שתף קטע נבחר

 

ניו-יורק: המסגד של גראונד זירו נפתח למבקרים

מרכז התרבות המוסלמי, שליד האתר שמסמל יותר מכל את 11 בספטמבר, פתח את שעריו. למרות הביקורת שנמתחה על התכנית, היזם מרגיע: "מחויבים לשיתוף משפחות הקורבנות"

איך שמסגד אחד מעז. מרכז התרבות האיסאלמי הסמוך ל"גראונד זירו" – אתר מרכז הסחר העולמי שנהרס בפיגועי 11 בספטמבר – פתח אתמול (יום ה') את שעריו לראשונה. הבניין הוקם שני גושי בניינים ממגדלי התאומים, והוא כולל בין השאר מתחם תפילה למוסלמים, שכבר פתוח כבר זמן מה למתפללים.

 

סאגת בניית המסגד בגראונד זירו:

  

לדברי המקימים, הדגם לפעילות במקום הוא מרכז הקהילה היהודית שאפר ווסט סייד של מנהטן. את המבקרים קידמה הרכב של כלי נגינה ממדינות ערב, וקהל רב נהר לתוך המרכז, שבו נתלתה תערוכת צילומים המציגה את הקבוצות האתניות השונות בניו-יורק.

 

"צלילי העוד". כלי נגינה ערביים קיבלו את פני המבקרים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"צלילי העוד". כלי נגינה ערביים קיבלו את פני המבקרים(צילום: AFP)
 

שריף אל-גמאל, האיש שיזם את הפרויקט, אמר כי הטעות הכי גדולה שלו היתה בכך שלא עירב את משפחות הקורבנות בתכנית מתחילתה. "טעינו בצורה שלא תיאמן כמה פעמים", אמר בראיון לפני פתיחת המבנה מעורר המחלוקת.

 

עוד ידיעות מהעולם:

  

"רציתי שבתי תלמד לשחות, אז לקחתי אותה למרכז היהודי. כשהלכתי לשם, אמרתי לעצמי '"וואו, מקום נפלא'", סיפר אל-גמאל, שנולד בברוקלין. לדבריו, המרכז פתוח לבני כל הדתות, ויכלול אנדרטה לזכר קורבנות הפיגועים.

 

אנדרטת הזיכרון היכן שהיה מרכז הסחר העולמי (צילום: AFP) (צילום: AFP)
אנדרטת הזיכרון היכן שהיה מרכז הסחר העולמי(צילום: AFP)
 

מתנגדי הפרויקט טענו כי אסור לבנות מסגד ליד האתר שמסמן יותר מכל את מתקפת הטרור שפקדה את ארצות הברית ב-11 בספטמבר2001. אל-גמאל כינה את ההתנגדות ליוזמתו "מערכה נגד מוסלמים". בשנה שעברה התעמתו תומכי המיזם ומתנגדיו סמוך ל"גראונד זירו".

 

כאשר עלה רעיון המרכז לראשונה לפני כמה שנים, הפעילה המוסלמית, דייזי חאן, ובעלה, האימאם פייסל עבד אל-ראוף, היו חלק משמעותי וקולני של התכנית. עם זאת, כעבור זמן לא רב הם עזבו את הפרויקט בשל חילוקי דעות עם היזם, אל-גמאל.

 

הוא אישר כי הם עזבו "משום שהיה לנו חזון שונה", אך סירב לפרט מעבר לכך. היזם הודה כי תהליך ההקמה היה זרוע טעויות ברמה הציבורית. "הטעות הגדולה ביותר היא שלא עירבנו את משפחות הקורבנות", הוא מספר, "בתחילה לא הבנו שיש לנו אחריות לדון על הפרויקט האישי שלנו עם בני משפחה שאיבדו את יקיריהם. לא התחברנו למנהיגים הקהילתיים ולפעילים".

 

"כיום אנו מחויבים לערב אותם. אנו באמת מקשיבים", אמר אל-גמאל וציין כי בוועדה המייעצת למרכז שמור לפחות מקום אחד למשפחות השכולות.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דגם החיקוי - מרכז הקהילה היהודית
צילום: AFP
תערוכת הצילומים במרכז
צילום: AFP
מומלצים