נתניהו לאובמה: תעודת כבוד שעמדתנו - עמדתך
בפתח פגישתו עם הנשיא האמריקני, הודה ראש הממשלה לאובמה על נאומו הפרו-ישראלי בעצרת הכללית וחזר על דבריו: "מו"מ זו הדרך היחידה, אין קיצורי דרך". אובמה אמר לנתניהו כי "מחויבותה של ארה"ב לביטחון ישראל אינה ניתנת לערעור"
אובמה התייצב מאחורי ישראל, ראש הממשלה ממהר להודות לו. בנימין נתניהו הודה הערב (יום ד') לנשיא ארה"ב על שאמר בנאומו בעצרת הכללית של האו"ם כי אסור לעשות קיצורי דרך למדינה פלסטינית, וכי ישראל היא מדינה מוקפת אויבים שיש להתחשב בבעיותיה הביטחוניות. "זו תעודת כבוד שאתה מתנגד, תעודת כבוד שעמדתנו - עמדתך", אמר נתניהו. מסיבת העיתונאים של נתניהו ואובמה שודרה ב-ynetLIVE במסגרת השידור המיוחד שאנו מעבירים מהאו"ם.
כינוס סוער בעצרת הכללית של האו"ם:
- אובמה: ישראל מוקפת אויבים, שלום - רק במו"מ
- רוסיה לאובמה: אל תטיל וטו על בקשת הפלסטינים
- הפלסטינים יצאו לחגוג; "בסוף תהיה לנו מדינה"
- השנה האבודה: כשלון ארה"ב הוביל לאו"ם
בפתח פגישתו עם הנשיא האמריקני השתמש נתניהו במנטרות נוספות מנאומו של אובמה. "צריך שלום, צריך הסכם. צריך לנהל משא ומתן וזו הדרך היחידה, קיצורי הדרך לא מקובלים", אמר נתניהו, כדבריו של הנשיא האמריקני מעל בימת האו"ם בניו-יורק. עם זאת, הוסיף: "הפלסטינים עדיין לא מוכנים. הימנעות ממשא ומתן זה רע לשלום ולאזור".
אובמה אמר לנתניהו: "היחסים בין ארה"ב לישראל בלתי ניתנים לשבירה. המחויבות של ארה"ב לביטחונה של ישראל בלתי ניתנת לערעור. שלום לא יכול להיות מוכתב לצדדים, הוא חייב להיות תולדה של משא ומתן". לדברי הנשיא האמריקני, "הישראלים והפלסטינים חייבים לשבת יחד ולדון, ולעשות מאמץ גדול כדי להשיג את ההסדר. זה מזכיר לנו כמה שלום יכול להיות שברירי".
לאחר מסיבת העיתונאים נכנסו אובמה ונתניהו לפגישה בדלתיים סגורות, שבה ידונו בהמשך המאמצים הדיפלומטיים לסיכול ההכרה במדינה פלסטינית. מוקדם יותר יצא נשיא ארה"ב נגד המהלך הפלסטיני מול הגוף שצפוי לאשר את בקשת הפלסטינים להכרה במדינתם. אובמה הדגיש כי שלום אמיתי בין ישראל לפלסטינים ניתן להשיג רק במשא ומתן, והבהיר כי לא ניתן להקים מדינה פלסטינית באמצעות קיצורי דרך.
"אני משוכנע שאין שום קיצור דרך לסיום עימות שנמשך שנים. שלום הוא עבודה קשה, שלא תסתיים רק על-ידי החלטת האו"ם. בסופו של דבר, הישראלים והפלסטינים צריכים לחיות זה לצד זה. בסופו של דבר, אלה הישראלים והפלסטינים, לא אנחנו, שצריכים להגיע להסכם על כל הדברים שבמחלוקת ביניהם - הפליטים, הגבולות ירושלים, כל נושאי הליבה. שלום תלוי בפשרה בין עמים שצריכים לחיות יחד הרבה אחרי שהנאומים שלנו יסתיימו".
בנאומו הזכיר אובמה כי לפני שנה עמד על אותה במה, וקרא להקמת מדינה פלסטינית חופשית ועצמאית. "האמנתי אז ואני מאמין גם כעת, שלעם הפלסטיני מגיעה מדינה משלו. אבל אמרתי גם ששלום אמיתי ניתן להשיג אך ורק באמצעות הישראלים והפלסטינים עצמם. שנה אחר כך, למרות כל המאמצים של ארצות הברית והאחרים, הצדדים לא הצליחו לגשר על הפערים", אמר אובמה על הקיפאון בתהליך השלום.
אובמה גם דיבר על תסכולו האישי מהיעדר התהליך המדיני במזרח התיכון, אך המשיך להדגיש כי כפיית מדינה פלסטינית על ישראל לא תעזור: "בעודנו ניצבים מול הקיפאון הזה ניסיתי להציע נוסחה חדשה. הבסיס הוא ברור, הישראלים חייבים לדעת שכל הסכם יביא ערבויות לביטחונם, והפלסטינים צריכים לדעת מה יהיה הבסיס הטריטוריאלי של מדינתם. אני יודע שרבים מתוסכלים מחוסר ההתקדמות. אני מבטיח לכם שכך גם אני. אבל השאלה אינה רק המטרה שאנחנו מבקשים להשיג, השאלה היא כיצד אנחנו מגיעים למטרה הזה".
נאומו של אובמה בא ערב הגשת הבקשה הפלסטינית למועצת הביטחון, כשעדיין לא ברור אם ארה"ב תצטרך לנצל את זכות הווטו שלה שם כדי למנוע קבלה מלאה של מדינה פלסטינית לאו"ם. במועצה חברות 15 מדינות, וכדי לאשר את הבקשה צריכים הפלסטינים שתשע מהן יצביעו בעדם. לפי שעה יש להם כשבע תומכות, כשבוסניה וגבון עדיין
מתנדנדות. גם אם ישיגו הפלסטינים תשע תומכות, ארה"ב צפויה להטיל וטו על המהלך - זכות שיש לה מתוקף היותה
חברה קבועה במועצה, אך מהלך שכזה יסב לה מבוכה רבה בעולם, במיוחד במדינות ערב והאסלאם.
אחרי הפנייה למועצת הביטחון, יפנו הפלסטינים גם לעצרת הכללית של האו"ם, שם צפוי להם רוב גדול שיצביע בעד קבלת הפלסטינים לאו"ם. בעצרת הכללית חברות 193 מדינות, רובן מדינות ערב והאסלאם או מדינות עולם שלישי, שיתנו לפלסטינים את קולן. משמעות קבלה של מדינה פלסטינית על-ידי העצרת הכללית היא הצהרתית בעיקרה, אך מעבר למבוכה שהיא תגרום לישראל, היא עלולה לפגוע בה גם משפטית. ישראל מקווה להשיג לפחות "רוב מוסרי" של 30 מדינות שיתנגדו בעצרת הכללית להכרה במדינה פלסטינית, בהן מדינות חשובות כמו בריטניה וצרפת, כדי לפגוע בלגיטימיות של המהלך הפלסטיני.