלחו את מנהיגיהן נציגיהן הבכירים לעצרת הכללית ה-66 של האו"ם, אולם רובם הגדול לא יזכה לתשומת לב מיוחד ולכותרות ראשיות, העיקר ההשתתפות. ככה זה כשהנושא הפלסטיני שולט בסדר היום. אז מי באמת הולך לבלוט בעצרת ומי יזכה להכי הרבה פלאשים של מצלמות. ynet יצא למסע בין כוכבי עצרת האו"ם.

 

חושבים שיש לכם כוכב ראוי יותר? ספרו לנו במייל האדום

 

מאבק באו"ם - כותרות אחרונות ב-ynet:

רוסיה לאובמה: אל תטיל וטו על בקשת הפלסטינים

הפלסטינים יצאו לחגוג: "בסוף תהיה לנו מדינה"

הן לא יהיו באו"ם: מקפריסין הטורקית לסומלילנד

השנה האבודה: כישלון ארה"ב הוביל לאו"ם

 

הקרב על ההכרה: עברו עם הסמן וגלו את כל האפשרויות והמשמעויות

 

חתן השמחה: אבו מאזן

יורשו של יאסר ערפאת יעשה ביום שישי הקרוב היסטוריה פרטית ולאומית כאשר ימסור למזכ"ל האו"ם, באן קי-מון, את הבקשה להכיר ברשות הפלסטינית כמדינה. אבו מאזן הוא ללא ספק הכוכב הגדול של עצרת האו"ם בניו יורק עוד בטרם החלה. זאת לאחר שבשנה האחרונה, במהלך דיפלומטי מבריק, הוא הביא לסחף של מדינות שהביעו את תמיכתן במדינה פלסטינית וגינו את המדיניות הישראלית בשטחים.

 

בצעדו של אבו מאזן הוא הצליח להדגיש עוד יותר את בידודה של ישראל באזור המזרח התיכון ובעולם בכלל ולהגדיל את הלחץ עליה לשוב לשולחן המשא ומתן עם הפלסטינים. על הדרך, הוא סירב לאחת מדרישות היסוד של ראש הממשלה הישראלי, בנימין נתניהו, להכיר במדינת ישראל כמדינה יהודית.

 

יחייך גם לאחר העצרת בניו יורק? אבו מאזן (צילום: AP) (צילום: AP)
יחייך גם לאחר העצרת בניו יורק? אבו מאזן(צילום: AP)

 

שלשום הודה אבו מאזן כי אחרי הפנייה לאו"ם להכרה מדינית, צפויים לפלסטינים ימים קשים. "הפלסטינים יהיו מהשבוע הבא במצב קשה מאוד", אמר הנשיא הפלסטיני, אך למרות הימים הקשים נראה כי הוא בדרך להיזכר בספרי ההיסטוריה כמייסדה של המדינה הפלסטינית.

 

מאז שכבש את כס הנשיאות ברשות הפלסטינית ומונה במקביל ליו"ר אש"ף, שינה אבו מאזן את הטקטיקה בה דגל ערפאת - המאבק המזוין הוזנח ומשקלו הערכי ירד אף בתוך מוסדות הפתח. את מקומו תפסו הדגשים של תהליכי בניית המדינה מלמטה, מתוך תפיסה כי יש להשלים את בניית התשתית למדינה הנדרשת. ההתמקדות בנתיב הדיפלומטי ובניית המוסדות הן הפקת לקחים מצעדו המוטעה של ערפאת ששב והניף את נס דגל המאבק החמוש עם פרוץ אינתיפאדת אל-אקצא.

 

בין אם יצליח להשיג הכרה במדינה פלסטינית ובין אם לאו, אבו מאזן עשה את שלו בכך שהצליח למקד את מלוא תשומת הלב העולמית לבעיה הפלסטינית. ואין מקום טוב יותר לעשות זאת מאשר העצרת הכללית של האו"ם בניו יורק.

 

לשופינג ב"תפוח הגדול" אולי לא יהיה לו זמן, אבל הנשיא הפלסטיני עשוי לצאת מהעצרת הכללית עם מתנה גדולה מהקהילה הבינלאומית - הכרה במדינה פלסטינית במועצת הביטחון או בעצרת הכללית או לפחות שדרוג מעמדה של הרשות למעמד של "מדינה משקיפה".

  

איזה שפן ישלוף הפעם מהכובע? בנימין נתניהו

"לא נקבל מחיאות כפיים, יש שם רוב אוטומטי שממהר לגנות את ישראל, זו זירה שקיבלה החלטות שמעוותות את המציאות ואת האמת ללא היכר, אבל אני חושב שלזירה הזו חשוב שראש הממשלה יתייצב ויאמר את האמת". כך, במילים אלה, הסביר ראש ממשלת ישראל נתניהו את המניע לנסיעתו לעצרת האו"ם ואת האווירה שהוא צופה לזכות בה.

 

כמו אבו מאזן, גם נתניהו ינאם בעצרת ביום שישי הקרוב. ב"נאום האמת" שלו הוא צפוי לדבר על העמדה הישראלית הידועה כי הדרך היחידה להקמת מדינה פלסטינית היא באמצעות משא ומתן ישיר. כבר בשבוע שעבר הוא אותת לגבי מה שיאמר באו"ם. "אני הולך לאו"ם, גם יו"ר הרשות מחמוד עבאס הולך לאו"ם. אפשר לחסוך את הטיול הזה. המרחק מכאן לרמאללה הוא 10 דקות, ומשא ומתן ישיר הוא הדרך הפשוטה ביותר להגיע לשלום".

 

בפעם הקודמת הציג את התוכניות המקוריות של בניית אושוויץ. נתניהו (צילום: AFP) (צילום: AFP)
בפעם הקודמת הציג את התוכניות המקוריות של בניית אושוויץ. נתניהו(צילום: AFP)

 

האווירה בעת נאומו של נתניהו אולי לא תהיה אוהדת במיוחד, אבל דבר אחד לא ניתן לקחת מראש הממשלה הישראלי – יכולת הנאום שלו והצגת טיעוניו בדרך מקורית. זכורה במיוחד הופעתו של נתניהו בעצרת האו"ם לפני שנתיים, במהלכו הותקפו נשיא איראן מחמוד אחמדינג'אד, דו"ח גולדסטון, ושתיקת האומות המאוחדות לנוכח הטרור הפלסטיני. בעת נאומו הציג נתניהו את התוכנית המקוריות של בניית מחנות הריכוז אושוויץ-בירקנאו, שקיבל בביקורו בברלין, ושאל את הנוכחים: "האם התוכניות האלה, של מחנות הריכוז אושוויץ-בירקנאו שבהן נרצחו מיליוני יהודים - הן שקר?".

 

לא ברור עדיין איזה שפן ישלוף הפעם נתניהו מהכובע, אך דבר אחד בטוח – נאומו יהיה אחד הבולטים ביותר בעצרת בניו יורק. ראש הממשלה הישראלי אמנם לא יכול למנוע הכרה מדינית בפלסטינים בעצרת הכללית, אך בסיועה של ארצות הברית הוא עשוי לשים רגל לפלסטינים ולמנוע מהם הכרה במועצת הביטחון – המקום היחיד שבו ישות פוליטית יכולה לקבל הכרה באו"ם ולזכות למעמד של מדינה מן המניין.

 

רוצה לשמור את הווטו בכיס: ברק אובמה

עוד לפני שאבו מאזן ונתניהו יעלו על בימת הנואמים, יהיה זה בעל הבית שיישא הערב דברים בפני העצרת הכללית. הנשיא האמריקני צפוי לדבר על סוגיות שונות שעל סדר היום העולמי, אך הוא ודאי ירחיב את דיבורו בנושא הישראלי-פלסטיני.

 

בתקופה האחרונה הבהירה ארה"ב, והעומד בראשה כי כל פיתרון בין הצדדים צריך להתקבל במשא ומתן וכי תטיל וטו אם הבקשה הפלסטינית תקודם למועצת הביטחון. לאחר נאומו של אובמה, הוא צפוי להיפגש בשולי העצרת הכללית עם ראש הממשלה נתניהו וגם עם הנשיא הפלסטיני אבו מאזן.

 

נאלץ לשוב ולעסוק בסכסוך הישראלי-פלסטיני. אובמה (צילום: AP) (צילום: AP)
נאלץ לשוב ולעסוק בסכסוך הישראלי-פלסטיני. אובמה(צילום: AP)

 

היחסים בין נתניהו לאובמה הידרדרו מאוד לאחר פגישתם בחודש מאי בחדר הסגלגל בוושינגטון, שבה מתח נתניהו ביקורת נוקבת על אובמה מתוך הבית הלבן ובשידור חי. מאז, התרחק אובמה מעיסוקי המזרח התיכון - אך עתה הוא נאלץ בעל כורחו לשוב ולעסוק בנושא בעקבות המהלך שרקמו הפלסטינים בשנה האחרונה.

 

אובמה, שנמצא בעיצומה של שנת בחירות לנשיאות, עושה כל מאמץ כדי להתקרב לבוחרים היהודים בארה"ב. פגישה עם נתניהו בניו יורק, יותר משהיא בעלת משמעות מדינית-דיפלומטית, תהיה בעלת ערך פוליטי פנימי לו ולראש הממשלה הישראלי. אובמה זקוק לצילום עם נתניהו לצרכים פוליטיים, וגם נתניהו זקוק לצילום הזה, בשל הדאגה מבית בעקבות הידרדרות היחסים עם ארה"ב.

 

מטבע הדברים, נשיא המעצמה הגדולה ביותר בעולם זוכה בנקל לתואר "אחד מכוכבי העצרת הכללית של האו"ם" - גם בטרם הוציא מילה אחת מפיו. אם תידחה מועצת הביטחון את הבקשה הפלסטינית להכרה מדינית, הרי שאובמה ירשום לזכותו הישג גדול ביותר. בשבוע האחרון עשו אובמה, מזכירת המדינה הילרי קלינטון, ובכירי ממשל בוושינגטון, מאמצים כבירים כדי לבלום את הצעד הפלסטיני. אחת המטרות שהציבו לעצמם האמריקנים היתה למנוע את האפשרות שיצטרכו להביך את עצמם ולהשתמש בזכות הווטו שלהם במועצת הביטחון.

 

כל נאום הוא סיבה למסיבה: אחמדינג'אד

השתתפותו של הנשיא האיראני בעצרת האו"ם לא נפתח ברגל ימין. זמן קצר לפני בואו לניו יורק, התבשר אחמדינג'אד כי השתתפותו המתוכננת בארוחת ערב חגיגית באוניברסיטת קולומביה בעיר בוטלה. הודעת האוניברסיטה התקבלה לאחר שמשפחות ישראליות של נפגעי טרור, חלקן בעלות אזרחות אמריקנית, העבירו מכתב התראה לנשיא האוניברסיטה, שבו הם איימו כי אם ביקורו של נשיא הרפובליקה האיסלאמית לא יבוטל, הן יגישו תביעת ענק נגד המוסד האקדמי.

 

בפעם הקודמת הוא נשא נאום בפני אולם כמעט ריק. אחמדינג'אד ב-2009 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
בפעם הקודמת הוא נשא נאום בפני אולם כמעט ריק. אחמדינג'אד ב-2009(צילום: AFP)

 

למרות הפתיחה ברגל שמאל, כל נאום של אחמדינג'אד בעצרת הכללית הוא סיבה למסיבה. ולמי ששכח, לפני שנתיים עלה הנשיא האיראני לבימת העצרת ונשא נאום חריף ביותר נגד ישראל. את דבריו הוא נשא בפני אולם כמעט ריק לאחר נטישה מאסיבית של משלחות בעצרת הכללית של האו"ם. בין הנוטשים, נציגי ארצות הברית וצרפת. הנטישה החלה כאשר אחמדינג'אד האשים את ישראל ברצח עם ובכך שהיא שולטת בכלכלה ובפוליטיקה העולמית.

 

את נאומו הוא פתח בברכות לאללה ולנוכחים, ומיד אחר כך החל להשתלח בישראל. "לא ייתכן שפשעי הכובשים נגד נשים וילדים חסרי-הגנה - הריסת בתים, חוות, בתי חולים ובתי ספר - זוכים לתמיכה בלתי-מותנית מצד ממשלות מסוימות", אמר. "ההתעוררות העולמית, והתפשטות ערכי החירות, ימנעו מהם להמשיך בגישה צבועה ואכזרית זו לאורך זמן. כיצד ניתן להעלות על הדעת שהמדיניות הלא-אנושית כלפי הפלסטינית תוכל להימשך?", הוסיף.

 

הנבואה אולי ניתנה לשוטים, אך סביר להניח שבנאומו מחר בפני העצרת הכללית, לא יצליח אחמדינג'אד לשמור על איפוק ויתקוף בפעם המי יודע כמה את ישראל ומדינות המערב, בהן ארה"ב. בין אם יכחיש שוב את השואה ובין אם ידבר על זכותה של ארצו לגרעין, נאומו של הנשיא האיראני יזכה לכותרות ראשיות ויצדיק את מעמדו כאחד מכוכבי העצרת, לצד אובמה, נתניהו ואבו מאזן.

 

אך עוד לפני שאחמדינג'אד יפצה את פיו, נראה כי הנשיא האיראני עשה צעד גדול לריכוך דעת הקהל בארה"ב. מוקדם יותר היום דווח כי שני התרמילאים הצעירים האמריקנים, שנעצרו ב-2009 והורשעו בחודש שעבר בגין ריגול, ישוחררו היום בערבות ויועברו לידי שגרירות שווייץ בטהרן. שחרורם יתבצע לאחר שאחמדינג'אד אמר לפני כמה ימים לרשת NBC האמריקנית כי השניים ישוחררו.

 

מצב רוח תוקפני במיוחד: רג'פ טאיפ ארדואן

ראש ממשלת טורקיה יופיע בעצרת האו"ם במצב רוח תוקפני במיוחד. ויש לו כמה סיבות לכך. אתמול ידעה אנקרה פיגוע רצחני, שבו נהרגו שלושה בני אדם. ואם בזה לא די, שעות ספורות לאחר הפיגוע באנקרה, דיווחו כלי תקשורת בטורקיה כי מורדים כורדים תקפו ברקטות בית ספר לשוטרים במחוז סיאירט בדרום-מזרח המדינה, והרגו ארבעה בני אדם.

 

ינאם על רקע פיגועים קטלניים בטורקיה וסכסוך עם ישראל. ארדואן (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ינאם על רקע פיגועים קטלניים בטורקיה וסכסוך עם ישראל. ארדואן(צילום: רויטרס)

 

שני הפיגועים שזעזעו אתמול את טורקיה ומאבקה בטרור יקבלו ודאי ביטוי בנאומו הקרוב של ארדואן בעצרת האו"ם. אולם סוגיה זו לא תהיה היחידה שתזכה להתייחסותו של האיש שפועל ללא לאות בשנה האחרונה כדי להפוך את טורקיה למעצמה אזורית.

 

ככל הנראה, ארדואן יזכיר בנאומו גם את ישראל, "הידידה שהפכה לאויבת", ויתייחס לסכסוך הישראלי-טורקי בנושא המשט לעזה. ראש הממשלה הטורקי דחה באחרונה את המאמצים האמריקניים ליישב את המשבר עם ישראל, ולהגיע לפשרה שאינה כוללת התנצלות ישראלית על אירועי המשט.

 

"איננו זקוקים בשום פנים לתיווך", הבהיר שר החוץ של ארדואן, אחמט דבוטאולו, "אם ישראל - בעלת בריתה בעבר - תרצה להפיג את המתח, דרישותיה של טורקיה ברורות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
השתלטו על סדר היום של העצרת. נתניהו ואבו מאזן
צילום: רויטרס
"כל פיתרון יבוא רק באמצעות משא ומתן". אובמה
צילום: Getty Images
סייעה לנשיא ללחוץ על המדינות המתנדנדות. קלינטון
צילום:EPA
גם הפעם הוא ישתלח בישראל? אחמדינג'אד
צילום: AP
יבלוט בהיעדרו. קדאפי
צילום: MCT
מומלצים