מכת מדינה: מחצית מהישראלים סובלים מהשמנה
סקר הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מגלה נתונים מדאיגים: 49% בארץ סובלים מעודף משקל או השמנת יתר, רובם גברים. כחמישית מאיתנו עושים דיאטה - ובעיקר נשים. אך יש גם בשורות טובות: רבים מאיתנו עוסקים בפעילות גופנית ואוכלים ירקות
מגיפת ההשמנה כאן ובגדול: סקר חדש של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מגלה כי כמחצית מהישראלים נמצאים במצב של עודף משקל, השמנה או השמנת יתר. עם זאת, אנחנו בהחלט משתדלים לשנות את המצב - מחצית מהישראלים עוסקים בפעילות גופנית לפחות פעם בשבוע ובודקים רכיבים וסימון תזונתי שעל המזון.
ישראלים ומשקל - סיפור אהבה?
- דו"ח השמנה: ישראליות במקום 2 אחרי טורקיה
- מחקר: 30% מהילדים העניים בישראל - שמנים
- 47% מבני הנוער בישראל: "אנחנו שמנים מדי"
ממצאי הסקר מראים כי כמחצית מהאוכלוסייה (49%) נמצאים במצב של עודף משקל, השמנה או השמנת יתר, וגברים סובלים מעודף משקל יותר מנשים (40% מהגברים, לעומת 27% מהנשים). עודף המשקל נקבע על פי מדד ה-BMI, חישוב של המשקל חלקי הגובה בריבוע.
נשים רוצות לרזות יותר
על אף הנתונים המדאיגים, נמצא כי למעלה ממחצית מהאוכלוסייה (54%) מעוניינת לרדת במשקל: שליש (34%) מבעלי משקל תקין, 68% מבעלי עודף משקל ו-88% מאלה שבמצב השמנה והשמנת יתר. 34% נוספים מעוניינים להישאר באותו המשקל.
נשים מעוניינות לרדת במשקל יותר מגברים: 60% לעומת 47% מהגברים. בקרב האוכלוסייה במשקל תקין, שיעור הנשים המעוניינות לרדת במשקל גבוה פי 2.7 משיעור הגברים המעוניינים לרדת במשקל.
בפועל, 21% מהאוכלוסייה עושים דיאטה: 17% מהגברים ו-26% מהנשים. אולם לא כל אלה שבדיאטה באמת זקוקים לכך - 15% מבעלי המשקל התקין סופרים קלוריות, 25% מבעלי עודף המשקל ו-35% מאלה שבמצב השמנה והשמנת יתר. בכל הקבוצות שעושות דיאטה, שיעור הנשים גבוה יותר מהגברים.
עוד נתון מעודד מגלה כי 50% מהישראלים עוסקים בפעילות גופנית לפחות פעם בשבוע. בקרב בני 65 ומעלה שיעור העוסקים בפעילות גופנית מרשים ומגיע ל-46%. כ-31% עוסקים בפעילות גופנית לפחות שלוש פעמים בשבוע – 35% מהם גברים ו-28% מהם נשים.
68% אוכלים פירות וירקות
60% מבעלי משקל תקין מעריכים את מצב בריאותם כ"טוב מאוד". לעומת זאת, בקרב בעלי עודף משקל פחות ממחצית (45%) מעריכים כך את מצב בריאותם, ובקרב אנשים במצב השמנה והשמנת יתר 29% בלבד מעריכים את מצב בריאותם כ"טוב מאוד".
ידוע כי הגיל משפיע על מצב הבריאות, וככל שעולה הגיל עולה גם שיעור המעידים על כך שקיימת אצלם בעיה בריאותית במהלך חצי השנה האחרונה. בכל קבוצת גיל, שיעור המעידים על בעיה בריאותית גבוה יותר בקרב בעלי עודף משקל ובקרב אנשים במצב השמנה מאשר בקרב בעלי משקל תקין. למעלה ממחצית מהאוכלוסייה (56%) בודקים רכיבים או סימון תזונתי שעל אריזת מוצרי המזון בעת הקניות. נשים, יש לציין, נוטות לבדוק זאת יותר מגברים.
רבות כבר נאמר בזכות חשיבות ארוחת הבוקר לתזונה נכונה, תפקוד תקין ומניעת זלילות במשך היום. עם זאת, מהסקר עולה כי רק 55% מהישראלים נוהגים לאכול ארוחת בוקר. ומה בנוגע לפירות וירקות? 68% מהישראלים מקפידים במידה רבה לאכול פירות או ירקות.
עוד עולה כי שיעור הצמחונים או הטבעונים עומד על 2.6%, מתוכם פי שלושה נשים צמחוניות בהשוואה לגברים. מתוך הנסקרים, 31% מקפידים לאכול מוצרי מזון טבעיים כמו אורז מלא ומוצרים מקמח מלא.
הרגלי התזונה של הנשים מושפעים ממחקרים ומפרסומים לגבי תזונה בריאה, יותר מאשר הרגלי התזונה של גברים: 18% מהגברים מעידים כי הרגלי התזונה שלהם מושפעים מפרסומים בנושא, לעומת 26% מהנשים. כמו כן, בעלי השכלה גבוהה מושפעים יותר מבעלי השכלה נמוכה.
אבל חלק מאיתנו מקצץ במזון לאו דווקא בשל השמנה. 11% מהאוכלוסייה מדווחים כי ויתרו על אוכל לעתים קרובות או מדי פעם בשנה האחרונה בשל קשיים כלכליים, מתוכם מקצצים במזון 20% שהכנסתם החודשית היא עד 2,000 שקלים, 10% אוכלים פחות בשל הכנסה של עד 4,000 שקלים בחודש, ו- 3.4% עושים זאת כשהכנסתם גבוהה מ- 4,000 שקלים.