אובמה: ישראל מוקפת אויבים, שלום - רק במו"מ
בנאום הכי פרו-ישראלי שנשא מאז תחילת כהונתו, הבהיר נשיא ארה"ב כי אין קיצורי דרך להקמת מדינה פלסטינית, אף שהוא תומך בה: "שלום לא יבוא דרך החלטה של האו"ם. העמים יצטרכו לחיות יחד הרבה אחרי שהנאומים שלנו יסתיימו"
נשיא ארה"ב, ברק אובמה, יצא הערב (יום ד') מעל במת העצרת הכללית של האו"ם, הגוף שצפוי לאשר את בקשת הפלסטינים להכרה במדינתם, נגד המהלך הפלסטיני. אובמה אמר כי שלום אמיתי בין ישראל לפלסטינים ניתן להשיג רק במשא ומתן, והדגיש כי לא ניתן להקים מדינה פלסטינית באמצעות קיצורי דרך. "שלום תלוי בפשרה בין עמים שצריכים לחיות יחד הרבה אחרי שהנאומים שלנו יסתיימו", אמר אובמה.
בנאומו הזכיר אובמה כי לפני שנה עמד על אותה במה, וקרא להקמת מדינה פלסטינית חופשית ועצמאית. "האמנתי אז ואני מאמין גם כעת, שלעם הפלסטיני מגיעה מדינה משלו. אבל אמרתי גם ששלום אמיתי ניתן להשיג אך ורק באמצעות הישראלים והפלסטינים עצמם. שנה אחר כך, למרות כל המאמצים של ארה"ב וגורמים אחרים, הצדדים לא הצליחו לגשר על הפערים", אמר אובמה על הקיפאון בתהליך השלום.
מאבק באו"ם - כותרות אחרונות ב-ynet:
- הפלסטינים יצאו לחגוג; "בסוף תהיה לנו מדינה"
עוד בערוץ החדשות :
- נחשפו פני הרשע: הבן רצח את הוריו בירושלים
אובמה דיבר על תסכולו האישי מהיעדר התהליך המדיני במזרח התיכון, אך המשיך להדגיש כי כפיית מדינה פלסטינית על ישראל לא תעזור: "בעודנו ניצבים מול הקיפאון הזה ניסיתי להציע נוסחה חדשה. הבסיס הוא ברור, הישראלים חייבים לדעת שכל הסכם יביא ערבויות לביטחונם, והפלסטינים צריכים לדעת מה יהיה הבסיס הטריטוריאלי של מדינתם. אני יודע שרבים מתוסכלים מחוסר ההתקדמות. אני מבטיח לכם שכך גם אני. אבל השאלה אינה רק המטרה שאנחנו מבקשים להשיג, השאלה היא כיצד אנחנו מגיעים למטרה הזו".
"ילדי ישראל יודעים שילדים אחרים לומדים לשנוא אותם"
נשיא ארה"ב הדגיש כי המהלך הפלסטיני באו"ם לא יביא לבדו לשלום: "אני משוכנע שאין שום קיצור דרך לסיום עימות שנמשך שנים. שלום הוא עבודה קשה, שלא תסתיים רק על-ידי החלטת האו"ם. בסופו של דבר, הישראלים והפלסטינים צריכים לחיות זה לצד זה. בסופו של דבר, אלה הישראלים והפלסטינים, לא אנחנו, שצריכים להגיע להסכם על כל הדברים שבמחלוקת ביניהם - הפליטים, הגבולות ירושלים, כל נושאי הליבה. שלום תלוי בפשרה בין עמים שצריכים לחיות יחד הרבה אחרי שהנאומים שלנו יסתיימו".
אובמה הוסיף: "אנחנו חותרים לעתיד שבו הפלסטינים יחיו במדינה ריבונית משלהם, ללא הגבלות בכל הנוגע למה שהם יכולים להשיג. האמירה שהפלסטינים ראו את החזון הזה נדחה זמן רב מדינה איננה מוטלת בספק. זה נובע לחלוטין מכך שאנחנו מאמינים באופן כל-כך נחרץ בשאיפות של העם הפלסטיני. ארה"ב השקיעה זמן ומאמצים רבים כל כך בבניית מדינתם ובמשא ומתן שיכול להביא למדינה כזו".
הנשיא האמריקני הבהיר כי מחויבות ארצו לביטחונה של ישראל איננה ניתנת לערעור, וכי ידידות ארה"ב עם ישראל עמוקה ומתמשכת. "לכן אנחנו מאמינים ששלום ארוך טווח חייב לכלול הכרה באתגרים הביטחוניים הממשיים שעומדים בפני ישראל מדי יום ביומו. בואו נהיה כנים: ישראל מוקפת שכנות שפתחו במלחמות חוזרות ונשנות נגדה. אזרחי ישראל נרצחו באמצעות רקטות שנורו על בתיהם ומחבלים מתאבדים שהתפוצצו באוטובוסים שלהם.
"ילדי ישראל גדלים תוך ידיעה שברחבי האזור, ילדים אחרים לומדים כיצד לשנוא אותם. ישראל, מדינה קטנה שבה מתגוררים פחות משמונה מיליון תושבים, מביטה בעולם שבו מנהיגים של מדינות גדולות בהרבה מאיימים למחוק אותה מהמפה. העם היהודי נושא צלקת של מאות שנות גלות, רדיפה וזיכרון טרי של הידיעה ששישה מיליון בני אדם נרצחו פשוט משום שהיו מי שהם".
מזכ"ל האו"ם: הפלסטינים ראויים למדינה, ישראל לביטחון
זמן קצר לפני נאומו של אובמה, נאם מזכ"ל האו"ם, באן קי-מון, ואמר כי יש לשים קץ למבוי הסתום בין ישראל לפלסטינים. באן אמר כי הפלסטינים ראויים למדינה, ישראל זקוקה לביטחון, והקיפאון במשא ומתן חייב להיפסק. הוא הבטיח שהאו"ם "יסייע ללא לאות להשיג את השלום באמצעות הסדר שיושג במשא ומתן". באן הוא שאמור להעביר את הפנייה של הפלסטינים למועצת הביטחון, והוא כבר הודיע שימלא את תפקידו זה, אף שלא הביע עמדה נחרצת בנוגע לבקשת הפלסטינים להכרה במדינתם.
נשיאת ברזיל, דילמה רוסף, שארצה היא בין החברות במועצת הביטחון שכן יצביעו בעד מדינה פלסטינית, אמרה בנאומה אחרי המזכ"ל באן כי הגיע הזמן שתהיה מדינה פלסטינית החברה באו"ם. לדבריה, רק מדינה פלסטינית תבטיח את קיומה של מדינה יהודית בשלום.
נאומו של אובמה בא ערב הגשת הבקשה הפלסטינית למועצת הביטחון, כשעדיין לא ברור אם ארה"ב תצטרך לנצל את זכות הווטו שלה שם כדי למנוע קבלה מלאה של מדינה פלסטינית לאו"ם. במועצה חברות 15 מדינות, וכדי לאשר את הבקשה צריכים הפלסטינים שתשע מהן יצביעו בעדם. לפי שעה יש להם כשבע תומכות, כשבוסניה וגבון עדיין מתנדנדות. גם אם ישיגו הפלסטינים תשע תומכות, ארה"ב צפויה להטיל וטו על המהלך - זכות שיש לה מתוקף היותה
חברה קבועה במועצה, אך מהלך שכזה יסב לה מבוכה רבה בעולם, במיוחד במדינות ערב
והאסלאם.
אחרי הפנייה למועצת הביטחון, יפנו הפלסטינים גם לעצרת הכללית של האו"ם, שם צפוי להם רוב גדול שיצביע בעד קבלת הפלסטינים לאו"ם. בעצרת הכללית חברות 193 מדינות, רובן מדינות ערב והאסלאם או מדינות עולם שלישי, שיתנו לפלסטינים את קולן. משמעות קבלה של מדינה פלסטינית על-ידי העצרת הכללית היא הצהרתית בעיקרה, אך מעבר למבוכה שהיא תגרום לישראל, היא עלולה לפגוע בה גם משפטית. ישראל מקווה להשיג לפחות "רוב מוסרי" של 30 מדינות שיתנגדו בעצרת הכללית להכרה במדינה פלסטינית, בהן מדינות חשובות כמו בריטניה וצרפת, כדי לפגוע בלגיטימיות של המהלך הפלסטיני.