קריסה בבורסות אירופה: דאקס צנח ב-5%
מדד פוטסי הבריטי ירד ב-4.67%, מדד קאק הצרפתי ירד ב-5.25% ובורסת מילנו האיטליה ירדה ב-4.62%. שר האוצר של ארה"ב, טימותי גייטנר: מדינות אירופה יאלצו לפעול בנחישות כדי לטפל במשבר החובות
המסחר בבורסות אירופה ננעל היום (ד') בירידות שערים חדות על רקע השקת התוכנית לרכישת אג"ח של הפד עליה הכריז אתמול ברננקי. במקביל, רוכש הבנק האירופי המרכזי אג"ח איטלקיות בהקף ניכר.
מדד פוטסי הבריטי ירד ב-4.67%, מדד דאקס הגרמני ירד ב-4.96%, מדד קאק הצרפתי ירד ב-5.25% ובורסת מילנו האיטליה ירדה ב-4.62%.
הפד הודיע אמש על תוכנית התמריצים החדשה לכלכלה האמריקנית, לפיה יחליף חלק מהאג"ח קצר הטווח שבידיו באג"ח ארוך טווח בניסיון להמשיך ולהוריד את ההוצאות על הלוואות ולמנוע מהכלכלה במדינה לשקוע במיתון נוסף.
אחרי יומיים של דיונים, הודיע הבנק המרכזי האמריקני כי ירכוש ב-400 מיליארד דולר אג"ח של עד 30 שנה, ובמקביל ימכור אג"ח באותו ערך של 3 שנים. הצעד אמור "להוריד את הלחץ על הריבית לטווח הארוך ולסייע בקבלת תנאים פיננסיים רחבים יותר", נמסר בהודעה.
המהלך מדמה, למעשה, הורדת ריבית ובכך מתמרץ את השווקים דרך שינוי עקום התשואות על האג"ח. הפד הותיר ללא שינוי את הבטחתו להשאיר את הריבית ברמה הקרובה לאפס לפחות עד אמצע 2013, כל עוד שיעורי האבטלה ממשיכים להיות גבוהים ותחזית האינפלציה ממשיכה להיות "חלשה".
טימותי גייטנר, שר האוצר של ארה"ב, אמר היום כי מדינות אירופה יאלצו לפעול בנחישות כדי לטפל במשבר החובות. מעבר לכך, צופה גייטנר שנים על גבי שנים של בעיות פיננסיות במדינות גוש היורו שהתנהלו בצורה לא נכונה.
סוחרים מסרו לרשת CNBC כי הבנק האירופי המרכזי הגדיל את רכישות האג"ח של איטליה וספרד. הבנק המרכזי האירופי רוכש אג"ח של מדינות אלו כבר מחודש אוגוסט, אך היום, אומרים הסוחרים, ההזמנות הרבה יותר גדולות. תוכנית הרכישות הובילה את המרווח של האג"ח האיטלקיות מאג"ח גרמניות ל-10 שנים לרדת משיא של 4.16% לרמה של 4.07%.
מייקל ברנייר נציב האיחוד האירופי האחראי על הסקטור הפיננסי אמר היום בראיון ל"לה פיגרו" כי "ייתכן שהבנקים באירופה יצטרכו את עזרת הבנק המרכזי של אירופה מעבר לרכישת האג"ח אשר מתבצעת בחודש האחרון".
אלכס זבז'ינסקי, כלכלן המאקרו של דש בית השקעות התייחס למהלך של הפד מאתמול: "הבנק המרכזי האמריקני אמר שקיימים איומים משמעותיים לצמיחה, ושהוא נוקט בצעדים כדי לסייע לכלכלה. תגובת השווקים להודעת הפד מראה שהם מאמינים יותר לאמירה הראשונה של הפד, אך לא רוכשים אמון רב ליכולת הצעדים, עליהם הודיע הבנק המרכזי, לחולל שינוי בכלכלה. שוק האג"ח הגיב בהתאם לפעולות אותן מתכוון הבנק המרכזי ליישם - עליית התשואות לטווח קצר וירידה לטווח ארוך".
מאקרו
פעילות העסקים במגזר הפרטי באירופה ובסין ירדה בחדות בחודש האחרון, זאת בשעה שהמשך משבר החוב בגוש היורו וההתאוששות המדשדשת בארה"ב נתנו את אותותיהם על ביטחון המשקיעים והחזירו לשוק חששות שלפיהם עלול העולם להידרדר למיתון נוסף.
לפי דיווח של CNBC, מגזר השירותים בגוש היורו רשם ירידה מבהילה בחודש ספטמבר, הראשונה זה שנתיים, זאת בעת שמגזר הייצור, שהוביל את רובה של ההתאוששות בגוש, התכווץ זה החודש השני ברציפות. כך גילו סקרים שפורסמו היום.
מידע מוקדם יותר שהגיע מסין לימד כי מגזר הייצור - שעד לא מזמן שיגשג שם - התכווץ זה החודש השלישי ברציפות, מה שמשמש כעדות לכך שיתכן והענק מהמזרח לא יוכל להוות בשלב הנוכחי משקל נגד מספק לבעיות שחווה המערב.
מדד פלש מרקיט של גוש היורו הבודק את קניין המנהלים בתחום השירותים ופעילות עסקים באלפי חברות, ובהן גם המגזר הפיננסי, ירד ל-49.1 החודש לעומת 51.5 באוגוסט, הרבה מתחת לתחזיות שעמדו בממוצע על 51.0.