מוזיאון ליין: יוצאים מהקופסא – נשארים במחשב
מה קורה לכל המחשבים שמסיימים את תפקידם בעולם? אם הם היו טובים , הם הופכים לאמנות
אחת הדרכים לחיות חיים ירוקים יותר היא לצרוך פחות, ומדובר כאן באתגר לא פשוט. הטכנולוגיה ומשווקיה מפתים אותנו בכל יום לקנות טלוויזיה דקה יותר, מחשב חזק יותר, אייפון 3, אייפון 4, אייפון 5, ואנחנו שמחפשים את נוחות ושדרוג, למדנו לזרוק בקלות ולקחת חדש. מכשירים ישנים הולכים לפח, חלק לכבשן, אבל הטובים באמת זוכים בחיי נצח כשהם מתורגמים לאמנות.
עוד במוזיאון ליין:
בובה ממוכנת
אנדרה פטרכי (andrea petrach), המכונה גם HIMATIC, יוצר פסלים המורכבים מדברים שלרב אנשים משליכים לפח. בעבודתו הוא משלב רכיבים של מוצרי אלקטרוניקה ונותן איזושהי חיות מחודשת לדברים שלאיש אין חפץ בם. כדי להשלים את הבריאה, לכל פסל הוא נותן שם חדש כמו סייקו, אוקטופיל, אוטו ועוד. פטרכי רואה ביצירותיו סמל לחוסר השליטה שלנו בכל הקשור לצריכה. אני ממליצה בחום להיכנס לאתר ולהתרשם מעבודות נוספות.
סביבה אלקטרונית
גבריאל דישאו (Gabriel Dishaw) הוא אמן נוסף שמשתמש במכשירים ורכיבים אלקטרונים שאנשים זרקו כדי לעשות אמנות שהוא מגדירה כיצירה שמטיבה עימו ועם הסביבה. אך בעוד שפטרכי הצליח להפיח חיים חדשים בדמויות שיצר, בעיקר הודות לבובות, העבודות של דישאו נשארו עם ניחוח של מעגלים חשמליים. באמצעות פסליו, דישאו מנסה גם הוא להעביר מסר על תרבות הצריכה. הביטוי הבולט בכך הוא גלרייה של פסלי נעליים עם לוגו נייקים – עשויים מלוחות אלקטרונים, ברגים וכיוצא בזאת.
רומטיקה אורבנית
האמן האיטלקי פראנקו רצ'יה (Franco Recchia) משתמש ברכיבי מחשב ישנים כדי ליצור מראות אורבניים באמצעות פסלים או מיצגים. הוא אינו מנתב את עבודתו למסרים אקולוגים או כאלה המתייחסים לצריכה, אלא מנסה לעטות את תהליך היצור המודרני באיזו נימה רומנטית. באתר הוא כותב שכוונתו היא להבהיר שבכל יצירה אנושית, בכלל בניה, טמון כשרון, דמיון ויופי. "האם יש מישהו שלא ניסה, כילד או כמבוגר, לפרק צעצוע כדי לראות מה יש בפנים ואיך הדברים עובדים? הסקרנות לגלות מה יש בפנים היא הבסיס של היצירתיות שרבים מאיתנו, בחיי היום יום, נדרשים להסתירה. אני מנסה להמשיך להסתכל על העולם באותה התמימות ותדהמה כפי שהסתכלתי עליו כשהייתי ילד".
לאתר >>
האדם כמכונה
ארט דיירקטור בשם מורילו מלו (Murilo Melo) פרק רכיבי טלוויזיה, קונסולת משחקים, מחשבים ועוד כדי ליצור סדרת מודעות עבור רשת מכוני כושר בברזיל. הפרוייקט ערך כארבעה חודשים אותם הוא תיעד לסרטון. הטקסט במודעות מזמין את האנשים לשנות את השגרה שלהם ולהצטרף אליהם, למרות שרכיבי המחשב בעיקר עושים חשק להישאר מול המחשב.
לעבודות נוספות >>
תכנון האדם
קולין ג'ונסון, אמן אמריקאי מרשים יצר קולאג' מעניין בשם "הכול ולא כלום" (Everything and Nothing), באמצעות הנחה של פיסות נייר דקות על גבי עץ. הקולג' אומנם מראה את האדם וחלקי אדם: ריאות, לב ועוד, אך הצפיפות ובחירת הצבעים נותנים לזה תחושה של לוח אלקטרוני. כך אולי יכול היה להיראות התכנון שלנו אם אלוהים היה מהנדס ולא משורר. מאד מומלץ להיכנס לאתר שלו ולגלות עבודות נוספות, מלאות צבע.
נסיים עם מודעה מרשימה לכדורים לכאב ראש, שמראה פחות או יותר מה כל הטכנולוגיה הזו יכולה לעשות לנו.