שתף קטע נבחר

 

קפריסין נבהלה? גם הטורקים ייהנו מרווחי הגז

טורקיה איימה לשלוח ספינות מלחמה וקפריסין היוונית שינתה גישה: הנשיא הבטיח כי אם יימצא גז בקידוח הימי, "נבחן באיזו דרך נוכל להשתמש ברווחים לטובת שתי הקהילות"

לאחר איומים מצדה של טורקיה, הודיעה היום (יום ה') קפריסין היוונית כי היא מוכנה להשתמש ברווחי הגז שתמצא גם לטובת חלקו הטורקי של האי המחולק, עוד לפני שהצדדים יגיעו להסכם שלום. השבוע החלו קידוחים משותפים לקפריסין וחברת נובל אנרג'י האמריקנית מדרום לאי, ועוררו את זעמה של אנקרה. ראש ממשלת טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן, איים לשלוח לאזור ספינות קרב בתגובה לצעד.

  

נשיא קפריסין היוונית, דמטריס כריסטופיאס, אמר בניו יורק כי הוא מעוניין ששתי הקהילות המסוכסכות ייהנו מגילוי הגז. "המסר שלי לטורקיה ולקפריסין הטורקית הוא למצוא פתרון בהקדם האפשרי, אבל כנשיא אני מבטיח שאפילו לפני פתרון, אם יהיו לנו רווחים, אנחנו נבחן באיזו דרך אנחנו יכולים להשתמש בהם לטובת שתי הקהילות, זה צריך להיות ברור", אמר הנשיא בהצהרה רשמית.

 

מדובר בריכוך עמדתה הקודמת של קפריסין היוונית, שעד כה הצהירה כי "הרפובליקה של צפון קפריסין", מדינת החסות של טורקיה באי, תוכל ליהנות מרווחי הגז רק לאחר שיושג הסכם לגבי עתידו של האי. קפריסין הטורקית סבורה כי היא זכאית לרווחי הגז שעשוי להימצא במים באזור, וחששה שחלקה יקופח. 

 

ארדואן ונשיא קפריסין הטורקית ארולו. חשש מאובדן הרווחים (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ארדואן ונשיא קפריסין הטורקית ארולו. חשש מאובדן הרווחים(צילום: רויטרס)

 

אתמול חתמו טורקיה ובת חסותה הקפריסאית על הסכם לסימון הגבולות התת-ימיים ביניהן, במטרה להקל על חיפושי הנפט והגז הטבעי סביב האי. יום קודם תקף ארדואן את ישראל וקפריסין היוונית וטען כי חיפושי הגז והנפט שלהן "מחבלים בשיחות בין צפון קפריסין לדרום קפריסין". הוא כינה את המשך קידוחי הגז של ממשלת קפריסין "טעות מטופשת".

 

טורקיה כבשה את חלקה הצפוני של קפריסין ב-1974, לטענתה כדי להגן על המיעוט הטורקי שם.

ב-1983 הוקמה "הרפובליקה הטורקית של צפון קפריסין" שהמדינה היחידה בעולם המכירה בה היא טורקיה. משום כך, לפי החוק הבינלאומי גם המשאבים שמול חופיה הצפוניים של קפריסים שייכים לחלק היווני, הממשלה הלגיטימית.

 

ממשלת קפריסין חתמה על חוזה עם חברת נובל אנרג'י האמריקנית וחברת "דלק" בבעלותו של יצחק תשובה, לקידוחים בשטח דרומית-מזרחית לאי, שגובל במים הטריטוריאליים של ישראל, סמוך לאזור שבו נמצאו שדות גז טבעי עצומים ובהם נמצא למשל קידוח "לוויתן".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אסדת קידוח לוויתן
צילום: אלבטרוס צילומי אוויר
האי המסוכסך
איור: shutterstock
הגבול עובר בבירה ניקוסיה
צילום: Gettyimages
ארדואן. איים
צילום: AP
מומלצים